www.forex.se finns även i en anpassad mobilversion

Gå till mobilversionen

Fortsätt på webbversionen

Obs! För att du ska kunna använda alla funktioner på vår hemsida, och inte utsätta din dator för säkerhetsrisker, rekommenderar vi att du uppdaterar till en nyare webbläsare. Mer information

written Av Susanne & Amanda Publicerat i Polen - Zloty (PLN) den 25 sep 2014

Egentligen är hela Warszawa en sevärdhet. I slutet av andra världskriget totalförstördes staden och man valde att bygga upp den på nytt. Arkitekturen skiftar och kontrasterna gör staden till en sevärdhet i sig.

Sevärdheter
Både Gamla stan och det Kungliga slottet har fått varsin plats på UNESCOs världsarvslista för sina trovärdiga rekonstruktioner. I Warszawa finns det gott om museer, monument och minnesmärken bland annat som är väl värda ett besök. Man brukar nämna två stråk som är värda att besöka för en turist; det första är det Kungliga stråket. Det börjar i Nya stan, går via Gamla stan, förbi Kungliga slottet, Kungliga badhusen och slutar vid Belvederpalatset. Sedan finns det historiska stråket då man inte får missa Upprormuseet, Monumentet över den lille upprorsmakaren, Warszawas Upprorsmonument, fängelset Pawiak, Ghettot och den okände soldatens grav. För den som vill njuta en stund och släppa historien ett slag så är den Kungliga Lazienkiparken ett perfekt ställe. I Warszawa finner du också en av världens tio i topp rankade storstadsstrand!

Mat
Det finns otroligt mycket restauranger i Warszawa. Många bjuder på renodlad polsk mat såsom rödbetssoppa, piroger, polsk korv mm. Men det finns så mycket mer restauranger att välja på. De flesta snabbmatskedjor finns och även de flesta andra kända kök, tom skandinaviskt. Det som är speciellt charmigt (men inte unikt) med de polska restaurangerna att de bara har polsk mat. Så då är det bara att försöka hitta något som lockar. Det gör man oftast, maten är enkel, lättkryddad och mättande. I Polen tycker man mycket om sås och maten kan ibland vara fet, beroende på vad du beställer. Servicen är oftast hög, men avslappnad på samma gång. Att gå ut och äta är billigt i Warszawa, halva priset i jämförelse med Sverige. Man förväntas lämna cirka 10% i dricks, ibland är det redan inräknat i notan och då behöver du inte lämna mer.

Polsk mat

Nöje
Det finns mycket roligt att hitta på när man är i Warszawa. Det finns gott om teatrar, konstgallerier och utställningar. Man bjuder på mycket sportevent, konserter och man är stolta över Nationalstadion som invigdes i januari 2012. På gatan Foksal hittar man de trendiga barerna, men det finns gott om trevliga barer, pubar och sportbarer över hela centrum. Vill man lyxa till med spabehandling, nagelvård eller exempelvis massage så finns det mycket att välja på och i alla prisklasser.

Shopping
Det finns mycket och rolig shopping i Warszawa. Det finns flertalet gallerior såsom;  Zlote Tarasy,

Arkadia, en av Europas största gallerior och Galeria Moktow. Nowy Swiat och Chmielna gatan är Warszawas chica shoppinggator för de som kan och vill spendera mer. I Gamla stan kan du köpa souvenirer och traditionellt polskt hantverk.

Skor, väskor och kläder är billigt. Elektronik är ungefär samma prisklass som Sverige. På internationella kedjor som till exempel H&M, Zara och Mango är priserna som i Sverige.

Shopping Warszawa

Folket
Polacker kan upplevas lite blyga och tillbakadragna. Men det är de egentligen inte. Dock kan det nog verka så eftersom de oftast inte pratar så bra engelska. De flesta under 30 år kan göra sig förstådda och de hjälper dig gärna om du frågar dem något. Bli inte förvånad om de bjuder hem dig; Det finns ett gammalt talesätt i Polen att ”ta emot en gäst i ditt hem är som att ta emot Gud”. 

Kollektivtrafiken
Det finns spårvagnar, bussar och tunnelbana att välja mellan i den lokala kollektivtrafiken. ZTM- Zarzad Transportu Miejskiego heter kollektivtrafikens ansvariga och det finns lite olika alternativ gällande biljetter och priser. Planerar man att sig ta sig runt med kollektivtrafiken en hel dag kan man köpa ”Warsaw tourist card” och då ingår inträde till stadens museer, resor med kollektivtrafiken och flera rabatter. Man kan även köpa för enstaka resor som gäller i 90mn, alternativt 24-timmarsbiljett som även gäller för nattbussarna. Andra alternativ är en 3 dagars stadsbiljett eller en veckobiljett. Dessa kan man köpa i de små tidningskioskerna som ofta finns i närheten av hållplatserna, alternativ i de automater som står på varje station.

Turisttransport
Vill man passa på att se så mycket som möjligt erbjuds det lite olika sätt att ta sig runt och se staden som en riktig turist! Det vanligaste är de klassiska Hop-on Hop-off bussarna som följer en fast rutt som passerar många sevärdheter samtidigt som det berättas om platser/sevärdheter i hörlurar. Vill man ha samma upplevelse men av mer privat karaktär kan man få en egen privatchaufför som guidar och berättar under resans gång. Tycker man om att röra på sig och vill uppleva staden på ett lite annorlunda sätt finns det även guidade turer på cykel att tillgå. Sistnämnda valet tummar nog lite på säkerheten så glöm inte hjälmen!

Transport

Taxi
Det är bättre att boka taxi per telefon än att vinka in en på gatan. Tar man en taxi på gatan är det bra att komma överens om ett pris i förväg. Taxi är dyrare på kvällen och på allmänna helgdagar. Det varierar om taxibilarna kan ta emot kortbetalning eller inte.  

Kontanter
Som besökare i staden är det mest gångbara betalningsmedlet kontanter. I de flesta biljettkassorna på museer och småbutikerna är kontanter det enda betalningsmedlet som accepteras.

Kort
I större butiker och på en del restauranger godtas kortbetalning. Det kan vara bra att veta att i de flesta kortterminaler får man endast upp text på polska, vilket kan försvåra betalningen om man inte talar språket. Det förutsätter att personen i kassan/restaurangen kan hjälpa till att tolka texten åt dig som kund. Bankomater finns tillgängliga, dock ibland på platser där det rör sig mycket folk så ett bra tips är att vara vaksam.

Dricks
På en del restauranger och caféer tas en fast procentuell serviceavgift på 10-15 %. Håll koll på notan så du inte dricksar dubbelt av misstag. Finns det inte angivet att det tas ut en fast dricksavgift förväntas man ändå lämna dricks som motsvarar den procentsatsen på ca.10-15 %. Detta gäller också andra service-tjänster som t.ex. taxi.

Tips!
Polska turistbyrån kan i förväg kontaktas och de kan skicka hem både kartor och olika rekommendationer som kan hjälpa till att planera sin resa.

Det finns turistinformationskontor lokaliserat lite varstans runt om staden men ett kontor som ligger väldigt centralt och som är lätt att finna är det kontoret som ligger i en del av Kulturpalatset och erbjuder både flyers till olika sevärdheter och kartor mm.

Kostnadsfria guidade turer finns att tillgå om man som besökare vill uppleva stadens historia och få en djupare kunskap om vad som ligger till grund för dagens Warszawa. Guiden möter upp på angiven plats, på angiven tid och 4st olika turer erbjuds: ”Gamla Warszawa”, ”Judiska Warszawa”, ”Kommunistiska Warszawa” och ”Alternativa Warszawa”. Efter turen får m an gärna dricksa guiden för hens arbete, men det är dock inget krav. Information om tid och plats finns att hämta på hemsidan: www.freewalkingtour.se

Free Walking Tour
dividerPopulära inlägg
img
Publicerat den 13 jan 2017
img
Publicerat den 11 nov 2016

Instagram
  Kontaktinfo
  Service Center 0771-22 22 21
  Kontaktinfo
  Kortcenter 0200-26 60 00
  Kontaktinfo
  E-post
  Kontaktinfo
  Besök oss