www.forex.se finns även i en anpassad mobilversion

Gå till mobilversionen

Fortsätt på webbversionen

Obs! För att du ska kunna använda alla funktioner på vår hemsida, och inte utsätta din dator för säkerhetsrisker, rekommenderar vi att du uppdaterar till en nyare webbläsare. Mer information

Gästblogg från Tjernobyl

written Av Mattias Publicerat i Europa den 10 okt 2013

Den 26 april 1986 genomfördes ett test på Tjernobyls reaktor 4. Testet skedde mitt i natten efter att ett flertal säkerhetssystem hade kopplats ur och resulterade i en explosion som öppnade upp hela reaktorn. Olyckan hölls initialt hemlig av Sovjetunionen men efter 2 dagar kom frågor från Sverige och Finland gällande spår av radioaktivt utsläpp. Sovjet var under dag tre tvungna att erkänna incidenten som går till historien som en av de värsta kärnkraftsrelaterad olyckorna någonsin.

Att få tillträde till the exclusion zone runt Tjernobyl borde egentligen vara omöjligt men går enkelt att ordna via en agent i Ukraina som styr upp allt gällande tillstånd, transporter och ansökningar till den Ukrainska staten och dylikt. Vi valde en agent som verkade drivas statligt vilket kändes mer genuint.
Dagen vi skulle åka till Tjernobyl började strax efter 08.00.
Den vita buss (med tidigare anvisat reg nummer) med plats för 8-10 personer vi skulle åka med visade sig vara en röd öststatsliknande transport, med helt fel registreringsnummer, med plats för 15 personer. Utlovad guide och informationsfilm ombord uteblev men vi fick däremot, ur spruckna högtalare, lyssna på rysk pop på högsta volym vilket vid tillfället kändes väldigt rätt.
Väl på plats passerar utflykten den första zonen, som är en 30 km radie från reaktorn, och alla personer, fordon med mera kontrolleras. Vi ombads alla att kliva ur och fick visa upp passet och bockades av på en lista innan resan gick vidare. 

Turen började med ett besök på ett övergivet barnhem. Barnhemmet var tyvärr placerat därTjernobyl3 en av det mesta radioaktiva nedfallet hamnade vilket gjorde att geigermätarna ökade sitt frekventa pipande. Barnhemmet är idag fullt med sängar, leksaker och kläder som barnen efter tre dagar helt ovetandes om olyckan fick lämna i panik. Besöket på barnhemmet kändes aningen obehagligt. 

Vi passerade zon nummer två, 10 km-zonen, och åkte mot självaste reaktor 4. 
Reaktorn idag är insvept i 250,000 ton betong som nu har börjat läcka. Vid besöket som sker ca 200 meter från reaktorn såg vi bygget av en ny sarkofag som skall ersätta den gamla under 2015. Cirka 3 000 personer jobbar inne i the exclusion zone med att underhålla området samt bygga den nya sarkofagen.

Radioaktiviteten var högre vid barnhemmet än 200 m från reaktorn vilket kan förklaras med att man har sanerat väldigt mycket omkring reaktorn och asfalterat om medan naturen omkring fortfarande innehåller höga doser radioaktiva ämnen eftersom myndigheten inte sanerar "naturområden". 

Staden Pripjat som ligger några km nordväst om Tjernobyl blev det mest drabbade området.Tjernobyl1 Staden som 1986 hade 50,000 invånare har idag endast besökande turister samt lite vilt som till exempel varg och vildsvin. Hela staden har idag tagits över av naturen där denne sakta men säkert bryter upp vägar och bryter ner byggnader.
Alla byggnader har antingen sina fönster öppna eller krossade för att få ner strålningen inne i byggnaderna, detta medför att nedbrytningen av betongen påskyndas än mer av snö, vind, vatten och växtlighet.  

Vi besökte Stora torget med dess hotell, kulturhus, affärer och restauranger. Runt om torget reser sig höga bostadshus på 10-25 våningar och där många påminner oss om forna storhetsdagar med hammaren och skäran placerad blickades över staden. Det är nu mer förbjudet att gå in i några byggnader men det avskräckte inte oss som med guidens sällskap klev in i kulturhuset, backstage på stora teatern, skolan, simhallen med mera. Tiden har verkligen stannat 28 april 1986 med bilder på stora ledare, skyddsmasker från kalla kriget, hammaren och skäran. Känslan är svår att beskriva men givet imponerande, overklig och lite skrämmande. 

Vid dagens slut sker utcheckning via Dytyatky check-point där alla resenärer samt fordonMätare testas för att se att ingen radioaktivitet finns på kläder eller däck.  

Vid ett besök i Tjernobyl är det bra att vara lite påläst, ställa frågor och visa intresse. Att bara promenera med kommer inte att göra turen bättre. Vi ställde en massa dumma frågor vilket resulterade i att vi fick ca 90 minuters promenad i Pripjat och se saker som vår guide inte hade tänkt att visa oss. En annat sällskap vi talade med hade en tur i Pripjat som varade i 15 minuter vilket de var väldigt besvikna över. En sak är säker och det är att alla har en helt egen upplevelse av turen till Tjernobyl, beroende på vem de reste med och vem de hade som guide.  
Frågorna är dock fortfarande många: Vad skedde med alla invånare? Hur gick det för alla som arbetade på kraftverket efter olyckan? Hur många fångar från Gulag och soldater från försvaret som under 60-120 sekunder fick rusa ut på reaktortaket med spade och skotta radioaktivt avfall ner i den gamla raktorn för att minska radioaktiviteten? 

Svaren går isär och vi kommer nog aldrig riktigt få veta hur många som har fått sätta livet till efter denna otäcka olycka i dåvarande Sovjetunionen.  

Researrangörer till Tjernobyl:

http://www.ukrainianweb.com/chernobyl_ukraine.htm 

http://chernobyl-city.com/?gclid=CNXV-NaC8bkCFah8cAodVSwAjw 

https://chernobyl-tour.com/english/?action_skin_change=yes&skin_name=eng 

http://www.tourkiev.com/chernobyltour/

/Thomas Åberg




divider







Populära inlägg
img
Publicerat den 13 jan 2017
img
Publicerat den 11 nov 2016

Instagram




  Kontaktinfo
  Service Center 0771-22 22 21
  Kontaktinfo
  Kortcenter 0200-26 60 00
  Kontaktinfo
  E-post
  Kontaktinfo
  Besök oss