www.forex.se finns även i en anpassad mobilversion

Gå till mobilversionen

Fortsätt på webbversionen

Obs! För att du ska kunna använda alla funktioner på vår hemsida, och inte utsätta din dator för säkerhetsrisker, rekommenderar vi att du uppdaterar till en nyare webbläsare. Mer information

Miniguide till Oman

written Av Mattias Publicerat i Oman - Rial (OMR) den 01 apr 2016

Oman sägs ha världens mest solsäkra klimat så det är inte konstigt att intresset för det lilla sultandömet på den Arabiska halvön har ökat markant. Vår gästskribent Fredrik Holmerson har varit där och här är hans reseskildring.

Om Oman

Oman har en lång historia bakom sig, ett mäktigt landområde som sträckte sig från Afrika till den arabiska halvön och allt styrdes av Sultanen. Landet har dock även en våldsam historia och var under en lång tid i princip helt stängt för västerlänningar. Från 1970 talet då den sittande Sultanen, Sultan Quabos ibn Said tog makten har landet succesivt öppnats upp mot omvärlden. Ladet styrs fortsatt fullt ut av Sultanen själv och är därmed enligt definition en absolut monarki.
I Oman bor det ca 4 miljoner människor och religionen är islam. Invånarna är genuint öppna och mycket trevliga. Då det är ett muslimskt land så är det muslimska seder som gäller, det märks bland annat tydligt på de kläder som man bör bära. Man skall klä sig respektfullt och kvinnorna ombeds att skyla sina axlar när de besöker offentliga platser.  Alkoholhaltiga drycker är förbjudna förutom på de internationella platserna så som på flygplatsen samt hotellen.  Idag är Oman ett relativt rikt land vilket syns när man är på besök. Tillgångarna kommer till största delen från olja och gas. 

Omans

Staden Muskat

Huvudstaden heter Muskat och är även landets största stad. Den är belägen och inrymd vid foten av spektakulära karga berg och den Omanska gulfen. Staden inrymmer det poliska etablissemanget med dess olika fina parlamentariska byggnader. Arkitekturen är traditionellt arabisk och det är endast tillåtet att bygga hus som är maximalt fyra våningar höga. Byggnadsmaterialen är sand och betong och husen målas vita. Själva staden består av olika distrikt eller förorter. Gamla staden eller den centrala delen är en provins och inrymmer endast cirka 30000 st invånare. Muskat med dess förorter inrymmer totalt ca 800 000 till 1 miljon invånare. Nära till staden finns även den internationella flygplatsen och en stor och för regionen viktigt hamn.

Se och göra

Båtresa längs med kusten

Det sägs att Omans kuststräcka är väldigt vacker och har liknande fjordar som i Norge. Klipporna är däremot karga och färgen går mer mot brunt. Jag hade planerat att ta en båttur men tyvärr så ställdes den in på grund av starka vindar.  Om du får chansen så prova gärna att åka med de traditionella båtarna så kallade "Dhows", de ser ut som ett äldre mindre segelfartyg och de glider verkligen vackert genom det klara vattnet.

Besöka marknader i gamla staden 

Ett måste är helt klart ett besök på marknaden i den gamla staden. Det är en labyrint av gränder där man vid de olika distrikten kan köpa allt mellan himmel och jord. Storsäljare är rökelser, parfymer, kläder, sjalar, "kannor"(som troligtvis är till för det traditionsenliga kaffet), hantverk, guld och souvenirer.  Marknaden är mycket charmig och det kändes hela tiden tryggt och säkert. Säljarna var inte heller så påträngande. Priset på guld verkade vara bättre än om man jämför med guldmarknaden i Dubai. Ute på marknaden går det att pruta men i de etablerade butikerna verkar det inte vara läge. En unik sak som Oman är känd för är sina vackra handgjorda och mycket exklusiva traditionsenliga knivar. Dessa hantverk är värda att leta efter och titta närmare på.

Oman market

Sultanens residens Al Alam Palace

Nära marknaden ligger Sultanens residens. Det tog ca 10-15 min att åka från den centrala marknaden med buss till detta palats. Det är en överdådig plats som inrymmer själva residenset men närliggande finns även museum och två gamla fort från 1600 talet. I själva residenset får man inte gå in utan man får hålla sig utanför, promenera runt och ta vackra bilder.

Det nya Kungliga Operahuset

Efter en kortare bussfärd från palatset ligger det nybyggda kungliga operahuset. Där fick vi en fin guidning av den vackra byggnaden. Enorma mängder marmor hade tydligen skeppats hela vägen från Italien och hit. Det var även väldigt exklusivt med trädetaljerna som hade snickrats förhand i Oman. På plats fanns även denna dag två flickor som spelade väldigt vackert på traditionsenliga arabiska instrument. Till operahuset kommer löpande kända artister från hela världen för att uppträda, det som bland annat lockar är den unika akustiken och moderna tekniken som finns att tillgå. Om det är något bra uppträdande då du besöker Muskat är tipset helt klart att besöka det kungliga operahuset.

Sultan Qaboos Grand Mosque

Jag besökte även den fantastiska moskén i Muskat. Den är relativt ny och området blev färdigställt runt 2001. Det är en överdådig "Mosque" och den intilliggande platsen ingjuter vördnadsfullhet. Området liknar för mig ett stort tempelområde och för en som aldrig varit i en moské innan var det väldigt intressant och lärorikt. Unikt just för denna moské är även att i bönsalen finns världens näst största golvmatta. Den är handgjord i Iran och tog 2 år att tillverka. Tänk på att klä er vördnadsfullt och täcka både knän och axlar. Kvinnor måste även dölja sitt hår med slöja.

Sultan Qaboos mosque

Mat och dryck

Det känns som om den Omanska matkulturen är bred och influenser finns från hela den närliggande regionen. Indien, arabisk mat, afrikansk och självfallet även den internationella matkulturen erbjuds på de lite finare restaurangerna.
Ris är ett baslivsmedel och ingår i nästan alla rätter. Mycket fisk och skaldjur erbjuds från det omliggande havet.  
Maten är prisvärd men på de platser det går att köpa alkohol så är den väldigt dyr. Dricks ska ingå i priset. Oman odlar mycket dadlar så det finns det gott om. Åt exempelvis dadelglass. Den var god, våga prova den! Jag kan även rekommendera en bra indisk restaurang med fin utsikt över havet. Den heter Montas Makel och ligger på en höjd i Muskat.
Det finns många caféer i Muskat även internetcafé finns. Ett måste är att prova på det lena och söta Omanska kaffet "qahwa". Det dricks i söta små koppar och hälls upp från de vackra kaffekannorna. Kaffet tillreds med nyrostade bönor och kryddas ofta med kardemumma. Det är inte lika starkt som "nordisk" kaffe.

Oman honey

Transporter i Oman

Muscat International Airport är landets största flygplats och är placerad 32 km från gamla staden i Muscat. Den håller internationell standard men är ganska liten och sliten. Just nu håller man på att renovera upp flygplatsen och tydligen ska den flyttas något också.
Det är inte mycket till kollektivtrafik i Muskat så det enklast är att ta bilen. Väginfrastrukturen i staden är bra. Längre ut på landet kan det tydligen vara lite si och så med kvalitén på vägarna.

Valuta i Oman

Oman är ett kontantintensivt land i förhållande till Sverige och det kan vara en god idé att ladda plånboken med valutan Rial (OMR).  

Klimat i Oman

Runt kusten och i närområdet till Muskat är det "relativt" bördigt för att vara Oman. Övriga landet består av berg och olika former av öknen.
Eftersom det råder ökenklimat är det mycket heta somrar och i princip inget regn. Det kan vara upp till 40-50 grader. Från december till april är det "vinter" men för nordiska mått mätt ändå varmt. Mellan december och april brukar det regna ca 10 cm.

Visum till Oman

Visum är obligatoriskt för inresa i Oman och bör skaffas i förväg. För medborgare i EU-länder kan man ansöka om 30 dagars visum vid ankomst. Säkerställ att du har rätt information om vad som krävs. Felaktigt visum kommer leda till att du inte blir insläppt i landet och blir hemskickad till ditt ursprungsland. Passet måste vara giltigt i minst 6 månader efter det att man lämnat landet. Passet får inte innehålla några israeliska stämplar.


Gästskribent: Fredrik Holmerson
Foto: Maria Adelsköld
dividerPopulära inlägg
img
Publicerat den 13 jan 2017
img
Publicerat den 11 nov 2016

Instagram
  Kontaktinfo
  Service Center 0771-22 22 21
  Kontaktinfo
  Kortcenter 0200-26 60 00
  Kontaktinfo
  E-post
  Kontaktinfo
  Besök oss