www.forex.se finns även i en anpassad mobilversion

Gå till mobilversionen

Fortsätt på webbversionen

Obs! För att du ska kunna använda alla funktioner på vår hemsida, och inte utsätta din dator för säkerhetsrisker, rekommenderar vi att du uppdaterar till en nyare webbläsare. Mer information

Guide till Tokyo

written Av Mattias Publicerat i Japan - Japansk Yen (JPY) den 15 dec 2015

Japans huvudstad Tokyo och dess omgivningar räknas med sina 35,7 miljoner invånare som världens folkrikaste storstadsområde. För att få ut så mycket som möjligt av världsstaden kan det därför behövas en bra guide. Nedan finner du alla mina bästa tips från staden.

Transport till och från Narita International

Tokyos internationella flygplats, Narita, ligger ca 60 km utanför centrala Tokyo. På grund av mängden passagerare som flygplatsen hanterar kan incheckning ta lite tid så se till att vara ute i god tid. Det finns ett par olika sätt att ta sig till och från flygplatsen.

Keisei
Ett av de snabbaste alternativen är att åka med Keisei tågen. Med deras nya linje (Narita Sky Access Line) kan du ta dig till Narita på ca 40 min. Tågen åker från Ueno stationen (Ligger på tunnelbanans Ginza linje), via Nippori. En resa enkel väg kostar 2 400 JPY (ca 160 kr).

Narita Express
Ett annat tåg du kan ta är Narita Express som trafikerar sträckan Narita Airport-Tokyo Station. Fördelen med detta tåg är att det vid Tokyo Station delas upp i två; en del av tåget åker vidare till centrala delarna av Tokyo (bland annat Shibuya, Shinjuku och Ikebukuro) medan andra delen åker till Shinagawa, Yokohama och Ōfuna. Resan till Tokyo station tar ca 60 min och kostar 2 940 JPY (ca 200 kr) enkel väg och 4 500 JPY (ca 300 kr) tur och retur.

Buss
Att åka med buss kan vara ett bra alternativ beroende på vart du bor I Tokyo. Det finns så kallade ”Limousin bussar” (Låter glamorösare än vad det är) som stannar vid vissa specifika stationer och hotell. Kolla med informationsdisken på flygplatsen om de stannar vid just ditt hotell då det kan vara skönt att slippa hoppa på tunnelbanan med all packning om du inte bor i närheten av stationerna som tågen trafikerar. En resa med buss tar mellan 1-2 timmar beroende på trafiken och kostar 3 000 JPY (ca 200 kr) enkel väg.

Taxi
Eftersom Tokyo är en stad med mycket trafik är taxi ett ganska dyrt alternativ jämfört med tåg och buss. Om du ändå vill åka taxi är rekommendationen att be ditt hotell kolla upp vad det skulle kosta för dig. Det kan nämligen vara svårt att kommunicera med taxichaufförer då de flesta inte kan någon engelska.

Tokyos tunnelbana

Att resa med tunnelbanan i Tokyo är väldigt enkelt då linjerna är omfattande och utmärkta med både namn och färger. Samtliga stationer är namngivna med både namn och nummer. Du köper enklast dina biljetter kontant från de engelsktextade automaterna i tunnelbanan. Planerar du att resa mycket kan det löna sig att införskaffa något av de laddningsbara pendelkorten Suica eller Pasmo.

Tokyos bästa shopping 

Tokyo har ett rykte om sig att vara väldigt dyrt. Det är sant att det finns exklusiva butiker med märken från hela världen som du får betala en smärre förmögenhet för, men det finns mycket att hämta även för den som har en begränsad budget. Här kommer några tips på shoppingområden som du inte vill missa:

Shibuya
Om du har begränsat med tid i Tokyo är Shibuya förmodligen ditt bästa alternativ för att insupa storstadsatmosfären. Här hittar du Shibuya 109, ett varuhus uppdelat i två (ett för män och ett för kvinnor) där du kan hitta prisvärt japanskt mode. Det finns massor av andra butiker i området så räkna med att det tar en hel dag om du vill hinna med allt. Du tar dig lättast hit genom att åka till Shibuya, flera linjer på tunnelbanan går förbi här.

Asakusa
Om du tar Ginza linjen på tunnelbanan till slutstationen Asakusa kommer du till Tokyos motsvarighet av Gamla Stan. Här finns en stor marknad där du kan köpa alla typer av souvenirer och traditionella japanska plagg som kimonos och yakutas. Det är populärt bland turister så räkna med att det tar några timmar att ta sig igenom hela marknaden. Passa även på att besöka det vackra templet och varför inte ta en tur i en Rickshaw runt området. Vagnarnas förare är oftast hurtiga studenter som vill tjäna lite extra pengar samtidigt som de får motion och tillfällen att praktisera sin engelska med turister.

Asakusa 

Tawaramachi
Precis innan stationen Asakusa kan du gå av vid Tawaramachi. Detta är ett måste om du är på jakt efter köksredskap för här ligger nämligen Kappabashi Kitchen Town. Här ligger priset på exempelvis knivar långt under priserna i Sverige. TDI Knife Shop är ett bra alternativ för köp av knivar. 

Ueno
Vid stationen Ueno på Ginza linjen hittar du en annan marknad som heter Ameyoko market. Hit hittar inte lika många västerlänningar så det är mest japaner i området. Här hittar du allt från finare märken till enklare affärer som säljer såväl kläder som souvenirer men även flera restauranger som serverar allt från yakitori, sushi och soba till indiskt och thailändskt. Passa även på att besöka parken som finns tvärs över gatan från tågstationen.

Akihabara
I denna stadsdel finner du ett oändligt utbud av elektronikbutiker. Många produkter är billigare än i Sverige och om du planerar att köpa exempelvis en ny kamera är det bra om du är förberedd på förhand. Kolla upp vilka modeller du är intresserad av innan du åker dit så att du vet vad du letar efter. Annars är risken att du köper något som du inte blir nöjd med då utbudet är så pass stort.

Ginza
Om du vill lyxshoppa i Tokyo är Ginza området för dig. Här finns alla lyxmärken som du kan tänka dig och flertalet lyxiga restauranger. Kom gärna hit på helgen då gatan stängs av för bilar och blir en trevlig gågata. 

Ginza 

Shinjuku
Shinjuku är Tokyos motsvarighet till Manhattan och skådeplats för otaliga filmer med ”Lost in Translation” i spetsen. Här är det skyskrapor, shopping och neonljus som gäller. Ta en sväng förbi tågstationen som sägs vara den största i världen med sina drygt tre miljoner resenärer varje dag och cirka 200 olika utgångar.

Harajuku
Gågatan Takeshita Dori är områdets central samlingsplats och här shoppar den yngre generationen av lokalbefolkningen mode eftersom priserna ofta är förhållandevis låga. Området är även intressant för de som vill se en glima av subkulturen ”cosplayers”, det vill säga personer som klär ut sig för att efterlikna karaktärer från tv-spel och serietidningar.

Mat och nöjen i Tokyo

Låt mig starta med ett konstaterande. Det japanska köket är fantastiskt. Ingenting lämnas åt slumpen och råvarorna håller allt som oftast högsta kvalité oavsett om du väljer att stilla hungern med sushi, tempura, yakisoba eller teriyaki.Här är några av mina favoritplatser för att uppleva japansk mat när den är som bäst.

Tsukiji fiskmarknad
Redan klockan 05.20 på morgonen startar den omtalade fiskauktionen på världens största fiskmarknad i Tsukiji. Nära 60.000 person sägs sysselsättas av marknaden och om du är ute efter färsk fisk har du kommit rätt. Kliv in på någon av de många restaurangerna som ligger i omgivningen och njut av den bästa sushin du någonsin smakat. Här kan du även köpa prisvärda köksknivar att ta med hem till Sverige.

Sushi

Temarestauranger
Utbudet av tokiga temarestauranger är förmodligen inte större på någon annan plats i världen än i Tokyo. Oavsett om du vill gå på kattcafé, robotrestaurang eller fängelsebar kan du få ditt lystmäte stillat. Här hittar du en bra sammanställning över ett gäng häpnadsväckande ställen. 
Är du i området Akihabara och är sugen på en kulturkrock deluxe så passa på att besöka en av stadsdelens "Meido Kissas". Detta är en typ av café där servitriserna iklär sig rollen som franska hembiträden och behandlar kunderna som kungliga gäster. Maten som serveras har "gulliga" djurmotiv och innan du får hugga in i din beställning får du sjunga japanska ramsor med tillhörande koreografi tillsammans med servitrisen (gärna iförd djuröron av något slag). Hit går man inte för matens skull (håll dig till dryck!) men det utlovas en mycket hög fniss-faktor.

Meido Kissas

Kobebiff på 511
Ett besök i Japan är inte komplett innan du har ätit landets delikatess – Kobe biff. Köttet är otroligt mört och det kan ätas både som en vanligt tillagad biff eller helt rå, som sashimi. Det är hårt reglerat vilka typer av kött som får kallas Kobe biff då uppfödare måste uppfylla flera olika kriterier. Av alla restauranger i Tokyo som servar Kobe biff sticker restaurang 511 ut. De erbjuder flera varianter av köttet och om du aldrig ätit testat Kobe tidigare är deras meny som innehåller åtta olika rätter ett bra alternativ. Du får möjlighet att äta biffen såväl rå som tillagad och det är en ljuvlig smakupplevelse.

Ät under tågspåren
Vid JR-stationen Yurakuchu, ett stenkast från Ginza, finns ett grymt utbud av restauranger som serverar prisvärda rätter med allt från yakitorispett till nudlar. Området är även ett tillhåll för stadsdelens ”salarymen” som gärna avslutar sina långa dagar med att högljutt skåla i billig öl.

Quentin Tarantinos favorit
Om du kan din ”Kill Bill” så kommer du känna igen dig när du kliver in på Izakayan ”Gonpachi”. I första delen av Tarantino-rullen utspelar sig en actionspäckad slagsmålscen på restaurangen ”House of Blue Leaves”. Även om själva inspelningen ägde rum i en studio i Shanghai så är det mycket tydligt att stjärnregissören fått sin inspiration till kulissernas utseende från Gonpachi. 
Oavsett om du gilla Kill Bill eller ej så är restaurangen värt ett besök. Inredningen är fantastisk och maten likaså. 

Den hemliga restaurangen
Ägarna till restaurangen ”Shirube” hävdar att 99 av 100 gäster aldrig hittar till restaurangen. Trots detta (eller tacka vare?) har denna lilla izakaya lyckats skaffa sig ett rykte om att vara en av Tokyos hetaste restauranger. För att hitta hit måste man ta sig till Shibuya och sedan ta sikte på skivbutiken Tower Records. När man passerat butiken och ser en telefonkiosk på vänster sida av trottoaren svänger man höger in på en sliten mini-galleria. På baksidan av byggnaden parallellt med järnvägsspåren går man ut på en gångbro mellan två byggnader och där möts man av två dörrar. Den högra dörren är endast dryga metern hög och bakom denna döljer sig restaurangen. Grymt käk till en bra peng, men räkna inte med några engelska menyer.

Ta en drink vid Golden Gai
En kort promenad från tågstationen i Shinjuku ligger ett område som sticker ut från resten av staden. Kvarteret "Golden Gai" har överlevt Tokyos exploatering och består av ett antal 2-3 våningshus från 1960-talet. De sex smågatorna erbjuder drygt 200 olika vattenhål med olika teman. De flesta av dessa barer är väldigt små och intima med plats endast för 4-12 gäster så var beredd på att konversationer kommer att uppstå både med barägare och andra gäster.

Kort och kontanter i Japan

I Japan används kontanter i större utsträckning jämfört med i Sverige. En del uttagsautomater accepterar inte utländska kort och en del har endast instruktioner på japanska. Var uppmärksam på vilka avgifter som gäller för ditt betal- eller kreditkort. Ofta tillkommer ett växlingspåslag på 0-2 % men villkoren skiljer sig år mellan olika kortutgivare. Tänk även på att genomföra dina kortköp i japanska yen då det kan bli upp till 5 % dyrare att genomföra kortköpet i svenska kronor.

Drickskultur i Japan

Dricks är inte vanligt i Japan varken på restauranger eller i taxin. Det kan till och med anses vara en förolämpning mot mottagaren att lämna dricks.

Utflykter

För dig som vill se mer än Tokyo under din Japanvisit, rekommenderar jag att köpa ett railpass. Viktigt att komma ihåg är dock att beställa ditt railpass före avresan från Sverige då det därmed blir avsevärt mycket billigare. Att resa med de japanska snabbtågen ”Shinkansen” är en upplevelse i sig och järnvägsnätet bjuder in till spännande utflykter. Som svensk är vi vana vid att SJ ofta drabbas av förseningar men Shinkansen har under 20 år haft en genomsnittlig försening på 18 sekunder Några av resmålen som jag vill slå ett slag för är bland annat HiroshimaMiyajimaKyoto och Aso.
dividerPopulära inlägg
img
Publicerat den 13 jan 2017
img
Publicerat den 11 nov 2016

Instagram
  Kontaktinfo
  Service Center 0771-22 22 21
  Kontaktinfo
  Kortcenter 0200-26 60 00
  Kontaktinfo
  E-post
  Kontaktinfo
  Besök oss