www.forex.se finns även i en anpassad mobilversion

Gå till mobilversionen

Fortsätt på webbversionen

Obs! För att du ska kunna använda alla funktioner på vår hemsida, och inte utsätta din dator för säkerhetsrisker, rekommenderar vi att du uppdaterar till en nyare webbläsare. Mer information

Miniguide till Venedig

written Av Mattias Publicerat i Italien - Euro (EUR) den 11 apr 2014

Venedig är en magisk och sagolik stad som inte liknar någon annan plats i världen.
ReseEkonomen skickade dit sina kollegor Tajeb och Fernanda för att upptäcka staden. Här deras mini-guide till den flytande staden.

Sevärdheter
Basilica di San Marco katedral är den mest kända kyrkan i Venedig och stoltserar med ett
imponerande yttre av vacker mosaik. Vissa delar av katedralen kräver en liten inträdesavgift på 6 euro men i övrigt är inträdet avgiftsfritt. 

SanMarco Piazza San Marco eller Mark’s Square är det största och mest berömda torget i Venedig.
Missa inte Campanile - klocktornet - där du kan få en fantastisk utsikt över Venedig. Biljetten kostar 8 euro.
Rialtos Fiskmarknad är fisk- och grönsaksmarknad som har funnits sedan år 1097 och är ett måste, särskilt tidigt på morgnarna. Då utspelar det sig här livliga scener mellan handlare och deras kunder inramat av byggnadens anrika fasad.

Teatro La Fenice är ett av de mest kända teater- och operahusen i Europa. Operahuset grundades 1792 och har under de efterföljande århundradena varit skådeplats för många stora premiärer däribland fem av Verdis operor. Vill du veta mer om operans historia rekommenderas att hyra en audioguide för 9 euro. Vill du dessutom ta bilder eller filma så kan du köpa till ett kamera/video-pass för 3 euro. Biljetter till någon av föreställningarna kostar mellan 15-50 euro.

Gallerie dell”Academia har stadens viktigaste konstgallerier med konst från 1400-1900-talet. Museet ligger i Dorsoduro (Canal Grandes södra strand). En entrébiljett kostar 15 euro.
En audioguide kan köpas till för 6 euro.

Camacana Ca'Macana är en av de äldsta och mest kända venetianska masktillverkarna.
Maskerna är handgjorda och tillverkas på samma traditionella sätt som för 800 år sedan. Det var här man tillverkade maskerna som syns i en scen från filmen Eyes Wide Shut där Tom Cruise och Nicole Kidman bar dessa masker. Priser är beroende på utförande, storlek och figur och varierar mellan 20-180 euro. Tillträde till verkstaden för att titta på när hantverkarna designar, tillverkar och målar maskerna är avgiftsfritt.

Transport
Marco Polo Airport ligger tio kilometer norr om staden. Härifrån kan man ta sig med buss, vanlig taxi eller båt in till centrala Venedig. Båt från flygplatsen direkt till centrala Venedig är det smidigaste sättet och kostar ca 15 euro. Gondol
Att åka en klassiskt gondolfärd på Venedigs kanaler kostar runt 40 euro per person. Från 1 november till slutet av mars varje år kan du njuta av en privat gondolfärd med serenad och lyssna på italienska sånger.

Vaporetto är Venedigs stadsfärja och det kollektiva färdmedlet om man vi förflytta sig smidigt genom Canal Grande. Biljetter finns att köpa vid stationerna och tidningsstånd märkta med T. En enkel biljett kostar mellan 6 och 11 euro och är giltig i en timme. Det finns även kort med olika dygnsvalörer att köpa som gäller i 12–72-timmars biljett för 18-35 euro.

Kontanter
Kortanvändningen i Italien är mindre än hälften av den genomsnittliga användningen inom EU, så kontanter används i stor utsträckning. Detta gäller även för Venedig. Det kan löna sig att försöka undvika eventuella uttagsavgifter från bankomater och valutaväxlingspåslag vid kortköp genom köpa euro innan avresa. Att växla pengar i Venedig kan vara dyrt och många växlingskontor tar ut en procentuell avgift på mellan 5-20% på den totala summan.

Kort
Var uppmärksam på vilka avgifter som gäller för bankkortet eller kreditkortet. Ofta tillkommer ett valutaväxlingspåslag på cirka 0-2 %. Villkoren skiljer sig åt mellan olika banker och olika typer av kort. En vanlig avgiftsfälla är erbjudandet från butiker och uttagsautomater i landet att bli debiterad i svenska kronor. Detta är ett erbjudande som du i regel bör tacka nej till då det kan bli upp till 3-5 % dyrare jämfört att välja att göra dina uttag och inköp i lokal valuta.

Mat
Pasta, fisk och skaldjur. Utbudet av restauranger och caféer är enormt i Venedig men att äta ute är relativt dyrt.
Om du stannar för att styrka dig men en kopp kaffe så tänk på att du får betala extra om du sitter ner och avnjuter den jämfört med om du tar den stående vid bardisken.

En två rätters lunch kostar mellan 15-35 euro. Ett glas husets vin, öl eller kaffe kostar ca 6 euro.

Dricks
De flesta restaurangerna och caféer tar ut en fast procentuell serviceavgift på 10-15 % + 3 euro/pers. Håll koll på notan så du inte dricksar dubbelt av misstag.

Turistskatt
Alla turister över 10 år får betala en särskild turistskatt vid utcheckningen från sitt hotell. Priset är 1 euro för varje stjärna hotellet har, dvs. 3 euro för 3 stjärnigt hotell.

 
dividerPopulära inlägg
img
Publicerat den 13 jan 2017
img
Publicerat den 11 nov 2016

Instagram
  Kontaktinfo
  Service Center 0771-22 22 21
  Kontaktinfo
  Kortcenter 0200-26 60 00
  Kontaktinfo
  E-post
  Kontaktinfo
  Besök oss