www.forex.se finns även i en anpassad mobilversion

Gå till mobilversionen

Fortsätt på webbversionen

Obs! För att du ska kunna använda alla funktioner på vår hemsida, och inte utsätta din dator för säkerhetsrisker, rekommenderar vi att du uppdaterar till en nyare webbläsare. Mer information

Betalningar i Grekland

written Av Mattias Publicerat i Grekland - Euro (EUR) den 18 maj 2015

Den senaste tiden har media rapporterat om oron i den grekiska ekonomin och eventuella effekter av kommande beslut från Greklands lånegivare och den grekiska regeringen. Kommer dessa beslut påverka turister som planerar att besöka landet i sommar? Behöver man känna oro inför sin greklandsemester?

De korta svaret på frågeställningarna ovan är att du som turist troligtvis inte kommer att märka någon större skillnad från dina tidigare besök i landet. Ur ett semesterperspektiv är Grekland precis lika trevligt, solsäkert och turistvänligt som det alltid har varit.

Men vad handlar då all uppståndelse om?
Frågan besvaras delvis i en artikel publicerad av DN. I artikeln beskrivs den grekiska statsfinansiella situationen som desperat med anledning av att Grekland inte ännu kommit överrens med sina långivare om ett nytt nödpaket, samtidigt som det nuvarande avtalet löper ut i slutet av juni. 
Oron grundar sig i vad som kan ske om förhandlingarna om ett nytt avtal strandar och Grekland tvingas ställa in betalningarna. Följderna kan i värsta fall leda till att banker går omkull, bankomater stänger ned och betalning med kreditkort försvåras. Ur ett sådant perspektiv är det alltså bra att ha laddat plånboken med euro.

Innebär detta att jag endast bör ta med mig kontant valuta till Grekland?
Nej det gör det inte.
Som ett exempel på varför kan det nämnas att den grekiska regeringen i ett led av åtgärder för att samla in skattemedel, har diskuterat ett förslag som avser att ta ett grepp om de många ”svarta” transaktioner som genomförs av grekiska företagare inom turistnäringen. Förslaget går ut på att alla transaktioner som överstiger 70 euro, och som äger rum på öar som har mer än 3000 bofasta invånare, måste genomföras med kort. Om förslaget skulle klubbas igenom skulle det kraftigt försvåra för potentiella skattesmitare med verksamhet på någon av Greklands populära semesteröar. Det skulle även innebära att en semesterfirande familj som endast har kontanter i plånboken när de ska betala restaurangbesöket på den lokala tavernan får svårt att göra rätt för sig.

Hur ska jag göra då?
Precis som vanligt bör resenärer anpassa sin reskassa beroende på vart de ska resa och hur länge de ska vara borta. Ska du till Aten eller till Rhodos? Är du borta en vecka eller en månad?
Det är onödigt att bära på en alltför stor mängd kontanter och det är dumt att helt förlita sig på att kunna betala med betal- eller kreditkort. En kombination av kort och kontanter innebär att du har både hängslen och livrem. Det är heller ingen dum idé att hålla uppsikt över nyhetsflödet från Grekland före avresa. På så vis kommer du vara bättre förberedd och kan undvika negativa överraskningar.

Ps!
Du såg väl att Rhodos kvalade in som resmålet med sommaren mest prisvärda soltimme i vårt senaste solindex?
dividerPopulära inlägg
img
Publicerat den 13 jan 2017
img
Publicerat den 11 nov 2016

Instagram
  Kontaktinfo
  Service Center 0771-22 22 21
  Kontaktinfo
  Kortcenter 0200-26 60 00
  Kontaktinfo
  E-post
  Kontaktinfo
  Besök oss