www.forex.se finns även i en anpassad mobilversion

Gå till mobilversionen

Fortsätt på webbversionen

Obs! För att du ska kunna använda alla funktioner på vår hemsida, och inte utsätta din dator för säkerhetsrisker, rekommenderar vi att du uppdaterar till en nyare webbläsare. Mer information

Upptäck norra Kroatien

written Av Mattias Publicerat i Kroatien - Kroatiska Kuna (HRK) den 05 aug 2015

Kroatien har länge varit ett populärt resmål bland svenskar. Däremot är de norra delarna av landet fortfarande ett oskrivet blad för majoriteten av resenärerna. Jag tog flyget till Pula för att utforska regionen Istrien.

Transport till och från Pulas flygplats

Flygplatsen i Pula är väldigt liten och beroende på när din flight landar kan det vara lite lurigt att ta sig vidare. Det finns en busslinje som tar dig till Pula för drygt 3 euro men den går inte hela dygnet. Du kan också ta en taxi men det är inte alltid det finns några lediga bilar. Det överlägset smidigaste sättet att ta sig vidare från Pulas flygplats är med privat transfer. Jag använde mig av bolaget Croatia transfer vilket fungerade mycket smidigt. 

Sevärdheter i Pula

Pula är Istriens största stad. Trots det krävs det inte mer en dags promenerande för att få ett bra grepp om staden. Stadsbilden är präglas av sitt romerska arv och den vältrafikerade hamnen. Den gamla gågatan som skär genom centrum kantas av butiker och restauranger. Slå dig ned på en av serveringarna och insup den härliga medelhavsatomsfären och det lugna tempot som råder.
Den överlägset mest spännande sevärdheten i Pula är amfiteatern Arena som är den sjätte största i världen och som stod färdigställd cirka år 81 efter Kristus. På arenan hålls regelbundna gladiatorskådespel, konserter, operor och andra kulturevenemang. 

Arena

Transport till närliggande orter

En kort promenad från amfiteatern ligger Pulas busstation. Härifrån tar du dig enkelt vidare till övriga orter i regionen och det är även här du tar bussen till flygplatsen.
Jag valde att hoppa på bussen till Rovinj. En enkelbiljett kostade 43 HRK sen fick jag betala 7 HRK extra utöver biljetten för min resväska, det vill säga drygt 60 kr totalt.

Vill du hellre resa vidare med båt så finns den möjligheten också. I småbåtshamnen ligger en rad olika båtar som erbjuder såväl transporter som utflykter till närliggande destinationer. Varför inte passa på att ta en tur till italienska Venedig som endast ligger cirka 4 timmar bort? 

Upplev Rovinj

Staden Rovinj var en gång i tiden en egen ö men år 1763 fyllde man igen sundet och anslöt ön till fastlandet.
Den gamla staden är svårslaget pittoresk trots sin tydliga inriktning mot turism. Huvudgatan Grisia leder hela vägen upp till den ståtliga kyrka Sveta Eufemia. För 20 HRK kan den modiga klättra upp för vingliga trätrappor hela vägen till toppen av kyrktornet. Toppen av tornet pryds av en staty föreställande helgonet Sankta Eufemia. Det sägs att om statyn är vänd mot söder väntar regn. Har Eufemia däremot blicken vänd mot havet väntas vackert väder.
Strax nedanför kyrkan balanserar ett antal barer på klippavsatsen som vetter mot havet. Hit ska du bege dig om du vill uppleva solnedgången på första parkett med något svalkande i näven. 

Rovinj stad

trattoria
Santa Eufemia utsikt
soldrink

Stränder i Rovinj

Det går alldeles utmärkt att både sola och bada från klipporna rakt nedanför stadsmuren som omger gamla staden. Vill du istället ha mer traditionella stränder med bättre tillgänglighet och riktiga solstolar kan du med fördel bege dig söder om staden. Här finns ett par olika stränder med både serveringar och möjlighet att utöva olika vattensporter. Reser du med barn är stranden Lone Bay särskilt lämplig då den ligger i anslutning till den trevliga nationalparken Zlatni Rt med svalkande skugga från parkens pinjeträd.

Mat i Istrien

Maten i norra Kroatien är influerad av det italienska köket. Njut av fisk, skaldjur, pizza och pasta. Regionen är även känd för sin tryffel och sina goda viner, så passar på att njut av dessa delikatesser så snart tillfälle ges.
risotto 

Prisläge i Kroatien

Kroatien är hyfsat prisvärt att semestra i och enligt vårt senaste semesterindex är prisläget i Kroatien cirka 20 procent lägre jämfört med Sverige.

Alternativt boende

Om du reser en längre period i Kroatien eller i ett större sällskap så kan det vara bra att se över andra boendealternativ än hotell för att hålla kostnaderna nere. På plats i landet ska du hålla utkik efter skyltar med texten ”Sobe” eller ”Apartman” som innebär att det finns ett privat rum eller en lägenhet att hyra. Om du vill undersöka utbudet hemma från Sverige innan du reser så hittar du bra info här!

Betalningar i Kroatien

I Kroatien används kontanter i stor utsträckning och det kan löna sig att försöka undvika eventuella uttagsavgifter från bankomater och valutaväxlingspåslag vid kortköp genom att ha lokal valuta med sig. Med den lokala valutan Kuna (HRK) klarar du dig utmärkt överallt och på många turistinriktade verksamheter är även Euro accepterat som betalningsmedel.

Var uppmärksam på vilka avgifter som gäller för bankkortet eller kreditkortet. Ofta tillkommer ett valutaväxlingspåslag på cirka 0-2 %. Villkoren skiljer sig åt mellan olika banker och olika typer av kort. En vanlig avgiftsfälla är erbjudandet från butiker och uttagsautomater i landet att bli debiterad i svenska kronor. Detta är ett erbjudande som du i regel bör tacka nej till då det kan bli upp till 3-5 % dyrare jämfört att välja att göra dina uttag och inköp i lokal valuta. 

Dricks i Kroatien

Serviceavgift är vanligtvis inbakat i priset men det är ändå brukligt att ge dricks om du är nöjd med servicen. Vanligtvis cirka 10 % eller att man avrundar priset uppåt. Åker man taxi avrundar man även här priset uppåt.
dividerPopulära inlägg
img
Publicerat den 13 jan 2017
img
Publicerat den 11 nov 2016

Instagram
  Kontaktinfo
  Service Center 0771-22 22 21
  Kontaktinfo
  Kortcenter 0200-26 60 00
  Kontaktinfo
  E-post
  Kontaktinfo
  Besök oss