www.forex.se finns även i en anpassad mobilversion

Gå till mobilversionen

Fortsätt på webbversionen

Obs! För att du ska kunna använda alla funktioner på vår hemsida, och inte utsätta din dator för säkerhetsrisker, rekommenderar vi att du uppdaterar till en nyare webbläsare. Mer information

Skidåkning i Canazei

written Av Mattias Publicerat i Italien - Euro (EUR) den 23 jan 2013

Skidorten Canazei ligger i norra Italien och tillhör världens största skidområde ”Dolomiti Superski”. Detta innebär att du på ett och samma liftkort får tillgång till över 122 mil högklassig pist och vare sig du är nybörjare, expert, gammal eller ung så kommer du att trivas. Byn har cirka 1800 invånare och bjuder på en skön mix av italiensk och österrikisk atmosfär med vindlande gator, små specialbutiker och mysiga restauranger. Detta är skidorten för livsnjutaren!

Skidutflykter topp-3
Som jag nämnde ovan är utbudet av välpreparerade pister enormt och alla typer av åkare kommer hitta sina egna favoriter. Det finns dock några åk som du absolut inte vill missa.

Sella Ronda kallas den led som tar dig runt det ståtliga Sella-massivet. Det finns två vägar som leder runt, en grön som är lite lättare och en orange som är något mer utmanande. Att starta någon av sina första dagar i backen med en tur runt Sella Ronda rekommenderas varmt eftersom det är ett kul och enkelt sätt att upptäcka skidsystemet på. Rundan är cirka 4 mil lång och en du bör sätta av en heldag för att till fullo kunna njuta av skidåkningen och de trevliga restaurangerna i backen.

Ortisei är en grannby till Canazei och här kan du hitta ett par riktigt spektakulära åk. Bland annat den drygt 10,5 km långa pisten ”La Longia” som en gång i tiden utsågs till en av de vackraste pisterna i världen. På vägen ner till Val Gardena dalen hittar du världscupbacken ”Saslong” är värd minst ett åk om du vill utmana dina lårmuskler. 

Marmolada kallas även för ”Dolomiternas drottning” och med sina 3342 meter över havet är berget det högsta i området. För att nå toppen är du tvungen att klättra upp för berget i ett antal kabinliftar men väl där möts du av en häpnadsväckande vacker vy över området. Inte nog med det, belöningen för all liftåkning är en inte mindre än 1,3 mil (!) lång, röd och härligt slingrande pist som tar dig ner i dalen igen. Detta åk verkligen något alldeles extra!

Restauranger
Utbudet av restauranger i Canazei är förhållandevis gott men de bästa matupplevelserna får du enligt min mening på något av nedanstående alternativ.

Wine and dine är den klarast lysande stjärnan på byns restauranghimmel och omnämns även som ett bra val i Michelin guiden. Priserna är högre än genomsnittet men du får vad du betalar för både när det gäller mat, vin och atmosfär. Restaurangen har endast utrymme för 25 gäster så glöm inte att boka bord!

El Pael är restaurangen för dig som gärna vill kombinera din mat med det perfekta vinet. Roberto Anesi som äger restaurangen är en av Italiens främsta vinsommelier och hjälper mer än gärna till med rekommendationer av viner från restaurangens välsorterade vinkällare. El Pael eLa Stallarbjuder dessutom renodlade vinprovningar i Robertos regi som kan vara särskilt intressanta för dig som vill prova viner från närliggande regioner.

La Stalla kan vara Canazeis bäst bevarade hemlighet. Belägen en bit bort från händelsernas centrum stoltserar man med byns charmigaste inramning och kärleksfullt tillagade rätter. Missa inte risotton med rosmarin och parmesan eller den hemmagjorda tiramisun.

Rifiguio Emilio Comici är något så ovanligt som en fisk och skaldjursrestaurang belägen mitt i backen. Tack vare ägarens anknytning till staden Grado vid Golfo di Venezia har man hittat en unik nisch som lockar ett stort antal gäster som vill avnjuta havets läckerheter mitt i pisten. När du ätit dig mätt och belåten så bege dig till närliggande världscupbacken Saslong för att bränna några kalorier.

Afterski
Utbudet av barer lämpliga för att svinga en bägare och dansa pjäxdans på står sig kanske inte mot orter som Sankt Anton eller Val d´Isére, men det finns några två ställen som verkligen förtjänar ett omnämnande.

Kaiserkeller är en institution i byn och har tidigare gått under namn som “Lieber Augustin” och ”Il Gato Negro”. Förutom en välfylld bar finns här både ett biljardbord och ett fussball spel som inbjuder till heta matcher med reseledare och andra stammisar. Här anordnas även olika temakvällar och livespelningar med jämna mellanrum.

Aprés Ski Paradis är trångt, högljutt och svettigt. Det vill säga allt man kan begära av en bra afterski. Dans på bardisken hör till vardagen och med sitt läge ett par gator ner från pisten som leder ner till byn, har den skihütte-utformade baren blivit något av en modern klassiker.

Kort, kontanter och dricksKontantitalien
I Canazei underlättar det att ha kontanter till hands, särskilt när du ska köpa lunch eller fika i backen då många av restaurangerna inte har någon kortläsare.
Om du betalar med kort så var uppmärksam på vilka avgifter som gäller för bankkortet eller kreditkortet. Ett valutaväxlingspåslag på normalt 0-2 % tillkommer ofta. Villkoren skiljer sig åt mellan olika banker och olika typer av kort. En vanlig avgiftsfälla är erbjudandet från butiker och uttagsautomater att bli debiterad i svenska kronor. Detta är ett erbjudande som du i regel bör tacka nej till då det kan bli upp till 3-5 % dyrare jämfört att välja att göra dina uttag och inköp i euro. Om du äter du middag på restaurang är det god sed att betala mellan 10-15 procent i dricks på restaurangnotan i de fall serviceavgiften inte redan är inräknad. 
dividerPopulära inlägg
img
Publicerat den 13 jan 2017
img
Publicerat den 11 nov 2016

Instagram
  Kontaktinfo
  Service Center 0771-22 22 21
  Kontaktinfo
  Kortcenter 0200-26 60 00
  Kontaktinfo
  E-post
  Kontaktinfo
  Besök oss