www.forex.se finns även i en anpassad mobilversion

Gå till mobilversionen

Fortsätt på webbversionen

Obs! För att du ska kunna använda alla funktioner på vår hemsida, och inte utsätta din dator för säkerhetsrisker, rekommenderar vi att du uppdaterar till en nyare webbläsare. Mer information

Miniguide till Rhodos

written Av Mattias Publicerat i Grekland - Euro (EUR) den 19 maj 2014

Rhodos spås bli en av svenskarnas favoritresmål i sommar. Inte nog med det, enligt vårt senaste solindex är det dessutom den semesterort som ger mest sol för pengarna sommar. Jag packade väskan och åkte till den grekiska ön för att ta reda på lite matnyttig fakta. Här är min minguide till ön med den prisvärda solen.

Transport
De vanligaste sätten att ta sig runt på ön är via buss, taxi eller hyrbil. Om du reser kommunalt så tänk på att tider angivna i tidtabeller inte alltid är tillförlitliga utan snarare bör betraktas som riktlinjer för när transportmedlet kan tänkas avgå. Om du vill resa vidare med båt till någon av de närliggande öarna så finns det gott om turbåtar i Rhodos hamn. Här kan du även ta dig över till turkiska Marmaris som ligger cirka en timmes båtresa iväg.

Shopping
I Rhodos stad finns ett helt ok utbud av shopping. I den nya delen av staden hittar du internationella kedjor som HM och Zara. I den gamla staden kan du fynda souvenirer, läderprodukter, honung, olivolja och andra lokalproducerade varor.
Oldtown

Shopping

Pruta
Det är vanligt att pruta på marknader och turistshoppar i Grekland. Du märker på försäljaren när du inte bör pruta mer.

Sevärdheter
Det sägs att man inte har besökt Rhodos om man inte varit i byn Lindos. Denna charmiga lilla by är cirka 4000 år gammal och har bara cirka 1 000 invånare. Det som lockar är de chamiga små gränderna mellan de vitmålade husen och möjligheten att besöka Akropolisklippan med ruinerna av ett gammalt tempel.
Den som inte vill bemöda sig med att ta trappan upp till templet kan välja att rida hela vägen upp på en åsna.
Det kan även vara värt att ta med sig sina badkläder vid ett besök i Lindos eftersom det ligger en ljuvlig strand rakt nedanför byn som bjuder på skön svalka och kristallklart vatten.

Lindos1
Lindos2

Lindos3

Varje år besöker mer än 600 000 besökare Rhodos berömda fjärilsdal i Petaloudes. Mellan juli och september söker sig tusentals fjärilar till Petaloudes för att finna svalka i den fuktiga dalen. Trädens stammar är stundtals helt täckta av sittande sovande fjärilar. Under senvåren föds sedan nya fjärilar i ett av naturens mest fascinerande skådespel.
Dalen är även värd ett besök övrig tid på året särskilt om man gillar att vandra.

Epta Piges
–de sju källorna är en lummig oas med gott om skugga, svalkande källor och ett mysigt litet café en lagom lång biltur från Rhodos stad. Hit åker man för att komma undan hettan de varmaste sommardagarna och för att njuta av de vackra omgivningarna. En cirka 150 meter lång tunnel förbinder källorna med en konstgjord sjö. Den som vågar kan även promenera genom tunneln men det trånga utrymmet och det faktum att man har vatten upp till vaderna gör att detta inte lämpar sig för små barn eller klaustrofobiska föräldrar.

Eptapiges1
Eptapiges2
Eptapiges3
Eptapiges4
Kort och kontanter
Grekland är ett mer kontantintensivt land jämfört med Sverige. Du kan försöka undvika eventuella uttagsavgifter från bankomater och valutaväxlingspåslag vid kortköp genom att köpa euro före avresa.
Var uppmärksam på vilka avgifter som gäller om du betalar med ditt bank- eller kreditkort. Ofta tillkommer ett valutaväxlingspåslag på cirka 0-2 %. Villkoren skiljer sig åt mellan olika banker och olika typer av kort. En vanlig avgiftsfälla är erbjudandet från butiker och uttagsautomater i landet att bli debiterad i svenska kronor. Detta är ett erbjudande som du i regel bör tacka nej till då det kan bli upp till 3-5 % dyrare jämfört att välja att göra dina uttag och inköp i lokal valuta.

Mat
Det grekiska köket är smakrikt och erbjuder något för de flesta. Klassiker som moussaka, souvlaki, gyros eller grekisk sallad säljs på mer eller mindre varje restaurang till plånboksvänliga priser.
Besök till exempel restaurang Rustico i gamla staden, en klassiker som håller än.
Grekiskt

Dricks

Dricksen på restauranger är normalt inräknad i notan men det hör till god sed att ge mellan 5-10 % till servitören. Runda av uppåt i taxin.
dividerPopulära inlägg
img
Publicerat den 13 jan 2017
img
Publicerat den 11 nov 2016

Instagram
  Kontaktinfo
  Service Center 0771-22 22 21
  Kontaktinfo
  Kortcenter 0200-26 60 00
  Kontaktinfo
  E-post
  Kontaktinfo
  Besök oss