www.forex.se finns även i en anpassad mobilversion

Gå till mobilversionen

Fortsätt på webbversionen

Obs! För att du ska kunna använda alla funktioner på vår hemsida, och inte utsätta din dator för säkerhetsrisker, rekommenderar vi att du uppdaterar till en nyare webbläsare. Mer information

written Av Mattias Publicerat i Frankrike - Euro (EUR) den 13 mar 2014

Varje sommar strömmar tusentals turister till Nice och den franska rivieran men ett besök tidigare under året är ingen dumidé, speciellt för den skidintresserade. Med sitt fina väder och närheten till franska alperna är en långweekend i Nice kombinerat med skidåkning ett perfekt alternativ för dig som inte vill åka skidor en hel vecka.

Shopping
Många förknippar franska rivieran med lyx och glamour men det finns något för allas plånböcker när det kommer till shoppingen. På Avenue Jean Médecine hittar du alla välkända kedjor som HM, Zara och Pull & Bear. Frankrike (83 i vårt semesterindex) är något billigare än Sverige och det märks här då samma plagg på exempelvis HM kostar mindre här än vad de gör hemma i Sverige. Nicetoile (30 Avenue Jean Médecine) är ett varuhus med ca 80 butiker utspridda över fyra våningar och om du bara har några timmar är det hit du ska gå.

Nice är som sagt en stad för alla plånböcker och på Avenue de Suedé hittar du alla tänkbara lyxbutiker, så som Louis Vuitton, Rolex med flera. Shoppingen fortsätter upp på Rue Paradis där lyxbutikerna står uppradade. Räkna med en tunnare plånbok efter några timmar i detta område!

Mat
Det märks att Nice endast ligger 30 minuter från italienska gränsen när du besöker stans restauranger då de flesta serverar pasta och pizza. I Frankrike serverar många restauranger en så kallad ”Plat du Jour” till lunch vilket betyder ”dagens rätt” på svenska. Vanligtvis får du betala runt 10 euro (ca 80 kr) för detta och då ingår inte dryck eller kaffe.

Längs Avenue Masséna hittar du massor av olika restauranger och är du inte på jakt efter någon speciell typ av mat är det lämpligt att ta dig dit. Här hittar dLa Part des Agnesu franska klassiker kombinerat med hamburgare, asiatiskt och italienskt. Något för alla med andra ord!

Till ”La Part Des Agnes” (17 rue Gubernatis) går du om du vill ha goda viner kombinerat med en enkel middag. De kombinerar restaurang med vinbutik och hela stället känns väldigt hemtrevligt. Du kan med fördel beställa in en tallrik med charkuterier och ost, perfekt för två personer. Be också kyparen om vinrekommendationer då de har flera flaskor öppna som du kan få prova innan du bestämmer dig. Bli inte förvånad om kyparen varvar sitt arbete med att själv dricka lite vin!

En bra start på dagen får du om du går till Bread (44 Boulevard Gambetta). Här är allt organiskt och för 8 euro får du en rejäl frukost som gör att du klarar en hel dag fylld med aktiviteter. Lika gott Breadär det på Emilie’s Cookies (9 rue Alberti eller 1 Rue de la Prefecture). Här hittar du såväl goda bagels som bakelser, tillsammans med färska smoothies och på helgerna kan du även äta brunch billigt.

Attraktioner
I artikeln ”En regnig dag i Nice” kan du läsa mer om stadens museum och karnevalen i Nice kan du läsa mer om här. Om du är intresserad av att åka skidor när du besöker Nice kan du läsa mer här.

Transport
Nice är inte en speciellt stor stad så du tar dig lätt fram till fots så länge vädret tillåter det. Bussnätet är bra och en enkelresa kostar 1.50 euro. Staden har även ett spårvagnsnät som du med fördel kan använda när du är i de mer centrala delarna av Nice och en enkelresa kostar 1.30 euro.

Kort och kontanter
Till skillnad från Sverige så är fortfarande kontanter det allra vanligaste i Frankrike. På stora varuhus kan du givetvis betala med kort men på restauranger betalar de allra flesta kontant. Vissa ställen säger helt nej till kort medan andra sätter en minimigräns på minst 15 euro vid kortbetalning. En vanlig avgiftsfälla är erbjudandet från butiker och uttagsautomater i landet att bli debiterad i svenska kronor. Detta är ett erbjudande som du i regel bör tacka nej till då det kan bli upp till 3-5% dyrare jämfört att välja att göra dina uttag och inköp i lokal valuta.

Dricks
Drickskulturen är inte speciellt stor i Frankrike men servitörer uppskattar om du lämnar 5-10% i dricks på restauranger och åker du taxi bör du lämna dricks på ca 10%.
dividerPopulära inlägg
img
Publicerat den 13 jan 2017
img
Publicerat den 11 nov 2016

Instagram
  Kontaktinfo
  Service Center 0771-22 22 21
  Kontaktinfo
  Kortcenter 0200-26 60 00
  Kontaktinfo
  E-post
  Kontaktinfo
  Besök oss