www.forex.se finns även i en anpassad mobilversion

Gå till mobilversionen

Fortsätt på webbversionen

Obs! För att du ska kunna använda alla funktioner på vår hemsida, och inte utsätta din dator för säkerhetsrisker, rekommenderar vi att du uppdaterar till en nyare webbläsare. Mer information

written Av Kristoffer Publicerat i Vietnam - Dong (VND) den 02 dec 2014

I vårt senaste storstadsindex placerade sig Ho Chi Minh City, eller Saigon som det heter i folkmun, på första plats med ett index på 32 jämfört med Stockholm. Jag åkte dit för att undersöka om staden har mer än låga priser att erbjuda.

När du kommer till Saigon inser du rätt snabbt att detta inte är en stad som är anpassad för turister utan här har de lyckats behålla en genuin känsla. Du inser lika snabbt att trafiken är helt galen och att du snabbt får anpassa dig för att inte bli överkörd av någon av de många mopeder som kör förbi. Det är en stad med en stark puls och en stad där det finns otroligt mycket att uppleva.

Ta sig dit
Det finns inga direktflyg från Sverige men det går att hitta resor med ett stopp som tar dig 14-17 timmar. Du får betala ca 6 000 kr men det går att hitta billigare om du är tidigt ute eller flexibel med vilka datum du kan åka.

Bra att tänka på
När du landar på flygplatsen kommer du få massor av erbjudanden om taxi in till stan. Tacka nej till dessa personer och välj istället en av taxibilarna som köar precis utanför terminalen. Du ska inte åka till fastpris utan kör på taxameter varje gång. En resa till in stan ska max kosta 200 000 VND (ca 70 kr) och du måste alltid betala med kontanter.

Just kontantkulturen är fortfarande väldigt stark och nästan överallt är det kontantbetalning som gäller. På större restauranger och barer går det bra med kort men en ha alltid kontanter med dig så är du på den säkra sidan.

Mat
Om du inte vet varför du borde åka till Vietnam så kan jag ge dig det viktigaste skälet direkt, maten! Den är fantastiskt god och det finns massor att välja mellan. Det går inte att prata om vietnamesisk mat utan att nämna Phó, nudelsoppan som är nationalrätt och som är riktigt god var du än väljer att äta. Du ska också passa på att äta skaldjur som är riktigt billigt jämfört med här hemma och vårrullarna får du inte heller missa. Min favoritrestaurang i Saigon är Hai Lua som du hittar bredvid stadens stora marknad, Ben Thanh. Här får du inte missa det grillade köttet som är något av det godaste jag någonsin ätit!

Hai Lua Saigon

Hai Lua Saigon

Överallt på stan kommer du stöta på försäljare som säljer kokosnötter. Det finns inte en bättre törstsläckare i värmen och billigt är det, du får betala ca 10 000 VND (ca 4 kr) så det är rätt prisvärt!

Kokosnöt Saigon

Shopping
Jag nämnde marknaden, Ben Thanh, och det är här du kan göra de största fynden i Saigon. Du hittar allt ifrån kläder och skor till smycken och klockor. Var inte rädd för att pruta då de flesta är rätt flexibla med sina priser och många försöker lura västerländska turister att betala betydligt högre priser än vietnameser.

Vill du shoppa i mer västerländsk stil ska du bege dig till Vincom Center som är ett stort köpcentrum i centrala Saigon.

Turistattraktioner
Vietnam är ett land som givetvis är väldigt präglat av det krig som pågick under nästan 20 år mellan åren 1955 och 1975. Krigsminnesmuseet är ett måste för alla som besöker Saigon och det både gripande och väldigt lärorikt att få ett annat perspektiv på ett krig som jag insåg att jag inte visste som mycket om.

Krigsminnesmuseet Saigon

Om du vill kombinera mat med nöje kan jag rekommendera en båttur längs floden som går genom stan. Du får betala ca 350 kr och då är det en buffé så det är ett ypperligt tillfälle att smaka på många av de godaste rätterna i det vietnamesiska köket. På den båten jag åkte med tog de inte kort så det var tur att jag hade med mig kontanter när jag skulle betala drickan jag beställt under kvällen.

Båttur Saigon

För den som stannar i Saigon några dagar kan du åka ut till Cu chi-tunnlarna som ligger drygt en timme från centrala Saigon. Dessa tunnlar användes under kriget och är idag en av landets populäraste turistattraktioner.

Nattliv
En lyckad utekväll i Saigon kan med fördel inledas på Chill, en av stadens två skybarer. Här har du en fantastisk utsikt över Saigon och drinkar av högsta klass. Här är det nästan västerländska priser med drinkar som kostar ca 80-90 kr men det är väl värt det om du tar utsikten i beaktning.

Lika trevligt kommer du ha på Carmen Bar. Här kan du lyssna på livemusik och dricka goda drinkar. Det är en riktigt fin stenbyggnad och stämningen är väldigt mysig. Som namnet indikerar så är det främst spansk och sydamerikansk musik men när jag var där så klev en vietnamesisk man upp senare på kvällen och körde enbart franska låtar och det var riktigt bra!
dividerPopulära inlägg
img
Publicerat den 13 jan 2017
img
Publicerat den 11 nov 2016

Instagram
  Kontaktinfo
  Service Center 0771-22 22 21
  Kontaktinfo
  Kortcenter 0200-26 60 00
  Kontaktinfo
  E-post
  Kontaktinfo
  Besök oss