www.forex.se finns även i en anpassad mobilversion

Gå till mobilversionen

Fortsätt på webbversionen

Obs! För att du ska kunna använda alla funktioner på vår hemsida, och inte utsätta din dator för säkerhetsrisker, rekommenderar vi att du uppdaterar till en nyare webbläsare. Mer information

written Av Kristoffer Publicerat i Spanien - Euro (EUR) den 18 sep 2014

När du tänker på en världsstad kommer städer som London, New York eller Paris vara några av de första städerna som du kommer på. Jag kan lova att nästan ingen skulle nämna Bilbao, en stad med drygt 350 000 invånare uppe i norra Spanien, men efter några dagar i baskiens största stad är det tydligt att Bilbao har massor att erbjuda.

Till skillnad från andra spanska orter har Baskien aldrig riktigt blivit populärt bland svenskar. När vi åker till Spanien så föredrar vi Barcelona, Mallorca eller Kanarieöarna. I takt med att matturismen blommat ut har dock fler fått upp ögonen för städer som Bilbao och tur är väl det, för staden har det mesta.

Mat av högsta klass
I Bilbao hittar du restauranger i världsklass för alla plånböcker. Vi i Sverige har vant oss vid tapas som serveras på många olika restauranger runt om i landet men pintxos har vi inte lika bra koll. Medan tapas är en mindre variant av en stor rätt så är pintxos oftast en bit bröd med något unikt på och som inte finns som en vanlig rätt. Om du säger till en baskier att tapas och pintxos är samma sak kommer de inte bli glada för i deras ögon kan det inte vara längre från sanningen.

Pintxos

För att få den bästa upplevelsen när det kommer till pintxos ska du testa flera olika ställen. Beställ två stycken och skölj ner dem med ett glas txakoli, ett baskiskt vin med mer syra och mindre alkohol än vanliga viner. Det bästa förutom smaken med pintxos är att de är så billiga! För två pintxos och ett glas txakoli behöver du sällan betala mer än 7-8 euro. Vid Plaza Nueva hittade jag två ställen som var väldigt bra, Gure Toki och Sorginzulo. Generellt så är Casco Viejo det bästa området om du vill hoppa mellan olika barer eftersom utbudet där är så pass stort.

Sorginzulo

Om du inte är rädd för att spendera pengar på bra mat ska du bege dig till Etxanobe. Restaurangen ligger på tredje våningen i Palacio Euskalduna och har en stjärna i Michelinguiden. De har en avsmakningsmeny som kostar 100 euro per person och då ingår vin. Till skillnad från många andra restauranger av den här digniteten är stämningen avslappnad och ägaren, Fernando Canales, går runt och socialiserar med alla gäster. Om du har tur kanske han även stannar vid ditt bord och gör din efterrätt framför ögonen på dig!

Fernando Canales Extanobe

Guggenheimmuseet
I Bilbao hittar du ett av världens mest kända museum och stadens kanske främsta symbol för det ”nya Bilbao”, Guggenheimmuseet. Museet invigdes 1997 och är designat av amerikanen Frank Gehry. Om ni har varit i Prag har ni kanske sett ”det dansande huset” som han också har designat. Hela byggnaden är uppbyggt av titan och jag har själv aldrig sett något liknande. Det är slående hur modern designen känns och det passar ju bra eftersom det är ett museum för just modern konst.

Guggenheimmuseet

Guggenhemimuseet är väl värt ett besök och inträdet kostar ca 11 euro per person, det varierar mellan 9-13 euro beroende på aktuella utställningar. Avsätt minst två timmar till ditt besök eftersom det finns så pass mycket att se.

Guidade turer helt gratis
Som turist är det lätt att man hoppar på en så kallad ”Hop on – Hop off” buss men om du är i Bilbao har jag ett bättre förslag. Organisationen Bilbao Greeters möjliggör att du som turist får träffa en person som bor i Bilbao för en helt egen tur genom staden. Du får göra en intresseanmälan och skriva vad du är intresserad av så försöker de hitta en lämplig guide åt dig. Vad är då det bästa med Bilbao Greeters? Du betalar ingenting för det men om du är nöjd blir de glada om du ger en liten donation till organisationen via deras hemsida.

Bilbao Greeters

Fotboll i världsklass
Stadens stolthet heter Athletic Club och är idag ett av Spaniens bästa lag som i år också medverkar i Champions League. Inför den här säsongen flyttade de dessutom in i en helt ny arena, Estadio de San Mamés, som håller absolut högsta klass. Tidigare säsonger har det varit lite knepigt att beställa biljetter, och det är det fortfarande, men i och med flytten till den nya arenan har de nu börjat sälja biljetter på sin hemsida. Problemet är fortfarande att de oftast inte släpper biljetter förrän tidigast samma vecka som matchen om du inte är medlem. Det ska dock inte vara några problem att få biljetter om det inte gäller matcher mot Real Madrid eller Barcelona. Jag hann inte gå på någon match under mina dagar i Bilbao men jag såg att det fanns biljetter samma dag som de hade match i Champions League.

Estadio San Mamés 

Fantastisk kollektivtrafik
Jag har nog aldrig varit med om en så liten stad med så bra kollektivtrafik. Det finns tunnelbana, spårvagn och bussar som tar dig överallt. Tunnelbanan är lättnavigerad och har egentligen bara två linjer som går tvärs genom staden. En enkelresa kostar 1.50 euro och för ett dagspass får du betala 4.50 euro. Jag rekommenderar en tur med spårvagnen då det inte bara är ett sätt att ta sig fram utan också ett billigt sätt att se staden. Från flygplatsen kan du ta buss för bara 1.20 euro per person.

Flygbuss

Hur tar du dig till Bilbao?
I dagsläget finns det inget direktflyg till Bilbao men Norwegian erbjuder prisvärda resor dit. Jag åkte själv med Air Brussels via Bryssel och det tog inte mer än 4.5 timme att ta sig dit.  
dividerPopulära inlägg
img
Publicerat den 13 jan 2017
img
Publicerat den 11 nov 2016

Instagram
  Kontaktinfo
  Service Center 0771-22 22 21
  Kontaktinfo
  Kortcenter 0200-26 60 00
  Kontaktinfo
  E-post
  Kontaktinfo
  Besök oss