www.forex.se finns även i en anpassad mobilversion

Gå till mobilversionen

Fortsätt på webbversionen

Obs! För att du ska kunna använda alla funktioner på vår hemsida, och inte utsätta din dator för säkerhetsrisker, rekommenderar vi att du uppdaterar till en nyare webbläsare. Mer information

Berlins DDR-museum

written Av Mattias Publicerat i Tyskland - Euro (EUR) den 12 nov 2011

Om du vill ha en bild av hur det vara att leva i forna Östberlin, finns det numera ett helt museum som kan ge dig inblick i det gamla DDR.

Östjeans vs Västjeans

DDR museet levandegör tiden och människorna som levde i det ”stängda” Östtyskland med hjälp av bilder, filmer, ljudeffekter, kläder och prylar. Museet är kitschigt och flirtar med alla de saker man idag kan le åt när man tänker på hur absurd situationen var för det östtyska folket.

Du återfinner ett par ”drömjeans” från väst och bredvid hänger den östtyska kopian. Du kan med hjälp av modern teknik återuppleva ett förhör med den östtyska säkerhetspolisen Stasi, och se hur ett typiskt östtyskt vardagsrum såg ut. Roligast är att öppna alla de olika luckorna i skåpen som står uppradade längst med hela utställningen. Bilder beskrivs med målande texter tillexempel hur endast särskilt priviligierade medborgare fick tillstånd att resa utomland. Erkända akademiker, artister och idrottsmän var exempel på grupper som åtnjöt lyxen att kunna lämna landet för att agera ”ambassadörer” åt staten. Lite syrligt konstateras dock att inte alla var så sugna på att vara ”ambassadörer” för DDR. Det uppges att uppemot 600 idrottsmän aldrig återvände från sina utlandsresor.

Mitt i museet står en gammal Volvo. Bildtexten beskriver hur det egentligen stod till med det ”klasslösa samhället”. Medan vanliga medborgare tvingades köra runt i Trabanter och hade mycket begränsad tillgång på varor från väst, kunde statsmännen köra runt i ”lyxbilar” som Volvo med full tillgång till västvärldens skafferi och med möjlighet till privat sjukvård.

Museet ger också svar på en fråga som många säkert länge har undrat över. Vad beror Tyskarnas förkärlek till nudism på?

Svaret får du på DDR-museet,  inträdet kostar 6 euro!

För den som vill ha ännu mer av DDR, finns det bland annat ett hotell och en restaurang med samma tema!
dividerPopulära inlägg
img
Publicerat den 13 jan 2017
img
Publicerat den 11 nov 2016

Instagram
  Kontaktinfo
  Service Center 0771-22 22 21
  Kontaktinfo
  Kortcenter 0200-26 60 00
  Kontaktinfo
  E-post
  Kontaktinfo
  Besök oss