www.forex.se finns även i en anpassad mobilversion

Gå till mobilversionen

Fortsätt på webbversionen

Obs! För att du ska kunna använda alla funktioner på vår hemsida, och inte utsätta din dator för säkerhetsrisker, rekommenderar vi att du uppdaterar till en nyare webbläsare. Mer information

Havskajak i det adriatiska havet

written Av Mattias Publicerat i Kroatien - Kroatiska Kuna (HRK) den 17 sep 2012

Ett av de bästa och trevligaste sätten att se Dubrovniks omgivningar på är från en havskajak. Det finns ett par olika bolag som anordnar utflykter med olika teman och det går även att hyra en kajak och ge sig ut på havet på egen hand. Jag valde en solnedgångsexpedition som med facit i hand hade det mesta.

Efter en kort säkerhetsgenomgång ledd av de två instruktörerna begav sig den femton man starka gruppen ut på vårt äventyr. De flesta paddlade två och två men jag körde solo vilket också går bra om man ber om det vid bokningstillfället. Efter att har rundat stadsmuren gjorde vi det första stoppet vid den gamla karantänbyggnaden där vi bland annat fick veta att när pesten härjade i staden var alla sjöfarare och handelsmän tvungna att tillbringa 40 (!) dagar i karantänen innan de fick äntra staden. Detta för att säkerställa att de inte spred någon smitta.

Nästa anhalt var en liten badvik där det bjöds på medhavd smörgås, snorkling och klippbad. Efter cirka 30 minuters stopp var det dags att ge sig ut på havet igen. Vi ställde in siktet på den ständigt gröna ön Lokrum. Ön har en intressant historia och är idag ett välbesökt naturreservat. På ön finns det bland annat ett ålderstiget Benedictkloster, en ”död sjö” med kristallklart saltvatten och ett stort antal frigående påfåglar. Påfåglarna har sin förklaring i en av öns tidiga bosättare, Habsburgaren Maximilian Ferdinand, som hade sitt sommarpalats på ön och tog med sig påfåglarna för att förgylla öns fauna ytterligare. Ön har även ett antal ändamålsenliga badplatser och den som föredrar att sola hela kroppen är välkommen att göra det på nudiststranden på öns södra del.

Lagom till att vi hade rundat ön med våra kajaker påbörjade moder natur ett av sina bästa trick och lät solen sakta sänka sig ner i adriatiska havets horisont. Ordet vackert känns som en underdrift.

Efter ytterligare några minuters paddling var vi tillbaka vid stranden nedanför Pileporten där expeditionen startade och där väntade en mycket trevlig överraskning. När våra kajaker var uppdragna, flytvästarna var rengjorda och musklerna var stretchade så bjöds vi på inhemskt vin i skymningen. Ett perfekt tillfälle att reflektera över alla intryck du nyligen upplevt tillsammans med dina nya vänner!

För mer info om kajakutflykter klicka här!
dividerPopulära inlägg
img
Publicerat den 13 jan 2017
img
Publicerat den 11 nov 2016

Instagram
  Kontaktinfo
  Service Center 0771-22 22 21
  Kontaktinfo
  Kortcenter 0200-26 60 00
  Kontaktinfo
  E-post
  Kontaktinfo
  Besök oss