www.forex.se finns även i en anpassad mobilversion

Gå till mobilversionen

Fortsätt på webbversionen

Obs! För att du ska kunna använda alla funktioner på vår hemsida, och inte utsätta din dator för säkerhetsrisker, rekommenderar vi att du uppdaterar till en nyare webbläsare. Mer information

  1. Skriv ut
  2. Textstorlek

Inköpslista

(- valutor) Summa: - ---
Beställ 
Jag köper Kurs Jag betalar

Summa: - ---

Här försvinner en dag!

2011-12-19

Vid midnatt 29 december i år försvinner en dag i knappt 180 000 samoaners liv – jo, det är sant! Örepubliken Samoas regering har nämligen beslutat att hoppa över till den västra sidan om datumgränsen. Det innebär att 30/12 stryks ur almanackan och från 29 december går man direkt till nyårsafton.


Tidigare var alltså Samoa bland de sista nationerna att få fira in det nya året och nu blir man i stället bland de första. Men det är inte det som är skälet till förändringen. Nyordningen är en rent praktisk åtgärd, då man nu kommer i tidsmässig fas med Australien och Nya Zeeland, de främsta handelspartnerna. Örepubliken kommer att vara tre timmar före t.ex. Sydney.

Samoa blev självständigt från Nya Zeeland 1962. Långt tillbaka var detta söderhavsparadis en tysk koloni, vilket återspeglas i valutan, tala (av tyskans taler). En tala, WST, är värd cirka 0:35 kronor. Bästa övergångsvalutor för Samoaresenärer är australiska eller nyazeeländska dollar – och US-dollar.


Kontaktinfo
Service Center 0771-22 22 21
Kontaktinfo
Kortcenter 0200-26 60 00
Kontaktinfo
E-post
Kontaktinfo
Besök oss