www.forex.se finns även i en anpassad mobilversion

Gå till mobilversionen

Fortsätt på webbversionen

Obs! För att du ska kunna använda alla funktioner på vår hemsida, och inte utsätta din dator för säkerhetsrisker, rekommenderar vi att du uppdaterar till en nyare webbläsare. Mer information

Marrakech -Bra att veta!

written Av Mattias Publicerat i Marocko - Dirham (MAD) den 19 nov 2013

Allt fler börjar upptäcka Marrakech och staden har på senare år blivit ett populärt resmål. Vare sig du där för att vandra i bergen, shoppa på de enorma marknaderna eller för att njuta av vädret och maten så finns några saker som är bra att känna till för att din resa ska bli så bra som möjligt.

För att spara tid när du anländer till flygplatsen så ta ett av de obligatoriska formulären och fyll i det innan du ställer dig i kö till passkontrollen.  Du sparar massvis med tid.

Tänk på att de flesta bankomaterna är på franska eller arabiska så se till att ha med dig tillräkligt med kontanter om du inte talar något av de språken.

För att ta dig in till stan från flygplatsen kan du ta flygplatsbussen som går en gång i halvtimmen och kostar 30 MAD.

Du kan med fördel ta en taxi till ditt hotell med taxi men tänk på att chaufförerna ibland ber om minst 100 MAD vilket är ett överpris. Åk inte taxi för mer än 50 MAD.

Det bästa sättet att ta sig runt i Marrakech är att gå. Det mesta ligger inom gångavstånd. Annars kan du ta taxi, det är både snabbt och smidigt. Ett riktmärke för vad du ska betala för taxi inom stadsgränsen är 20-50 MAD.

Att äta mat på Djemma El-Fna är väldigt populärt. Här kan du även kolla på dans, lyssna på musik eller kolla på någon av de många eldslukarna medan du äter på något av alla matstånden. Maten är noga kontrollerad av det marockanska livsmedelsverket så du kan njuta av alla de hundratals rätterna som erbjuds utan att oroa dig.

Äter du på restaurang eller café så glöm inte att ge 10-15 % i dricks. 

Souksen i Marrakech är ett måste för dig som gillar att shoppa. En souk är en marknad där hantverkare, småbutiker och köpmän ställer ut sina varor. Det finns många små souks i Marrakech men den största souken är enorm och ligger precis intill det stora torget Djemaa El-Fna. Där kan du köpa nästan vad som helst. Det finns alltifrån mat, kryddor, oljor, tyger, glas, läderarbeten, skor; ja, vad som helst.
Souksen är indelade i olika kvarter utefter varor och du behöver minst en heldag för att kunna hinna se allting. Du kan vandra omkring i de väldoftande kryddbodarna för att några minuter senare komma in kvarteret för handgjorda läderarbeten eller metallarbeten med lampor, vackra brickor och smycken. Handlar du på souksen är priset nästan alltid förhandlingsbart. Här följer några riktmärken på priser så att du vet vad du ska sikta mot när du prutar.

- Överdel som t-shirt, linne eller fotbollströja: 40-60MAD

- Handgjorda läderskor av mellankvalitet: 100-200MAD

- Stora handvävda arabiska mattor: 1000-1500MAD

- Alladinlampa: 60-100MAD

- Tekanna med tillhörande glas: 100MAD

- Färggranna tyger: 50 – 150MAD beroende på storlek och kvalitet.

- Läderväska: 100-300MAD beroende på storlek och kvalitet.

- Arganolja: 50-100MAD

Kom ihåg att det är fullt möjligt att sänka priset ytterligare för den riktigt duktiga förhandlaren.Men är du en person som inte gillar att förhandla så finns det butiker med skylten "fixed price" och där betalar du priset som står. 

På senare år har det även blivit populärt att importera möbler och designprylar från Marocko. Så ska du köpa något stort som kakel, mattor eller möbler så är det bästa sättet att få hem dem till Sverige att antingen checka in det som bagage eller anlita en budfirma. Fråga på hotellet eller på turistinformationen så hjälper de dig.
dividerPopulära inlägg
img
Publicerat den 13 jan 2017
img
Publicerat den 11 nov 2016

Instagram
  Kontaktinfo
  Service Center 0771-22 22 21
  Kontaktinfo
  Kortcenter 0200-26 60 00
  Kontaktinfo
  E-post
  Kontaktinfo
  Besök oss