www.forex.se finns även i en anpassad mobilversion

Gå till mobilversionen

Fortsätt på webbversionen

Obs! För att du ska kunna använda alla funktioner på vår hemsida, och inte utsätta din dator för säkerhetsrisker, rekommenderar vi att du uppdaterar till en nyare webbläsare. Mer information

Så undviker du Barcelonas ficktjuvar

written Av Mattias Publicerat i Spanien - Euro (EUR) den 15 maj 2012

Barcelona är en samlingsplats för Europas skickligaste ficktjuvar. Varje dag blir i genomsnitt 315 personer rånade på sina tillhörigheter. Stulna pass, kreditkort och mobiler är inget roligt sätt att inleda sin semester. Här är de bästa tipsen för hur du undviker ficktjuvarnas tricks och snabba fingrar.

La Rambla

Enligt polisen i Barcelona verkar cirka 200-250 ficktjuvar på stadens gator på heltid. Siffran är förmodligen ännu högre i verkligheten. Tillsammans utför de 350 registrerade stölder per dag, men eftersom en del av brotten inte anmäls antas stölderna vara ännu fler. Ibland rör det sig om kryssningsturister som inte upptäcker stölden innan skeppet är på väg till nästa hamn. I andra fall handlar det om överförfriskade turister som tror att de har tappat sina ägodelar. Många gånger så drar man sig för att gå till den lokala polisstationen eftersom man inte förstår språket, köerna ofta ringlar sig långa och därför att man anser att värdet på det man fått stulet inte motsvarar mödan.

Enligt spansk lagstiftning bestraffas stölder under 400 euro, och som inte innefattar våld, endast med böter. Boten ligger på cirka 200 euro. Det innebär att när tjuven har betalt för sig kan han/hon ge sig ut på gatan igen för att ”tjäna ihop” sina förlorade pengar på nytt. Ett system som i folkmun kallas ”ficktjuvslicens” eller ”världens dummaste turistskatt”.

När världens största telecommässa Mobile World Congress 2011 krävde att säkerheten måste förbättras för mässans deltagare, satte staden in 330 extra patrullerande polismän för att göra gatorna tryggare. Anledningen var att 118 deltagare från mässan 2010 rapporterade att de hade blivit bestulna eller rånade.
Man bör inte ta med sig alla sina tillhörigheter ut på stan. Lås in passet och ta med så mycket pengar du tror dig behöva för en dag. Tjuvar väljer lätta måltavlor, är man bara försiktig och uppmärksam så är inte risken att drabbas så stor. Barcelona är fortfarande en väldigt säker stad att turista i.

Så skyddar du dig mot ficktjuvar
Var försiktig på La Rambla där de stora folkmassorna kring gatuartisterna lockar ficktjuvar. Var också vaksam i de stora shoppingområdena, exempelvis området kring el Born och köpcentretMare Magnum.

Lämna aldrig dina tillhörigheter obevakade på stranden Barceloneta.

Köp ett åkkort till tunnelbana och bussar, exempelvis Barcelonakortet, innan du anländer i Barcelona. Då behöver du inte hantera pengar i tunnelbanan.

Lås in det du kan på hotellet – även passet. Se till att du inte tar med dig hela reskassan ut på stan, ta endast med det du behöver för dagen.

Spärra dina kreditkort så fort du märker att du blivit bestulen. Annars riskerar du att få hela din reskassa och ditt konto länsat.

Så lurar tjuvarna dig
Se upp för försäljare som vill sälja dig tidningar och som oftast har ett barn i famnen. De distraherar dig medan någon annan tömmer dina fickor.

I tunnelbanan, ska du se upp med personer som försöker hjälpa dig hinna med tåget genom vänskapliga knuffar.

Se också upp för det klassiska "Bird-Poo scam" där förövaren har en liten behållare gömd i handen som han använder för att skjuta iväg en gegga som påminner om fågelbajs. Hjälpsamt påpekar tjuven detta och hjälper dig torka bort det med en servett. När tjuven försvunnit upptäcker du att du blivit bestulen.
dividerPopulära inlägg
img
Publicerat den 13 jan 2017
img
Publicerat den 11 nov 2016

Instagram
  Kontaktinfo
  Service Center 0771-22 22 21
  Kontaktinfo
  Kortcenter 0200-26 60 00
  Kontaktinfo
  E-post
  Kontaktinfo
  Besök oss