www.forex.se finns även i en anpassad mobilversion

Gå till mobilversionen

Fortsätt på webbversionen

Obs! För att du ska kunna använda alla funktioner på vår hemsida, och inte utsätta din dator för säkerhetsrisker, rekommenderar vi att du uppdaterar till en nyare webbläsare. Mer information

Spionhotellet i Tallinn

written Av Mattias Publicerat i Estland - Euro (EUR) den 01 sep 2011

 

År 1972 mitt under det kalla krigets glansdagar byggdes ett nytt hotell i Tallinn för att husera det ökande antalet turister i staden.

 

Det hade slutits ett nytt avtal med Finland om färjetrafik mellan Helsingfors och Tallinn vilket innebar att stadens tillgänglighet för besökare ökade avsevärt och antalet turister mångdubblades. Eftersom Estland på den tiden tillhörde Sovjetunionen var det viktigt att hotellet, som fick namnet Viru, upprätthöll en prickfri fasad som visade utländska besökare hur perfekt det sovjetiska samhället var. Samtidigt innebar det en stor risk att låta sovjetiska medborgare umgås med västerländska turister, journalister och affärsmän.Tänk om någon i personalen öppet kritiserade regimen eller blev inspirerad av det västerländska sättet att leva. Med anledning av detta dilemma kopplades KGB i stor hemlighet in i ett tidigt skede av planeringen av hotellbygget. Vissa rum försågs med ”specialutrustning” och hela den översta våningen i hotell Viru blev ”förbjudet område”. Nu kunde KGB få nys om alla hemligheter som yttrades inom hotellets väggar.

I sann plan-ekonomisk anda hade hotellet ca 1000 anställda medan gästkapaciteten låg på ca 860 gäster. Anställda fick inte vara kunniga i något annat språk än det inhemska eftersom man då eventuellt kunde kommunicera med gästerna vilket var förbjudet (!).

Så sent som våren år 1991 lämnade plötsligt KGB sin hemliga avlyssningscentral på översta våningen i Tallinns första hotellskrapa, och utrymningen gick så fort att stora delar av utrustningen lämnades kvar. Rummet har sedan dess stått orört, komplett med sovjetiska cigarettfimpar och hemliga spionsändare. Själva muséet i sig är mycket litet men de pålästa guiderna avslöjar KGB muséets ”hemligheter” och ger målande anekdoter från förr med en stor portion humor och vass ironi kring dåtidens kalla-kriget-paranoia. Muséet kan endast besökas med en guide, entrén kostar 7 euro och man måste göra en reservation i förväg. Missa inte!

Mer info hittar du här!

 
dividerPopulära inlägg
img
Publicerat den 13 jan 2017
img
Publicerat den 11 nov 2016

Instagram
  Kontaktinfo
  Service Center 0771-22 22 21
  Kontaktinfo
  Kortcenter 0200-26 60 00
  Kontaktinfo
  E-post
  Kontaktinfo
  Besök oss