www.forex.se finns även i en anpassad mobilversion

Gå till mobilversionen

Fortsätt på webbversionen

Obs! För att du ska kunna använda alla funktioner på vår hemsida, och inte utsätta din dator för säkerhetsrisker, rekommenderar vi att du uppdaterar till en nyare webbläsare. Mer information

Grand Bazaar- Så prutar du!

written Av Mattias Publicerat i Turkiet - Turkiska Lira (TRY) den 31 okt 2012

En del anser att Grand Bazaar är Istanbuls största turistfälla men jag tycker däremot att det är en av stadens absoluta måsten. Avsätt tid till att i lugn och ro strosa runt bland handgjorda mattor, souvenirbutiker och caféer. Om du är duktig på att pruta kan du göra fantastiska fynd här. Den som inte har fallenhet för att pruta behöver dock inte vara orolig. Följ bara instruktionerna i min prutskola nedan så kommer även du bli en fena på att fynda!

1. Hitta objektet

Ett hett tips är att vänta några dagar med shoppingen tills du fått en fin bränna, det är nämligen troligt att du som nyanländ turist får högre utgångspris. När du hittar en sak som du gillar frågar du med ett leende på läpparna vad den kostar. Ett glatt humör och en lätt stämning kommer att göra hela prutprocessen mycket lättare. Inspektera saken du vill köpa och bestäm dig för vad du tycker att den är värd, ha detta sedan i åtanke genom hela förhandlingen.

2. ”Kompis-snacket”

Börja prata med försäljaren på en kompisnivå och berätta att du tycker att priset är alldeles för dyrt. När försäljaren frågar hur mycket du är villig att betala så säg ca 20 procent under vad du faktiskt kan tänka dig att betala. Invänta stora protester och nya bud från säljaren med motiveringen ”only for you my friend”. Försök att dra ut på processen och kom ihåg att ju mindre angelägen du verkar vara desto mer rabatt lär du få.

3. Jämför priserna

Gör om steget ovan tills ni kommit fram till ett pris som börjar närma sig det du bestämde dig för i början av förhandlingen, först då slår du till. Lämna butiken med invändningen att du inte har plånboken med dig och att du kommer tillbaka för att köpa varan senare. Har du tur erbjuder han ytterligare rabatt om du verkligen kommer tillbaka. Gå sedan runt och jämför samma vara i olika butiker. Hittar du inget billigare alternativ så går du bara tillbaka till det första stället.

4. Be om paketpris

När du fått ett pris du är nöjd med frågar du vad det skulle kosta om du köper flera exemplar. Om du kan tänka dig att köpa två stycken frågar du efter det bästa priset för tre stycken. Nu kommer det visa sig om säljaren är villig att gå ner ytterligare i pris. Efter att han gett dig ett bra paketpris för tre så tittar du dig runt i butik och berättar att du bara hittar två stycken varianter som du faktiskt gillar och att du köper två stycken för samma styckpris som för tre om du slår till nu.

5. Seal the deal

Det är viktigt att hela tiden behålla den lättsamma stämningen under förhandlingen. Vid en bra affär skiljs man åt som vänner. Försök att alltid ha jämna pengar, annars löper du risken att säljaren hävdar att han har ont om växel.

6. Sluta jämföra

Jämför inte priset på dina fynd med någon annans. Det finns alltid de som kommit undan billigare. Var i stället nöjd med det pris som du och säljaren kommit fram till och njut av att du lyckats pruta.

Lycka till!

 
dividerPopulära inlägg
img
Publicerat den 13 jan 2017
img
Publicerat den 11 nov 2016

Instagram
  Kontaktinfo
  Service Center 0771-22 22 21
  Kontaktinfo
  Kortcenter 0200-26 60 00
  Kontaktinfo
  E-post
  Kontaktinfo
  Besök oss