www.forex.se finns även i en anpassad mobilversion

Gå till mobilversionen

Fortsätt på webbversionen

Obs! För att du ska kunna använda alla funktioner på vår hemsida, och inte utsätta din dator för säkerhetsrisker, rekommenderar vi att du uppdaterar till en nyare webbläsare. Mer information

  1. Skriv ut
  2. Textstorlek

Inköpslista

(- valutor) Summa: - ---
Beställ 
Jag köper Kurs Jag betalar

Summa: - ---

Fejkat ID

2012-10-03

Risken att få sina personuppgifter stulna har ökat kraftigt. Hittills i år har 3 015 personer utsatts för kreditbedrägeri efter att ha fått sin identitet stulen. Värst drabbade är män, medelålders och boende i storstad.

   Upptakten är ofta att en person blir av med sitt körkort, legitimation eller pass. Sedan använder bedragare den stulna id-handlingen för att beställa varor på faktura, där betalaren anges vara den drabbade privatpersonen. En annan variant är att beställa ett nytt kontokort i någon annans namn, och sen vittja dennes postlåda på kort och pinkod.

   Statistiken omfattar de som har spärrat sina personuppgifter hos UC sedan de utsatts för kreditbedrägeri. Hittills i år har alltså hela 3 015 personer utsatts för kreditbedrägeri efter att ha fått sin identitet stulen. Det är en ökning med drygt 40 procent jämfört med samma period förra året.

   Män löper nästan dubbelt så stor risk som kvinnor att bli utsatta. Personer i åldrarna 30-44 drabbas i högre grad än övriga. Problemet är som störst i storstadsregionerna. 76 procent av de som har anmält kreditbedrägerier till UC bor i Stockholms-, Västra Götalands- eller Skåne län.

   Några enkla åtgärder för att skydda sig är att hålla koll på plånboken och sätta lås på brevlådan så att inte obehöriga kan ta post och komma över personuppgifter och koder. Pappersinsamlingen kan vara en bra källa för den med onda avsikter, därför bör man vara försiktig med vilka papper som slinker med dagstidningarna ut i insamlingscontainern.

/ Dagens Handel


Kontaktinfo
Service Center 0771-22 22 21
Kontaktinfo
Kortcenter 0200-26 60 00
Kontaktinfo
E-post
Kontaktinfo
Besök oss