www.forex.se finns även i en anpassad mobilversion

Gå till mobilversionen

Fortsätt på webbversionen

Obs! För att du ska kunna använda alla funktioner på vår hemsida, och inte utsätta din dator för säkerhetsrisker, rekommenderar vi att du uppdaterar till en nyare webbläsare. Mer information

Miniguide till Hamburg

written Av Mattias Publicerat i Tyskland - Euro (EUR) den 05 maj 2014

Hamburg är en av Tysklands mest spännande städer och med sitt bilvänliga avstånd från Sverige är den gamla hansastaden ett populärt resmål för svenska turister. Jag tankade full tank och körde dit. Här är min mini-guide över staden.

Transport
Om du anländer staden med bil behöver du inte vara orolig. Att köra bil i Hamburg är enkelt och vägskyltarna är mycket tydliga.
Stadens kommunaltrafik drivs av en och samma aktör så oavsett om du reser med tunnelbanan, bussarna eller färjorna kan du använda samma biljett på alla transportmedel. Sikta in dig på en Grossbereich-biljett, som gäller över hela staden och som kostar 2,50 euro för en enkel resa. Ska du resa mycket så köp ett dagspass för 5 euro.
Om du är sugen på att få lite motion samtidigt som du upptäcker staden kan du även utnyttja möjligheten att hyra en cykel på någon av stadens 70 hyr-cykelstationer.

Shopping
Hamburgs största shoppinggator heter Mönckenbergstrasse och Spitalerstrasse. Här hittar du ett rikligt utbud av både butiker och shoppingcenter. Den ”gyllene triangeln” som bildas av de tre gatorna Jungfernstieg, Fuhlentwiete och Neuer Wall är populär bland de som söker lite mer exklusiva butiker.

Hamburg

I de gamla magasinen i Hafencity huserar bland annat försäljare av äkta mattor, kryddor och afrikanskt konsthantverk, värt ett besök även om man inte tänker köpa något.
På söndagsmorgnar vallfärdar lokalborna till stadens äldsta utomhusmarknad ”Fishmarkt” för att köpa färsk fisk, äta en fiskmacka eller lyssna på live-band som lirar jazz.

Attraktioner
Om du är det minsta lilla intresserad av (modern) arkitektur så bör du planer in ett besök i stadsdelen Hafencity. Här bygger man ut de gamla hamnkvarteren i skön mix av gammalt och nytt för att skapa nya bostäder och arbetsplatser. När projektet är färdigt räknar man med att ha byggt ut Hamburgs stadskärna med drygt 40 procent. 

Hafencity1

 Hafencity 2

Hafencity 3

I Hafencity ligger även bilmuséet Prototyp som bland annat ställer ut en rad prototyper av klassiska (tyska) bilar. Betala inträdet på 9 euro och lär dig mer om intressant racinghistoria. Tänk dock på att de endast accepterar kontanter i entrén.

Prototyp

Miniatur Wunderland är världens största utställning av modelljärnvägar och en av Hamburgs mest besökta attraktioner. En given succé för dig som reser med barn.

Mat
Om du är sushi-fantast kommer du gilla restaurangen på det trendiga Hotel East. Lokalen är en gammal renoverad järnfabrik med enorm takhöjd. Är ni fler än en i sällskapet som vill äta sushi så beställ in en sushi-båt!

Eastsushi

Sugen på att testa Tysklands dyraste bratwurst? Då ska du bege dig till ”Curry Pirates” med 20 euro på fickan. För den slanten få du en fulländad wurst gjord på kalv och tryffel. Delikatessen måste dock förbeställas och om du glömt att göra detta så satsa istället på currywursten med torkade aprikoser till det mer humana priset 3 euro.

wurst

Freudenhaus är en högklassig ”sylta” vid Reeperbahn dit lokalbefolkningen går för att avnjuta klassiks tysk husmanskost. Svälj ner din måltid med det lokala ölet ”Astra” som har ett hjärta med ett ankare i som logotyp som en homage till Hamburgs historia som hamnstad.

Lieberhaus

Dricks

Det är vanligt att dricksen är inräknad i restaurangnotan men det hör till god sed att lämna cirka 10 % i dricks. Tänk på att alltid ge dricksen till din servitör, att lämna det på bordet kan anses vara oartigt. Taxichaufförer förväntar sig cirka 5-10 % i dricks och portvakter cirka 1 euro per väska.

Kort och kontanter
Många mataffärer, restauranger och turistattraktioner tar endast emot kontanter som betalningsmedel eller Tysklands egna, nationella bankkort EC-karte så se till att ha euro med dig på resan.
Var även uppmärksam på vilka avgifter som gäller för ditt bankkort och kreditkort. Ofta tillkommer ett valutaväxlingspåslag på cirka 0-2 %. Villkoren skiljer sig åt mellan olika banker och olika typer av kort. En vanlig avgiftsfälla är erbjudandet från butiker och uttagsautomater i landet att bli debiterad i svenska kronor. Detta är ett erbjudande som du i regel bör tacka nej till då det kan bli upp till 3-5 % dyrare jämfört att välja att göra dina uttag och inköp i lokal valuta.

Golf
Det finns ett gäng trevliga golfbanor i närheten av Hamburg för den som är golfbiten. För att ta sig till banorna krävs bil. Jag provspelade banan "Treudelberg" som visade sig från sin bästa sida. Med en komplett träningsanläggning, hotell, restaurang och 27-stycken välskötta hål cirka 30 minuter från Hamburg är Treudelberg är bra alternativ för de flesta. Greenfeen för gäster ligger på något dyra 60 euro, men går att få ner till 40 euro om du bor på anläggningens hotell eller spelar med en ordinarie medlem. Svinga lungt!

Golf 
dividerPopulära inlägg
img
Publicerat den 13 jan 2017
img
Publicerat den 11 nov 2016

Instagram
  Kontaktinfo
  Service Center 0771-22 22 21
  Kontaktinfo
  Kortcenter 0200-26 60 00
  Kontaktinfo
  E-post
  Kontaktinfo
  Besök oss