www.forex.se finns även i en anpassad mobilversion

Gå till mobilversionen

Fortsätt på webbversionen

Obs! För att du ska kunna använda alla funktioner på vår hemsida, och inte utsätta din dator för säkerhetsrisker, rekommenderar vi att du uppdaterar till en nyare webbläsare. Mer information

Miniguide till Eurovison Song Contest i Wien

written Av Mattias Publicerat i Österrike - Euro (EUR) den 15 maj 2015

Det börjar dra ihop sig till årets upplaga av Eurovision Song Contest som i år hålls i Wien. För att underlätta för alla trogna eurovison-fans som planerar att besöka tävlingen har jag satt ihop en miniguide innehållandes allt man behöver veta för en lyckad vistelse i staden. Håll till godo!

Allmänna kommunikationer 
När du landat på flygplatsen utanför Wien tar du dig snabbast till stadens centrum  med flygtåget CAT (ca 16 min). Det går även flygbussar och stadståg med cirka 30 minuters intervaller. 
Planerar du att resa mycket med lokaltrafiken kan det vara en god idé att investera i ett Vienna Card. Kortet gäller som biljett på tunnelbana, buss och spårvagn. Kortet ger dig även rabatt på mer än 200 sevärdheter, caféer, restauranger, butiker och museer, ja till och med på CAT-biljetten som nämns ovan. Kortet köper du enklast på turistbyrån eller vid Wiener Linien-stationerna. 
På stadens spårvagnar kan du köpa din biljett ombord i särskilda automater, men tänk på att de endast accepterar mynt.

Tävlingen
Årets eurovisionstävling består i vanlig ordning av två semifinaler och en final. Till finalen tar sig de tio bidrag från respektive semifinal som fått högst totalpoäng. Dessutom är ”Big Five”-länderna Tyskland, Storbritannien, Spanien, Italien och Frankrike direktkvalificerade tillsammans med värdlandet Österrike.
Tävlingen går av stapeln med Semifinal 1 den 19/5 men som svensk gäller det att hålla ett extra öga på Semifinal 2 den 21/5 där allas vår Måns Zelmerlöw tävlar med Sveriges bidrag ”Heroes”. Finalen äger rum två dagar senare den 23/5.  

Så tar du dig till tävlingsarenan
Tävlingen kommer äga rum i Wiener Stadthalle och dit tar du dig enklast med tunnelbana. Åk till station Burggasse-Stadthalle/Urban Loritz-Platz eller stationen Schweglerstrasse dit du även kan ta dig med spårvagnslinjerna 6, 9, 18 och 49 samt buss 48A.
Observera att din biljett till tävlingen även är giltig som biljett på lokaltrafiken två timmar före och sex timmar efter eventet.

tram

Saknar du biljett till tävlingen? Inga problem
För dig som inte lyckats knipa en av de åtråvärda biljetterna till tävlingen finns det ett fullgott alternativ i form av storbildsskärmarna vid Eurovision Village som byggts upp framför staden rådhus. Detta är den givna samlingsplatsen för alla eurovisionfans. Här kommer ett stort antal kringarrangemang äga rum som till exempel olika artistuppträden och en Conchita Würst ”lookalike” tävling.

Andra event att hålla koll på
År 1963 skickade Sverige Monica Zetterlund till tävlingen med bidraget ”En gång i Stockholm”. Dessvärre stärktes då tesen om att sånger om hemstäder sällan rankas särskilt högt i eurovision sammanhang. Stackars Monica fick lämna tävlingen som en så kallad ”nollpoängare”, det vill säga att inget land gav det svenska bidraget några poäng. (Detta är dock Sveriges enda nollpoängare, till skillnad från Norge som innehar andraplatsen på looser-listan med sina 3 nollpoängare, endast slagna av Schweiz med 4 nollpoängare.)
Just nollpoängare är något som alltid fascinerat den tyska kulturpersonligheten Tex Rubowitz. Som en hyllning till dessa ”nollor” har han skapat en utställning där han har bränt in porträtten av de totalt 36 artisterna på träpaneler. Vill du se utställningen ska du ta dig till Leopold Muzeum (som för övrigt är en av stadens bästa konstmuseum) mellan den 8/5 till den 1/6 2015. 

Sugen på att förkovra dig i det österrikiska eurovisionsarkivet? Då ska du bege dig till Haus der Musik där du ges möjlighet att både lyssna och se videos på landets samlade låt-skatt i eurovisionsammanhang de senaste 60 åren. Utställningen pågår mellan 2/4 till 31/5 och är gratis så du har inget att förlora.

Tävlingskuriosa
Som en del av tävlingens 60 års jubileum har Australien (!) i år bjudits in till att delta i tävlingen. Om Australien skulle råka vinna tävlingen kommer de inte få lov att arrangera nästa års event däremot kommer landet få lov att delta igen.

En annan snackis är Finlands bidrag. Vårt grannland i öst skickar punkarna Pertti Kurikan Nimipäivät, bestående av en grupp funktionshindrade musiker. Med sin rekordkorta låt "Aina mun pitää" ("Alltid måste jag") ger de uttryck för sin ilska mot alla de regler som existerar på gruppboendet där de bor.

Tysklands bidrag är också omtalat, men mest på grund av det utsågs under märkliga former. Den tyska uttagningen vanns nämligen av en talangjaktskille vid namn Andreas Kümmer, men efter att tagit hem segern lät han meddela han inte kände sig "lämpad att tävla" och gav helt sonika titeln till tävlingens tvåa, sångfågeln Ann Sophie.

Räkna även med potentiell förvirring när poängen ska delas ut i år. Både Georgien och Malta har nämligen samma titel på sina tävlingsbidrag. Återstår att se vilket av länderna som lyckas kamma hem flest poäng med den gemensamma titeln ”Warrior”. 

Här kan du se samtliga artister i årets tävling!

Wiens sevärdheter
Även om du främst är i Wien för att se Måns ta hem hela eurovison-kalaset, finns det några sevärdheter som du inte bör missa.
Du kommer med all sannolikhet passera Stefansdomen som ligger mitt i staden och är en turistmagnet med sitt bildsköna yttertak.

På slottet Belvedere möts du av fantastisk arkitektur och inspirerande omgivningar. Är du konstintresserad vill du inte missa originalversionen av Gustav Klimts målning ”Kyssen” som huserar här. Om du köper en kombinationsbiljett kan du även ta del av en utställning med uttrycksfulla skulpturer signerade Franz Xaver Messerschmidt. Belvedere nås enklast med spårvagnslinje D.
Observera att slottets gigantiska damm inte lämpar sig att för att fira en eventuell svensk eurovisionseger i...

Belvedere

På Spanska Ridskolan har vackra Lippizaner hästar tränats i mer än 430 år. Den riktigt hästintresserade köper biljetter (i god tid) till den spektakulära kvällsshowen. Man kan dock även besöka hästarnas morgonträning som förvisso är en betydligt mindre flärdfull tillställning men som är både billigare och lättare att få tag på biljetter till.

Prater parken var ursprungligen kejsaren Josef II privata jaktmarker men skänktes till staden Wien år 1766. Sedan dess har parken använts för rekreation och under nästa år kommer man fira sitt 250-års jubileum som en av Europas äldsta nöjesparker. Entrén till parken är gratis men om du vill åka karuseller gäller kontant betalning vid varje enskild attraktion. Mest känt är parken för sitt pariserhjul ”Riesenrad”, som invigdes redan år 1897. Andra spektakulära åkattraktioner är värstingkarusellen ”Black Mamba” och världens högsta snurrgunga ”Praterturm” som sträcker sig 117 meter upp i luften. Såvida du inte vill uppleva starkt dödsångest bör du inte sätta dig i gungan vid kraftig blåst, vilket jag gjorde misstaget att göra.

praterturm

På området ligger även vaxkabinetten Madame Tussauds där du kan stöta på de sedvanliga avbildningarna av internationella kändisar, men givetvis även några lokala kändisar som Conchita Wurst, David Alaba och Sigmund Freud. Du tar dig enkelt till Prater med hjälp av lokaltrafiken. Oavsett färdmedel ska du hoppa av vid stationen ”Praterstern”. Hit går tunnelbana, busslinjen 80A samt spårvagnslinjerna 0 och 5.

Mat
Världens mest kända schnitzel sägs ha skapats i Wien år 1905 av Johann Figlmüller. Än idag serveras rätten enligt ursprungsreceptet på restaurang Figlmüller. Om det är kö när du anländer tänk på att restaurangen har två filialer som nästan ligger grannar. Välj den med kortast väntetid och anländ hungrig, schnitzeln är stor som örat på en afrikansk elefant!

Figlmuller

En annan klassiker som förknippas med Wien är givetvis wienerkorven. Enligt självaste Conchita Wurst hittar du stans bästa slang på Bitzinger Wurstel som ligger granne med operahuset. Låt dig inte avskräckas av en eventuell kö, servicen brukar vara snabb!

Kafékulturen är oerhört starkt rotad i Wien och det ena kaféet är mer anrikt än det andra. Ofta är många bord ”reserverade” i händelse av att stammisar dyker upp. Med lite övertalning går det ofta att få plats ändå.

Café central

Vill du avnjuta ditt kaffe på samma lokal som Leo Trotsky och Sigmund Freud så sägs de ha varit stammisar på Café Central som öppnade redan år 1860.
En annan turistmagnet är Café Sacher på hotellet med samma namn .Hem för den klassiska sachertårtan. Prisvärt? Nej! Gott? Ja! 

sacher

Vid parken Burggarten ligger en vacker art noveu byggnad som förr tjänstgjorde som växthus. Nu är det omgjort till tropiska Café Palmenhaus. Vägg i vägg ligger ett läckert fjärilshus som är värt ett besök för 6 euro.

Palmenhaus

Sugen på en prisvärd lunch? Ta dig till Naschmarkt. Denna utomhusmarknad är dagtid stadens skafferi med fin-fina råvaror, men här finns även ett antal restauranger med prisvärd mat och generösa öppettider. 

Kort och kontanter
Österrike är ett mer kontantintensivt land jämfört med Sverige så det kan vara en god idé att säkra upp med euro i plånboken.
Butiksägarna i Österrike får ofta betala höga avgifter för sina korttransaktioner vilket innebär att de i vissa fall inte godkänner kortköp som understiger vissa nivåer. Var uppmärksam på vilka avgifter som gäller för ditt bank- eller kreditkort. Ofta tillkommer ett valutaväxlingspåslag på cirka 0-2 % beroende på vem som är din kortutgivare. En annan vanlig avgiftsfälla är erbjudandet från butiker och uttagsautomater att bli debiterad i svenska kronor. Detta är ett erbjudande som du i regel bör tacka nej till då det kan bli upp till 3-5 % dyrare jämfört med att välja att göra dina uttag och inköp i euro.

Dricks
På restaurangnotor är det vanligt förekommande att man bakar in 10-15 % i serviceavgift så var uppmärksam så att du inte dricksar dubbelt. I annat fall hör det till god sed att lämna cirka 10 % i dricks om du är nöjd med servicen. Taxichaufförer förväntar sig mellan 5-10 % i dricks beroende på resans längd.

Avslutningsvis
Trevlig resa till alla er som kommer följa eurovisionstävlingen på plats. Se till att ge Måns all den uppskattning han förtjänar, vi andra kommer att hålla tummarna hemma i TV-soffan!
dividerPopulära inlägg
img
Publicerat den 13 jan 2017
img
Publicerat den 11 nov 2016
img
Publicerat den 13 maj 2016

Instagram
  Kontaktinfo
  Service Center 0771-22 22 21
  Kontaktinfo
  Kortcenter 0200-26 60 00
  Kontaktinfo
  E-post
  Kontaktinfo
  Besök oss