www.forex.se finns även i en anpassad mobilversion

Gå till mobilversionen

Fortsätt på webbversionen

Obs! För att du ska kunna använda alla funktioner på vår hemsida, och inte utsätta din dator för säkerhetsrisker, rekommenderar vi att du uppdaterar till en nyare webbläsare. Mer information

Miniguide till Singapore

written Av Fredrik Hjortblad Publicerat i Singapore - Dollar (SGD) den 08 apr 2015

Singapore är en av världens mest multikulturella städer och Lonely Planet listade nyligen staden som det mest spännande resmålet att besöka under 2015. Vi tog hjälp av vår gästbloggare Fredrik som författade en minguide i syfte att underlätta din resa.

Att resa till Singapore
Det går inte att flyga direktflyg från Sverige till Singapore då det är en längre resa. De flesta större bolagen flyger dock dit med en mellanlandning och restiden varierar mellan 14-18 timmar beroende på vilken tid du har mellan de olika flygningarna. Glöm inte att försäkra dig om att ditt pass är giltigt minst 6 månader från och med ditt inresedatum.

Flygplatsen – transport till och från
Singapores flygplats heter Changi Airport och är för övrigt listat som världens bästa flygplats vilket inte är föga förvånande efter en kortare visit där. Här finns gratis WIFI, ett underhållningsdäck med en mängd spelkonsoler, biograf, lekland för barn och en fjärilsträdgård med mera. Det erbjuds även en mängd olika restaurangalternativ.
Lättaste sättet att ta sig från flygplatsen är med taxi. En taxiresa till centrum av staden kostar oftast under 30 SGD och är ett väldigt smidigt och snabbt sätt att ta sig till och från Changi då resan tar under 20 minuter. Utöver taxi så finns det möjlighet att ta tunnelbanan från flygplatsen. Detta är ett mycket billigare alternativ då det kostar under 2,50 SGD per person men det tar också dubbelt så lång tid, cirka 40 minuter beroende på vart i centrala Singapore du ska av.

Mat
Mat och traditionen kring mat är något som befolkningen i Singapore värnar högt om och är en kulturattraktion i sig. Influenserna i matlagningen kommer främst från Malaysia, vilket inte är så konstigt då Singapore var en del av Malaysia fram till 1965. Utöver det malaysiska köket så kommer influenser från Kina, Indonesien, Indien men även från brittisk matkultur då Singapore grundades av britterna under 1800-talet.
Man får inte lämna Singapore utan att ha testat ett Hawker Centre. Ett Hawker Centre är som en stor food court med små stånd som tillagar och säljer billig och vällagad mat. Här finns mat från alla hörn av världen men främst alla olika sorters asiatisk mat. Här är det väldigt billigt och rätterna kostar mellan 3 till 8 SGD, detta gör att man lätt kan ta några stycken olika rätter. En av nationalrätterna som man kan hitta på en Hawker Centre är ”Hainanese Chicken Rice” och den bästa och mest kända av alla är ”Tian Tian Chicken Rice” i Maxwell Hawker Centre. Tian Tians Chicken Rice är hyllad världen över för sitt saftiga kött och goda smak.
Ett annat mattips är Koh Grill & Sushi Bar som ligger i köpcentrumet Wisma Atria på Orchard Road. Här serveras ”Shiok Maki” som är den mest populära sushin i staden. Den innehåller avokado, stekt ål toppat med en laxbit. Rullen är sedan dressad med en krämig majonnäs och flygfisksrom. Denna underbara rulle kostar 16,80 SGD och är en fröjd för alla smaklökar. Viktigt är att komma innan 18.00 eller efter 20.00 då köerna annars gärna ringlar sig långa för att få en sittplats.  

Chicken rice

Sentosa Island
Ön Sentosa ligger precis bredvid staden och man tar sig lätt dit med Sentosa Express som är en spårvagn från tunnelbanestationen Harbour Front. Resan kostar 4 SGD tur och retur. Här finns det flera vackra stränder att välja mellan med en behaglig temperatur i vattnet. Det finns även flera andra aktiviteter så som inomhusfallskärmshoppning, ljusshowen Wings of Time och Universal Studios. Passa på att göra alla utflykterna till Sentosa på vardagar då många invånare tar sig ut dit på helgen.

Singapore Zoo
En sevärdhet man måste besöka när man är i Singapore är Singapore Zoo. Lättaste sättet att ta sig dit är med taxi och kostar runt 20 SGD. Inträdet kostar cirka 30 SGD och är verkligen en heldagsaktivitet. Här finns en mängd olika djur på ett hela 28 hektar stort område. Bara parken i sig är en attraktion då parken påminner om en regnskog. Djurparken har 315 olika djurarter varav 16 % är utrotningshotade. Det som gör Singapore Zoo till ett så pass speciellt zoo är att flera djur går fria i parken. Här kan du exempelvis ha orangutanger hängandes precis över ditt huvudet samtidigt som du matar en giraff.

Giraff

Singapore Botanic Gardens
Har du inte fått nog av parker efter Singapore Zoo så är Singapore Botanic Gardens ett måste. På denna plats kan du se alla möjliga sorters växter och blommor. Man har bland annat en del med flera olika sorters bambuväxter, en trädgård som heter ”Ginger Garden” där en mängd olika sorters blommor i ingefärssläktet växer. Parkens huvudattraktion är National Orchid Garden där det finns 1000 olika sorters orkidéer och totalt 60 000 orkidéer i parken. Trädgården stoltserar även med cirka 2000 unika hybrider av orkidéer som de odlat fram. De flesta är tillägnade kända personer och till exempel Annika Sörenstam fått en orkidéhybrid tillägnad sig. Inträdet till orkidéparken är ynka 5 SGD och är du student eller pensionär kostar det endast 1 SGD.

Hotell & barer
Staden har ett brett utbud av olika hotell och barer att besöka för den som är intresserad. Ett hett tips att åka till Raffles Hotel och ta sig upp till Long Bar för att beställa en Singapore Sling. Det var i denna bar som den klassiska drinken uppfanns någon gång mellan 1910 och 1915.  För 29 SGD får du ett smakprov och då får du även en påse jordnötter med skal som du själv skalar av och sedan traditionsenligt kastar på barens golv. Man brukar skämtsamt säga att det är det enda stället i Singapore där det är tillåtet att skräpa ner.

Ett annat bartips är att besöka 1Altitude. Denna bar ligger utomhus uppe på taket på One Raffles som är den högsta byggnaden i Singapore med sina 282 meter. Här har du en 360 graders vy över hela staden som är helt otrolig. Inträdet kostar 30 SGD men då ingår en gigantisk drink i priset. På onsdagar är det ”ladies night” och då kommer alla tjejer in gratis vilket kan vara värt att känna till om du endast är intresserad av att se utsikten. Kom även ihåg att baren har en strikt klädpolicy och som kille krävs det långbyxor för at bli insläppt.

Hotellet Marina Bay Sands är framförallt känt för sitt båtlika utseende och sin pool uppe på taket. I hotellbaren Ku Dé Ta bjuds på en magnifik utsikt över staden. Även här gäller det att män har långbyxor på sig för att bli insläppta.
Bakom hotellet ligger Supertree Grove som är en park med gigantiska fejkträd klädda med riktiga växter. Klockan 20:30 varje kväll erbjuds en ljus och ljudshow med Disney-tema som är mycket sevärd.

Bartak

Shopping
Singapore har ett utbrett shoppingutbud med allt man kan önska sig. På grund av det varma klimatet är ett besök på något av stadens luftkonditionerade köpcentrum ett populärt fritidsnöje. Stadsplaneringen är konstruerad på ett sådant sätt att du nästan aldrig behöver gå utanför galleriorna, utan kan gå direkt upp från tunnelbanan och gå under marken till de andra galleriorna. De större galleriorna har även flera våningar under marken.

Stadens mest kända shoppinggata heter Orchard Road och längs denna finner du cirka 50 köpcentrum med allt från lyxvarumärken som Prada, Gucci och Louis Vuitton till stora klädkedjor som H&M, Zara och Mango. Noterbart är att prisnivån på de internationella kedjorna är något högre eller motsvarar de i Sverige. Däremot finns det en hel del butiker och butikskedjor som inte finns i Europa som är värda ett besök.

Chinatown, Little India & Arab Quarters
Singapore har tre fristående stadsdelar i centrum av staden som alla är inspirerade av olika regioner. Den största av dessa är Chinatown där kulturella element från Kina finns att beskåda. Här finns två sevärdheter, Buddha Tooth Relic Temple och Sri Mariamman Temple. Dessa två tempel är omöjliga att missa om man går längs Tanjong Pagar Road och är väldigt vackra. Utöver dessa tempel så finns det flera bra restauranger i Chinatown med skaldjur som specialitet och det är här man ska passa på att köpa souvenirer då det är svårt att hitta billigare och finare souvenirer någon annanstans i staden.

Little India är den indiska inspirerade stadsdelen där det faktiskt känns som att man är i Indien. Här kan man äta flera olika sorters curryrätter och den mest populära är Fish Head Curry som är precis vad det låter som, en curryrätt med ett fiskhuvud i. Rätten är en av landets nationalrätter. I Little India finns även det enorma (37 000 m2) köpcentrumet Mustafa Centre som har öppet 24 timmar om dygnet. Här är det fokus på budgetvaror som böcker, kläder och klockor, men det säljs även en hel del mat.

I Arab Quarters, som är arabdistriktet i Singapore, finner du framförallt textiler och mattor. Här finns även en vacker moské om heter ”Sultan Mosque”. Arab Quarters är värt att besöka bara för att gå runt och se den speciella arkitekturen och alla de speciella affärerna. Det finns även flera bra restauranger i kvarteret.

Kollektivtrafik
Som nämnts tidigare så är tunnelbanan det främsta färdmedlet i staden och den är väldigt välutvecklad. Du får sällan vänta längre än 5 minuter på tunnelbanan oavsett tid och destination och det finns alltid plats på tågen. Tunnelbanan är luftkonditionerad vilket innebär en ofta välbehövd svalka. Att åka tunnelbana kostar mellan 1,10–2,40 SGD beroende på hur långt du ska åka. Det finns även ett väl fungerande bussnät.

Kontantanvändning
I Singapore används kontanter i större utsträckning jämfört med i Sverige. Exempelvis så betalas alltid taxi och kollektivtrafik kontant, och om du planerar att äta på en matmarknad så är det så gott som alltid kontanter som gäller som betalningsmedel.

Kort
Det går bra att betala med VISA och Mastercard på väldigt många platser i landet men dock märks det att man egentligen föredrar kontantbetalning kontra kort. I Singapore har man ett utbrett debet-system där man bara placerar sitt kort på en dosa och så är betalningen genomförd. Då svenska kort inte har denna funktion så måste man ibland följa med bakom disken för att knappa sin kortkod. Var uppmärksam på vilka avgifter som gäller för bankkortet eller kreditkortet. Ofta tillkommer ett valutaväxlingspåslag på cirka 0-2 %. Villkoren skiljer sig åt mellan olika banker och olika typer av kort. En vanlig avgiftsfälla är erbjudandet från butiker och uttagsautomater i landet att bli debiterad i svenska kronor. Detta är ett erbjudande som du i regel bör tacka nej till då det kan bli upp till 3-5 % dyrare jämfört att välja att göra dina uttag och inköp i lokal valuta.

Dricks
Det är inte vanligt att lämna dricks i Singapore då serviceavgiften nästan alltid är inkluderad i priset på såväl restaurangbesök som taxiresor. Om exempelvis en taxiresa kostar 9.80 SGD och du lämnar fram en 10 SGD-sedel så kommer taxichauffören vilja ge dig växel tillbaka. I det här läget är det dock vanligt att låta chauffören ta emot den lilla dricksen. Under restaurang besök kan man ge lite extra dricks om man känner att man fått en utomordentlig service, men serviceavgiften är vid servering i de allra flesta fall inräknade i notan (står oftast ”10 % servicefee” längst ner på notan). På hotellet kan du däremot gärna lämna 2 SGD till väskbäraren som kommer upp med bagaget till ditt rum.
dividerPopulära inlägg
img
Publicerat den 13 jan 2017
img
Publicerat den 11 nov 2016

Instagram
  Kontaktinfo
  Service Center 0771-22 22 21
  Kontaktinfo
  Kortcenter 0200-26 60 00
  Kontaktinfo
  E-post
  Kontaktinfo
  Besök oss