www.forex.se finns även i en anpassad mobilversion

Gå till mobilversionen

Fortsätt på webbversionen

Obs! För att du ska kunna använda alla funktioner på vår hemsida, och inte utsätta din dator för säkerhetsrisker, rekommenderar vi att du uppdaterar till en nyare webbläsare. Mer information

Äventyr i det norska fjordlandet

written Av Mattias Publicerat i Norge - Norska kronor (NOK) den 22 aug 2013

När jag befann mig i Bergen senast så passade jag även på att besöka stadens omgivningar och det fantastiska fjordlandet. Jag testade en heldagsutflykt med Norway Active. Läs om äventyret nedan! 

Dagen startade kl 06.00 på morgonen med tåg från Bergen mot Myrdal. Resan tog lite mer än WaterfallNorway2 timmar och kan bäst beskrivas som idyllisk. Tågspåret går genom fantastiska omgivningar, sida vid sida med fjordar, genom tunnlar och förbi vilda floder och snöklädda bergstoppar.
I Myrdal bytte jag tåg till den klassiska Flåmbanan, norra Europas brantaste järnvägssträcka och enligt många den vackraste tågrutten i världen. 18 av sträckans 22 tunnlar är byggda för hand. Varje handgrävd meter tog en månad att färdigställa. Efter drygt tjugo års arbete öppnade Flåmbanan för trafik år 1940.
Utan tvekan den vackraste tågturen jag har fått uppleva. Massor av ögongodis i form av ringlande vattendrag, höga berg och djupa dalar.

Ruttens höjdpunkt är det 93 meter höga och dovt mullrande vattenfallet Kjosfossen där tåget även stannade till för ett kort fototillfälle. Norgecykel

Halvvägs mot Flåm hoppade jag av tåget vid Berekvam för att fortsätta min resa på två hjul. Vid det ensamma stationshuset väntade researrangören med en nyservad mountainbike som skulle ta mig de sista 11 kilometerna till Flåm. 11 kilometer kan kanske låta som en lång sträcka, men då det var nedförslutning kan turen avverkas av mer eller mindre vem som helst. Än en gång bjöds det på otaliga fototillfällen när jag bland annat passerade tunna vattenfall av springvatten från bergstopparnas glaciärer. Blev man törstig under cykelturen var det i praktiken bara att doppa vattenflaska i vattendragen. Underbart!


Efter en snabb lunch i Flåm var det dags att svida om. Resans nästa avsnitt skulle bjuda Norgebåtpå en 1,5 timmes lång båtfärd från Flåm till Gudvangen och då krävdes ändamålsenliga kläder.
Den snabba RIB-båten i kombination med den stilla fjorden och de spektakulära omgivningarna var något som alla borde få uppleva någon gång i sitt liv. Vackert är bara förnamnet och det är svårt att se sig mätt på den överväldigande naturen. Betande getter på en sluttning, en vit stuga balanserandes på en bergskant, valar, vattenfall och pittoreska små byar där tiden tycks ha stått stilla. Sognefjorden är den näst längsta fjorden i världen och den allra djupaste. I min bok kvalar den även in som en av de vackraste!

Efter att jag klivit i land i Gudvangen väntade en buss på mig som tog mig vidare till Voss. Voss är staden som gärna titulera sig som världens centrum för actionsport. Här kan man testa det mesta i form av extremsport i luft och vatten. Mest populärt enligt researrangören är skärmflygning, ziplining och forsränning. För min del fick denna typ av aktiviteter vänta till ett annat tillfälle. Istället hoppade jag på tåget från Voss tillbaka till Bergen för att stilla slumra in till det monotona järnvägsdunkandet och med den norska naturens vackraste scener som en filmkuliss utanför fönstret.
dividerPopulära inlägg
img
Publicerat den 13 jan 2017
img
Publicerat den 11 nov 2016

Instagram
  Kontaktinfo
  Service Center 0771-22 22 21
  Kontaktinfo
  Kortcenter 0200-26 60 00
  Kontaktinfo
  E-post
  Kontaktinfo
  Besök oss