www.forex.se finns även i en anpassad mobilversion

Gå till mobilversionen

Fortsätt på webbversionen

Obs! För att du ska kunna använda alla funktioner på vår hemsida, och inte utsätta din dator för säkerhetsrisker, rekommenderar vi att du uppdaterar till en nyare webbläsare. Mer information

Fyndjakt på Amsterdams marknader

written Av Mattias Publicerat i Nederländerna - Euro (EUR) den 18 maj 2012

En av restrenderna för 2012 är generationsresor. Enkelt förklarat innebär det att man reser med familj, släkt och vänner över generationsgränserna, gammal som ung. Då jag inte varit på semester med min pappa sedan slutet av 90-talet då vi tillsammans gjorde turkiska Marmaris osäkert, frågade jag om han hade möjlighet att möta upp mig på min resa till Amsterdam. Svaret blev ett glädjande ja! 

Då min pappas stora hobby är att gå på loppmarknader har han sedan sin pensionering utvecklat en av södra Sveriges bästa näsor för att sniffa upp finsk design till fyndpriser och min tanke var att jag kanske kunde ta tillfället i akt och lära mig något direkt från källan.

Utbudet av marknader, loppisar och antikviteter är förhållandevis stort i Amsterdam och det är inte svårt att hitta områden att strosa omkring i. Däremot är det inte särskilt lätt att hitta fynden, och speciellt inte i antikvitetsaffärerna vars innehavare oftast är väl pålästa, men kära fars erfarenhet skulle visa sig komma väl till pass.

Under vår vistelse besökte vi tre av stadens marknader; Blomstermarknaden, Albert Cuyp och Waterloopein.

Först ut var den flytande blomstermarknaden Bloemenmarkt. Även om du har ett begränsat intresse för botanik är denna färgglada och väldoftande marknad värt ett besök. Om du är intresserad av att köpa lökar så tänk på att fråga säljaren om det är tillåtet att föra in den aktuella sorten i Sverige då det är vanligt med nationella restriktioner. Bloemenmarkt är populärt bland turister och därmed även bland ficktjuvar så håll ett extra öga på dina tillhörigheter.

Nästa anhalt var Albert Cuyp marknaden som är Hollands största gatumarknad med massor av prylar i de över 200 stånden. Tyngdpunkten låg på kläder men här fanns det även en hel del matstånd som erbjöd provsmakningar till min pappas stora förtjusning. Den långa bilfria marknadsgatan kantas av ett antal butiker med antikviteter och renoverade möbler, men de riktiga fynden lyste med sin frånvaro.

Vi begav oss istället till Waterlooplein marknaden som framförallt är känd för sitt stora utbud av vintage kläder, LP-skivor och retroprylar. Här fanns det lite större möjlighet att göra klipp, men trots potentialen fann min pappas hökögon inte heller här vad de sökte. 

På vägen tillbaka till vårt hotell gick vi vilse bland gator, kanaler och broar och mitt i ett bostadsområde fick fyndjägaren upp vittring. I en butik med vinlådor uppställda som hyllplan för varorna i skyltfönstret såg min pappa potentialen.

Mycket riktigt. På en stor serveringsbricka med jaktmotiv stod en samling glas som den oinvigde hade klassat som skräp, men som pappa proffset genast noggrant började inspektera. Jodå, visst var det finsk design alltid, även om butiksinnehavaren gissade på att glasen härstammade från Frankrike. Hennes okunnighet straffade henne genom att hon nu sålde en samling glas till en tiondel av priset av vad de var värda. Jakten var över och jägaren var belåten över sitt byte.

 Här följer min pappas bästa tips:

 1. Var uppe med tuppen! De bästa fynden går först
 2. De bästa fynden gör du på loppmarknader arrangerade av privatpersoner, idrottsföreningar och dylikt. Om du har tålamod att ta dig igenom hela utbudet kan du här hitta fynden som ger det där lilla extra pirret i magen!
 3. Pruta eller be om rabatt om du köper mycket
 4. Var påläst. En del säljare känner inte själva till värdet på de varor som de säljer
 5. Kontrollerar ditt inköp noggrant, det är tråkigt att upptäcka en skada efter att du har kommit hem
FyndjägarendividerPopulära inlägg
img
Publicerat den 13 jan 2017
img
Publicerat den 11 nov 2016

Instagram
  Kontaktinfo
  Service Center 0771-22 22 21
  Kontaktinfo
  Kortcenter 0200-26 60 00
  Kontaktinfo
  E-post
  Kontaktinfo
  Besök oss