www.forex.se finns även i en anpassad mobilversion

Gå till mobilversionen

Fortsätt på webbversionen

Obs! För att du ska kunna använda alla funktioner på vår hemsida, och inte utsätta din dator för säkerhetsrisker, rekommenderar vi att du uppdaterar till en nyare webbläsare. Mer information

written Av Minna Publicerat i Grekland - Euro (EUR) den 21 aug 2014

Santorini är enligt många Greklands mest bildsköna ö. Ön är också känd för sina fantastiska vyer, häpnadsväckande landskap och inte minst de förtrollande solnedgångarna. Min kollega Minna spenderade en vecka där tillsammans med en vän och här är hennes bästa tips.

Jag måste säga att Santorini måste vara en av jordens mest romantiska öar. Det flödade av så mycket kära par som besökte ön för att fira sin kärlek. På en vecka fick vi se två frierier rakt framför ögonen på oss, otroligt vackert!

Flyg
Oavsett om du vill åka charter eller reguljärt finns det flera alternativ om du vill åka till Santorini. Norwegian och Apollo flyger till Santorini.

Resa runt
Eftersom Santorini är till ytan en liten ö kan man med bil se hela ön på en dag. Bil, fyrhjuling och moped finns att hyra och är vanliga transportmedel att ta sig runt med. Vill man åka lokalbussen så finns ett väl utbyggt bussnät som binder ihop i stort sett hela ön. Vi valde att testa lokalbussen vid ett tillfälle från Akrotiri in till Fira, och betalade 1,70 EUR per person. Detta är verkligen ett enkelt, bra och billigt alternativ. Nackdelen är att sista bussen åker tillbaka kl 21, vilket är alldeles för tidigt för nattugglor som min vän och jag! Det finns även en linbana från Fira ner till gamla hamnen, som man kan åka.

Byn Akrotiri
Vi bodde i byn Akrotiri. Byn ligger 30 min bilfärd från flygplatsen. Här ska du bo om du vill ha lugn och ro, samtidigt som du enkelt kan ta dig in till de andra byarna om du skulle vilja. Vi njöt av härliga soldagar vid polen på dagen och åkte in med bil till Fira och Kamari för att känna på lite puls och avnjuta en god middag på kvällen. Men det var väldigt skönt och åka tillbaka ”hem” till lugnet efter middag och stros på de turistfyllda gatorna. Det tar ca 20 minuter att åka till Fira eller Kamari från Akrotiri.

Akrotiri

På Akrotiri kan du också njuta av en middag på en av de många "tavernor" som är byggda inne i berget. Det är dock väldigt lugnt i byn och ingenting att rekommendera för den som är på jakt efter puls.

Byn Fira
Fira är Santorinis livliga huvudstad och är löjligt vacker på avstånd. Utsikten över calderan och vulkanen är helt magiskt bedårande. Du kommer förbluffas av detta landskap. Men man ska ta med sig att detta är en av Santorinis mest exploaterade by och här kommer du mötas av trånga gränder som är knökfulla med turister från hela världen på jakt efter grekiska souvenirer.

Fira

Sol och bad
På Akotiri finns det en liten caiki, den traditionella grekiska fiskebåten, som tar dig till den berömda Red Beach (Kokkini akti) och White Beach (Aspri akti). Med samma båt kan du njuta av en tur till vulkanöarna, Nea kai Palia Kameni. Största delen av stränderna har gråsvart sand som en följd av det stora vulkanutbrottet.

Den röda stranden, Red Beach, är utan tvekan en av de mest berömda och vackraste stränderna i Santorini. Den ligger bara ett stenkast från byn Akrotiri. Den lilla storleken på stranden skapar en mycket trång atmosfär och gör tyvärr stranden mindre charmig när den fyllts på med folk. Det är ett unikt vackert landskap av röda och svarta vulkaniska bergarter från udden. Att komma till stranden är relativt enkelt. Du kan lämna bilen på parkeringsplatsen och fortsätter hela vägen ner till stranden som tar cirka två minuter. Var beredd på att få klättra lite i bergen. När du väl kommer ner till stranden kommer du att bli imponerad av de olika färgningarna över klipporna. Snorkling här är att rekommendera.

Red Beach

Fler populära stränder är: White Beach, Black Beach, Perissa Beach.

Mat
I Grekland ska man självklart äta den traditionella grekiska salladen med tomater, oliver och fetaost. Det är märkligt, men den smakar ju helt annorlunda där borta än hemma. Mycket godare såklart. Alla grönsaker smakar så mycket mer. För att inte tala om ostarna och oliverna. Varje lunch njöt vi av goda olika fräscha sallader. På kvällen var det dock svårare att hitta bra mat. Överallt serveras den traditionella grekiskan souvlakin som består av små bitar av kött och ibland grönsaker som grillas på grillspett. Till slut hittade vi ett väldigt bra mat efter att fått tips på restaurang inne i Fira och i Kamari.

Kort, kontanter och dricks
Det mest gångbara betalningsmedlet är kontanter. I Akriotiri fanns det en bankomat, men med risk för att kontanterna i den är slut vilket personalen på mitt hotell informerade mig om. Inne i Fira och Kamari finns det dock många bankomater. På de olika resorterna är det inga problem att betala med kort. 

Karta över Santorini
dividerPopulära inlägg
img
Publicerat den 13 jan 2017
img
Publicerat den 11 nov 2016

Instagram
  Kontaktinfo
  Service Center 0771-22 22 21
  Kontaktinfo
  Kortcenter 0200-26 60 00
  Kontaktinfo
  E-post
  Kontaktinfo
  Besök oss