www.forex.se finns även i en anpassad mobilversion

Gå till mobilversionen

Fortsätt på webbversionen

Obs! För att du ska kunna använda alla funktioner på vår hemsida, och inte utsätta din dator för säkerhetsrisker, rekommenderar vi att du uppdaterar till en nyare webbläsare. Mer information

written Av Kristoffer Publicerat i Litauen - Euro (EUR) den 10 okt 2014

Trots det korta avståndet mellan Sverige och Litauen har landet inte riktigt blivit lika populärt som Tallinn eller Riga. Det är dags att få ändring på det för Vilnius har mycket att erbjuda samtidigt som staden är extremt snäll mot plånboken.

Flyg
Du kan idag flyga direkt till Vilnius med både SAS och Norwegian. Det är inga problem att hitta biljetter för runt 1000 kr tur och retur. Resan tar bara 1.20 så du är nere på nolltid!

Shopping
Även om Vilnius är betydligt billigare än Sverige (Index 47 i vårt senaste Storstadsindex) så är inte priserna på kläder så mycket billigare. Det finns dock ett stort utbud och på gatan Gedimino Prospekt finns det massor av butiker. Om du har begränsat med tid kan Akropolis vara ett bra alternativ då det är ett köpcentrum med över 50 butiker. Du tar dig lättast dit med taxi eller buss och resan tar ca 10 minuter. Om du gillar marknader finns Halés Turgus som ligger nära busstationen. Det är en kombinerad mat- och klädmarknad där priserna är väldigt bra, men räkna inte med att hitta några märkeskläder.

Halés Turgus Market

Mat
Det litauiska köket är väldigt likt många andra länder i Östeuropa. Många rätter är baserade på potatis och fläskkött. På Būsi Trečias kan du äta klassisk, litauisk mat som är väldigt god. Det är lika mycket pub som det är restaurang så räkna med en avslappnad atmosfär och schyssta priser.

Būsi Trečias

Ett annat ställe som jag verkligen kan rekommendera är Bistro 1 Dublis. Gillar du fine dining ska du boka ett bord här. Det är ett litet ställe och priserna är fortfarande väldigt bra om man jämför med Sverige. De har en fast meny med fem rätter som kostar ca 240 kr och håller riktigt hög kvalitet.

Bistro 1 Dublis

En annan favorit som jag hann besöka två gånger under mitt besök i Vilnius är Piccolo Canopi. En enkel italiensk restaurang som passar perfekt för lunch och den ligger precis mittemot St. Anne's kyrka.

Museum
Ett av de bättre och mest gripande museum jag någonsin besökt är KGB museet i Vilnius. Det är den byggnad, i centrala Vilnius, där KGB var verksamma under den tid då Litauen var en del av Sovjetunionen. Inträdet kostar 18 kr och då får du tillgång till tre olika delar; fängelset längst ner och sedan utställningar på våning 1 och 2. Du får se massor av material och att gå längst ner bland celler och avrättningsrum är rätt skrämmande.

KGB Museum

KGB Museum

Ett annat museum som är värt att besöka är The Money Museum of the bank of Lithuania. Här får du lära dig om pengar och andra betalningsmedels ursprung. Det är väldigt interaktivt så det finns mycket att göra för barn också. Det bästa av allt? Inträdet är helt gratis.

The Money Museum

Spa
Något du ska passa på att göra i Vilnius är att gå på spa. Jämfört med Sverige är det väldigt prisvärt och när jag besökte Spa Vilnius fick jag betala ca 700 kr för behandlingar under två timmar. I Sverige får du betala minst det dubbla för samma behandlingar. Om du är i Litauen några dagar längre kan du även besöka Druskininkai, en kurort ca 12 mil från Vilnius. Här finns det en drös hotel som specialiserar sig på spa och det finns olika paket som du kan beställa beroende på hur många dagar du stannar. 

Spa Vilnius

Dagsutflykt
Några mil från Vilnius finns orten Trakai, mest känt för sitt slott. Omgivningen är väldigt vacker och här finns gott om caféer och restauranger. Du tar dig lättast hit med buss och resan tar ca 30 minuter och kostar ca 20 kr.

Trakai Castle 

Transport
Vilnius är en relativt liten stad så du kommer rätt långt till fots men annars är taxi väldigt billigt (läs mer om vad du bör tänka på när du åker taxi här). Det finns också bussar och du kan med lätthet ta dig till andra städer om du vill åka på en utflykt.

Kontanter och kort
I Litauen finns våra största banker (SEB, Swedbank och Nordea) representerade vilket ger en extra trygghet när du använder bankomater då du inte behöver använda bankomater med namn på banker som du inte känner igen. Kortanvändningen är ganska utbredd i Vilnius men kontanter är alltid bra att ha med sig då alla ställen inte tar kort.
dividerPopulära inlägg
img
Publicerat den 13 jan 2017
img
Publicerat den 11 nov 2016

Instagram
  Kontaktinfo
  Service Center 0771-22 22 21
  Kontaktinfo
  Kortcenter 0200-26 60 00
  Kontaktinfo
  E-post
  Kontaktinfo
  Besök oss