www.forex.se finns även i en anpassad mobilversion

Gå till mobilversionen

Fortsätt på webbversionen

Varning! För att du ska kunna använda alla funktioner på vår hemsida, och inte utsätta din dator för säkerhetsrisker, rekommenderar vi att du uppdaterar till en nyare webbläsare. Mer information

Absint á la Hemingway

written Av Mattias Publicerat i Tjeckien - Tjeckiska Korunas (CZK) den 17 jan 2012

Många är de som sägs ha blivit tokiga till följd av ett alltför stort intag av absint. Myterna kring drycken är många och bland annat sägs originalreceptet ha innehållit både kvicksilver och cannabis samt varit extremt hallucinations- och beroendeframkallande.

Absint

 

För att reda ut alla frågetecken begav jag mig till Hemingway bar för ett smakprov av drycken som är starkt förknippad med fria tänkare som just Ernest Hemingway men även Oscar Wilde, Vincent van Gogh och vår egen August Strindberg.

Väl på plats frågar bartendern mig om jag vill ha drycken serverad på ”the french way or the bohemian way”?

Min okunskap gör sig till känna och jag får förklarat för mig att den franska metoden innefattar en speciell ”absint-fontän” som sakta ”vattnar” den gröna drycken, antingen rakt ner i glaset eller genom en sockerbit som placeras på en för ändamålet speciellt utformad sked med hål i.

”The bohemian way” är en modern tolkning av hur drycken kan inmundigas som dök upp på början av 90-talet. Förmodligen som en del i en gimmick för att återlansera drycken som något nytt och spännande. Metoden innebär att en sockerbit doppas i alkoholen för att sedan placeras på ovan nämnda sked innan man tänder eld på den med en tändare. Sockerbiten löses upp  i alkohollågorna och därefter släcker man elden genom att tillsätta vatten.

Då absinten vanligtvis har en alkoholstyrka på mellan 45-75 procent är grundregeln att den blandas ut med fyra delar vatten oavsett vilken av ovanstående serveringsmetoder du väljer.

Jag fascineras av absintfontänen och väljer det franska mer traditionella serveringsalternativet. Under tiden som drycken blandas med isvattnet förvandlas färgen från ljusgrön till mjölkgrå. De tre huvudingredienserna är anis, fänkål och malört och när jag fuktar läpparna med drycken är den dominerande smaken anis. Det smakar gott!

 

Absintfontän

 

Jag frågar bartendern halvt på skoj och halvt på allvar om han tror drycken kommer att göra mig tokig likt min landsman August Strindberg, men han bara ler och skakar på huvudet. Han förklarar därefter bakgrunden till all ryktesspridning om farorna med absint. Enligt honom berodde det på att absinten från att drycken började dyka upp runtom i Prag i slutet av  1800-talet, och i takt med att konsumtionen spred sig i början på 1900-talet, höll på att ta alltför stora andelar av vinmarknaden. Därför startade de stora vinproducenterna en framgångsrik smutskastningskampanj om riskerna med absint som så småningom ledde till att drycken förbjöds i ett stort antal länder. Med andra ord var det nog inte just absinten som var boven i dramat när Strindberg blev lite halvtokig.

Värt att tänka på är att namnet absint inte är varumärkesskyddat på samma sätt som tillexempel whisky och cognac, utan det finns en mängd olika varianter med lika varierande innehåll. Om du vill ha den äkta varan brygd enligt originalrecept från 1800-talet så undvik de neongröna turistflaskorna som säljs för ett par tjugor lite överallt i Prag och besök istället en butik med ett lite bredare utbud av kvalitetsprodukter. Det går även att köpa två varianter av  ”äkta” absint på Hemingway bar, även om priserna där är något saltade.

Ps! Missa inte humidoren med kvalitetscigarrer längst in i lokalen. Baren heter inte Hemingway för intet…




divider







Populära inlägg

Instagram




    Kontaktinfo
    Service Center 0771-22 22 21
    Kontaktinfo
    Kortcenter 0200-26 60 00
    Kontaktinfo
    E-post
    Kontaktinfo
    Besök oss