www.forex.se finns även i en anpassad mobilversion

Gå till mobilversionen

Fortsätt på webbversionen

Obs! För att du ska kunna använda alla funktioner på vår hemsida, och inte utsätta din dator för säkerhetsrisker, rekommenderar vi att du uppdaterar till en nyare webbläsare. Mer information

Åk till solen om du vill leva billigt på din vintersemester

Enligt vinterns semesterindex från X-change är sol- och badsemester i Sydostasien betydligt billigare än skidor i alperna eller en långweekend i New York. Semesterindex visar även att Sverige blivit dyrare relativt sett – vi är nu sjunde dyrast bland de 50 undersökta länderna.

Semesterindex jämför prisläget och kostnaderna på olika vanliga produkter som konsumeras världen över. Några av produkterna som jämförs är öl, en måltid för två på en restaurang i mellanklassen och snittpriset för en hotellnatt.

Enligt vinterns semesterindex är det stränderna i Sydostasien som är mest prisvärda. Billigast är Filippinerna som har ett semesterindex på 37. Levnadskostnaden där är alltså bara drygt en tredjedel av vad den är i Sverige (index = 100).

- Det är ganska vanligt att svenskarna väljer mellan sol- och skidsemester under vintern och när man ser till semesterindexet är det tydligt var levnadskostnaderna är lägst, säger Mattias Varén. På Filippinerna får man nästan sju måltider för samma pris som en måltid i Schweiz.

Jämför man med förra årets semesterindex så har Sverige blivit mycket dyrare i relation till andra länder; från sextonde dyrast till sjunde dyrast. Italien, Tyskland, Finland och USA är några av de länder som nu är billigare än Sverige. Sydafrika är det land där priserna höjts mest relativt sett, index har gått från 62 till 93, vilket kan bero på sommarens världsmästerskap i fotboll. 

Semesterindex jämför även prisnivåerna i olika storstäder. Dyrast är Oslo som har 20 procent högre priser än Stockholm i genomsnitt. Prag är billigast och om man ser till priserna för att bo på hotell eller äta på restaurang är New York bara ett par hundralappar dyrare än Stockholm. När det gäller taxiresor så är Stockholm klart dyrast av samtliga undersökta städer – mer än dubbelt så dyrt som till exempel Barcelona och New York.Populära inlägg
img
Publicerat den 13 jan 2017
img
Publicerat den 11 nov 2016
img
Publicerat den 13 maj 2016

Instagram
  Kontaktinfo
  Service Center 0771-22 22 21
  Kontaktinfo
  Kortcenter 0200-26 60 00
  Kontaktinfo
  E-post
  Kontaktinfo
  Besök oss