www.forex.se finns även i en anpassad mobilversion

Gå till mobilversionen

Fortsätt på webbversionen

Obs! För att du ska kunna använda alla funktioner på vår hemsida, och inte utsätta din dator för säkerhetsrisker, rekommenderar vi att du uppdaterar till en nyare webbläsare. Mer information

Dricksskola

Det kan vara svårt att veta när och hur mycket dricks som förväntas i olika delar av världen. Här får du tips inför din resa så att du slipper pinsamma och obekväma drickssituationer.

Det engelska ordet för dricks, ”tip”, står för ”To Improve Promptness” och det är ytterligare en aspekt av drickskulturen. Du betalar helt enkelt i förväg för att garantera bättre service. Detta är vanligt förekommande i till exempel USA.

Drickstips

För lite dricks kan ibland vara värre än att inte lämna något över huvud taget. Undvik frestelsen att tömma din ficka på småväxel. Det lättaste är att utgå från en procentsats av hela köpet när du räknar ut hur mycket dricks som är rimligt att lämna. Se till att alltid ha lite kontanter till hands. Här är några tumregler som är bra att ha koll på:

Taxiresan

Är du i England, Kanada eller USA kan du lägga på 10-15 % dricks på priset. I många andra länder räcker det fint med att ”runda upp”. Åker du däremot taxi i Singapore, Vietnam, Sydkorea eller Japan behöver du i regel bara bry dig om vad som står på taxametern.

På restaurangen

I restaurangbranschen lever många fortfarande på sin dricks utomlands.
10 % på notan är ett bra mått om upplevelsen lever upp till förväntningarna. I USA kan personalen bli riktigt sur om du ger för lite, 15-20 % är oftast vanligt. Men i Kina anses det fult att ge dricks.

På hotellet

Vad är rimligt att ge? En euro eller dollar per väska är lagom i de flesta länder. Städaren kan också behöva dricks för sitt arbete. Tänk en euro per natt så får du bra service och slipper göra bort dig.

Växla innan du reser så är du redo direkt när du kommer fram.

BESTÄLL VALUTA

 

 

Vanliga procentsatser för dricks i olika länder

När du räknar fram dricks är det vanligaste och enklaste att tänka i procent av vad ditt köp kostar. Här i tabellen ser du generella procentsater för hur mycket man brukar dricksa i olika länder för taxiresor eller på restauranger. Som du ser är dricksen i USA ganska hög, medan det inte alls dricksas i Vietnam. 

Dricks i USA kontra Kina? Hitta rätt dricksnivå med dricksskolan.

 

BESTÄLL VALUTA

Populära inlägg
img
Publicerat den 13 jan 2017
img
Publicerat den 11 nov 2016

Instagram
  Kontaktinfo
  Service Center 0771-22 22 21
  Kontaktinfo
  Kortcenter 0200-26 60 00
  Kontaktinfo
  E-post
  Kontaktinfo
  Besök oss