www.forex.se finns även i en anpassad mobilversion

Gå till mobilversionen

Fortsätt på webbversionen

Obs! För att du ska kunna använda alla funktioner på vår hemsida, och inte utsätta din dator för säkerhetsrisker, rekommenderar vi att du uppdaterar till en nyare webbläsare. Mer information

Upptäck Rumänien

written Av Mattias Publicerat i Rumänien - Rumänsk Leu (RON) den 17 dec 2013

För den som vill uppleva en storstad utan en massa andra turister är Bukarest helt rätt. Bukarest var en sluten kommuniststat till så sent som 1989 och hit har inte många turister hittat än. Här ligger pampiga byggnader från tidigt 1900-tal bredvid grådaskiga lägenhetshus av betong. Insprängt mellan dessa byggnader kan du mycket väl finna en kyrka och framför denna ett modernt konstverk.Bukarest
Den som är intresserad av storartade byggnader måste också besöka parlamentspalatset. Det är världens näst största administrativa byggnad. Bara Pentagon i USA är större. Arean på parlamentspalatset är hela 340 000 kvadratmeter, vilket är lika stort som 50 fotbollsplaner.

Staden erbjuder många olika shoppingmöjligheter. Du allt från stora köpcentrum med klassiska kedjor till små inhemska butiker med priser som inte ens de svenska second hand-butikerna kan matcha.
Eftersom prisnivån är låg för oss svenskar ärBrödsoppa Bukarest ett perfekt resmål för den som vill unna sig något extra på semestern. Prova gärna spa-behandlingar på något av de stora lyxhotellen. Den som istället vill uppleva det inhemska bör prova det rumänska köket på någon av de lokala krogarna. En specialitet är Ciorbã de fasole în pâine - en bönsoppa med fläsk serverad i skål helt gjord av bröd.

Landsbygden, bergen och slotten
För att uppleva det riktiga Rumänien bör man hyra en bil och bege sig ut på landsbygden. Här är livet helt annorlunda jämfört med i städerna. Det är som att tiden har stannat. Här används fortfarande hästar för att plöja åkrarna och transportera varor. Det finns inga stängsel så långt ögat kan nå utan här går boskapen helt fritt. Det gäller att varahästparkering uppmärksam eftersom man kan få möte av både lösa kor och häst och vagn längs vägen.
Uppe i bergen förändras utseendet i naturen. De vida slätterna är borta och är ersätta av jättelika träd och skarpa bergskanter. De nergångna små husen i grå-beige ton har förändrats till mysiga bergsstugor. I de transylvanska bergen ligger slottet Peles som kan vara ett av de vackraste i hela Europa och är väl värt ett besök. Det ser ut att vara hämtat ur en Disneyfilm med sina stora tinnar och torn. Slottet började byggas 1873 och användes som kunglig residens fram till 1947. Numer är slottet en känd sevärdhet och ett museum. Under högsäsong finns guidade turer i slottet.  

Mer information om Peles finner du här

/Kristin Johansson
dividerPopulära inlägg
img
Publicerat den 13 jan 2017
img
Publicerat den 11 nov 2016

Instagram
  Kontaktinfo
  Service Center 0771-22 22 21
  Kontaktinfo
  Kortcenter 0200-26 60 00
  Kontaktinfo
  E-post
  Kontaktinfo
  Besök oss