www.forex.se finns även i en anpassad mobilversion

Gå till mobilversionen

Fortsätt på webbversionen

Obs! För att du ska kunna använda alla funktioner på vår hemsida, och inte utsätta din dator för säkerhetsrisker, rekommenderar vi att du uppdaterar till en nyare webbläsare. Mer information

Så betalar du i Turkiet!

written Av Mattias Publicerat i Turkiet - Turkiska Lira (TRY) den 23 okt 2012

Turkiet är ett mer kontantintensivt land än Sverige och även om det går bra att betala med svenska kort på många platser så finns det undantag. En del restauranger och butiker accepterar endast kontant betalning och om du till exempel besöker en basar, åker taxi eller ska hyra en solstol på stranden så kommer du få svårigheter om du vill betala med kort.

Kontanter
I Turkiet används kontanter i stor utsträckning och som besökare bör du alltid ha kontanter till hands. Rekommendationen är att betala kontant när du till exempel äter på restaurang, besöker marknader och åker taxi. 

Kort
Var uppmärksam på vilka avgifter som gäller för bankkortet eller kreditkortet. Både ett valutaväxlingspåslag, normalt på 0-2 % och uttagsavgifter tillkommer ofta. Villkoren skiljer sig åt mellan olika banker och olika typer av kort. En vanlig avgiftsfälla är erbjudandet från butiker och uttagsautomater i landet att bli debiterad i svenska kronor. Detta är ett erbjudande som du i regel bör tacka nej till då det kan bli upp till 3-5 % dyrare jämfört att välja att göra dina uttag och inköp i lokal valuta. Använd endast ditt kort på betrodda ställen och ta endast ut kontanter från bankomater inne på bankkontor så minimerar du risken för skimming.

Pruta
I Turkiet förhandlar man ofta om priset. Det gäller framförallt på marknader och torg där du hittar till exempel kläder, mat, kryddor, tyger med mera. Sikta på att pruta till mindre än hälften av utgångspriset. Var inte förvånad om säljaren bjuder på en kopp turkiskt te medan ni förhandlar. I butikskedjor och på restauranger gäller fasta priser.
dividerPopulära inlägg
img
Publicerat den 13 jan 2017
img
Publicerat den 11 nov 2016

Instagram
  Kontaktinfo
  Service Center 0771-22 22 21
  Kontaktinfo
  Kortcenter 0200-26 60 00
  Kontaktinfo
  E-post
  Kontaktinfo
  Besök oss