www.forex.se finns även i en anpassad mobilversion

Gå till mobilversionen

Fortsätt på webbversionen

Obs! För att du ska kunna använda alla funktioner på vår hemsida, och inte utsätta din dator för säkerhetsrisker, rekommenderar vi att du uppdaterar till en nyare webbläsare. Mer information

written Av Kristoffer Publicerat i Hong Kong - Hongkongdollar (HKD) den 25 nov 2014

Med miljontals människor i ständig rörelse slutar pulsen aldrig att slå i Hong Kong. Sju miljoner invånare på en relativt liten yta har den effekten och som turist är det en häftig upplevelse att oavsett tid på dygnet se människor överallt. Här är mina bästa tips för att du ska maximera din upplevelse i denna fantastiska stad.

Efter att ha varit en brittisk koloni i närmare hundra år blev Hong Kong 1997 en del av Kina men som en så kallad ”Special Administrative Region”, vilket i praktiken betyder att Hong Kong är självständigt men att Kina fortfarande har bestämmande makt. De brittiska influenserna syns överallt, gator och områden har brittiska namn som exempelvis Aberdeen. Tillskillnad från andra asiatiska länder är Hong Kongbor duktiga på engelska och alla skyltar är på engelska såväl som kantonesiska.

Ta sig dit

Du kan flyga till Hong Kong med flera olika bolag. Rakaste vägen erbjuder SAS och med dem kan du vara på plats i Hong Kong på ca 10,5 timmar. Beroende på säsong ska du inte behöva betala men än 5 000 kr för en resa tur och retur med en rimlig restid (11-17 timmar).

Praktiska tips

Lättaste sättet att ta sig runt i Hong Kong är med tunnelbana eller buss. Köp ett Octupus Card när du kommer fram och ladda det med pengar så kan du åka runt på ett mycket smidigare sätt. Det går inte att köpa biljetter med kort så om du inte har ett Octupus Card får du se till att ha exakta belopp i kontanter då de inte ger växel på bussar.

Om du tar expresståget från flygplatsen ingår också en shuttle bus till flera av Hongs Kongs populäraste hotell helt gratis. Tänk också på att be om en gruppbiljett om ni är två eller fler som åker så sparar ni en slant mot om ni skulle köpa singelbiljetter. En väldigt häftig sak du bör göra är att checka in ditt bagage direkt på tågstationen. Detta finns tillgängligt för alla som åker expresståget och då slipper du bära med dig bagaget till flygplatsen och får alla dina boardingkort samtidigt.

När du åker taxi ska du aldrig gå med på fastpris då du med all säkerhet kommer bli lurad. Många chaufförer i Hong Kong lever på att blåsa turister så åk alltid på taxameter så kommer du spara mycket pengar. Att åka taxi i Hong Kong är inte dyrt och en resa mellan Central och Kowloon ska inte kosta mer än 100 HKD.

Du kommer med all säkerhet besöka någon av Hong Kongs alla marknader under ditt besök så se till att ha gott om kontanter på fickan. På de flesta restauranger är det inga problem att betala med kort och likaså i de vanliga affärerna. Om du åker taxi är det alltid kontanter som gäller.

Turistattraktioner

Hong Kong består av en huvudö (Central) och en halvö (Kowloon) som binder Hong Kong samman med Kinas fastland. Det finns dessutom flera andra öar som är värda att besöka och som alla är lättillgängliga med färja.

Lamma Island
Denna ö ligger ca 30 minuter från Central eller Kowloon med färja. Här har du en fantastisk vacker natur och en härlig kontrast till Central och Kowloon där allt är kaotiskt. På Lamma är det lugnt och skönt vilket gör det till en trevlig upplevelse efter några dagar i stan. Passa på att hajka över från ena sidan till den andra, något som tar ungefär 1.5 timme. Då får du uppleva hela ön och se hur vackert det faktiskt är. Avsluta hajken på någon av de seafood restauranger som finns på bägge sidor. Allt som serveras är dagsfärskt och håller riktigt bra kvalitet.

Lamma Island Hong Kong

Lamma Island Hong Kong

Lantau
Den andra ön som också är populär att besöka är Lantau. Du behöver inte åka färja hit då den är ihopkopplad med Hong Kong via tunnelbanan. Här får du inte missa linbanan, Ngong Ping 360, som tar dig upp till Lantau Peak. Där kommer du mötas av den största buddhan du någonsin kommer se och som är otroligt kul att besöka. Det finns även ett vackert tempel som du inte får missa.

Ngong Ping 360 Hong Kong

Buddha Lantau Hong Kong

Om du gillar att hajka kan jag även rekommendera en lite annorlunda aktivitet. Ta buss 11 till orten Tai O och hajka upp till en infinity pool som ligger mitt uppe i skogen. Du får dessvärre inte bada där men det är väldigt fint och en härlig natur som omringar platsen. Läs mer om hur du tar dig dit här.

Infinity Pool Tai O

Hong Kongs alla marknader
Det finns en otrolig mängd marknader i Hong Kong och det går att fynda överallt. Om du tar tunnelbanan till stationen Mong kok hittar du Ladies Market där det finns kläder, väskor, skor och mycket annat. Som namnet indikerar har du störst chans att hitta något bra om du är kvinna. På gatorna bredvid hittar du en gata dedikerad till elektronik och en gata för sportartiklar. Ingen av gatorna är marknader utan vanliga affärer.

Ladies Market Hong Kong

Stanley Market ligger längst söderut i Central och är väldigt lik Ladies Market. Om du vill åka hit kan jag rekommendera buss 973 som utgår ifrån Mody Road i Kowloon. Om du gör hela resan tar det ca 1.5 timme och då får du se flera av Hongs Kongs finaste områden, allt till priset av ca 15 kr.

Victoria Peak
Hong Kongs skyline är spektakulär och få platser är bättre än Victoria Peak om du vill se det bästa av den. Ta bergbanan upp till toppen och njut av alla fantastiska byggnader som finns i stan. Om du inte vill åka bergbanan går det att åka upp till toppen med buss.

Ljusshow i Victoria Harbour
Varje kväll klockan 20:00 kan du se en ljusshow helt gratis nere i hamnen, både från Kowloonsidan eller Central. Jag såg showen från Kowloonsidan och det var nog ett bra val då flera av Hong Kongs häftigaste byggnader finns på andra sidan i Central. Glöm inte att ta ett foto med Bruce Lee efteråt om du är på Kowloonsidan!

Ten Thousand Buddhas
I Sha Tin har du en annan gratisattraktion som är väl värd ett besök. Här promenerar du upp längs en höjd och på vägen kommer du se hundratals olika buddhastatyer. Väl uppe på toppen finns det flera olika tempel som är intressanta att besöka.

Ten Thousand Buddhas Hong Kong

Shopping

Jag nämnde alla marknader som finns i Hong Kong och det är framför allt där du kan fynda. I övrigt ligger priserna i nivå med vad vi är vana vid hemma. Längs Nathan Road i Kowloon finns alla tänkbara butiker och likaså på många olika platser i Central.

Mat

Det blir givetvis mycket asiatiskt om vi kollar på utbudet av restauranger. Gillar du Dim Sum och dumplings är Hong Kong rena paradiset. Din Tai Fung är belönade med en stjärna i michelinguiden och finns på flera platser. Testa deras dumplings och pork buns som är riktigt goda! Michelinstjärnan till trots så kommer du inte bli ruinerad av ett besök till någon av deras restauranger, snarare tvärtom då priserna är väldigt bra i förhållande till kvalitén på maten. Är du vegetarian kommer du också bli positivt överraskad då utbudet är stort av vegetarisk mat.

Dumplings Hong Kong

Glöm inte heller att ladda ner appen Open Rice som finns enbart i Hong Kong där du kan läsa recensioner och hitta restauranger.
dividerPopulära inlägg
img
Publicerat den 13 jan 2017
img
Publicerat den 11 nov 2016

Instagram
  Kontaktinfo
  Service Center 0771-22 22 21
  Kontaktinfo
  Kortcenter 0200-26 60 00
  Kontaktinfo
  E-post
  Kontaktinfo
  Besök oss