www.forex.se finns även i en anpassad mobilversion

Gå till mobilversionen

Fortsätt på webbversionen

Obs! För att du ska kunna använda alla funktioner på vår hemsida, och inte utsätta din dator för säkerhetsrisker, rekommenderar vi att du uppdaterar till en nyare webbläsare. Mer information

Sevärdheter i Budapest

written Av Mattias Publicerat i Ungern - Forint (HUF) den 07 jun 2013

Det moderna Budapest erbjuder sevärdheter för alla. Historiens vingslag märks i de ruiner från romarriket som finns i norr, de turkiska baden i centrum och de mäktiga byggnader som kantar Donau. I själva centrum är avstånden korta och det går lätt att vandra mellan de flesta av sevärdheterna.

Här är några tips på klassiska landmärken som du absolut inte vill missa!

Slottshöjden med slottet och Mattiaskyrkan
Ta bergbanan upp till det magnifika slottet som stått uppe på slottshöjden sedan 1300-talet. Låt dig hänföras av utsikten mot Pest och de många mysiga gränderna uppe på höjden. För den som vill avnjuta en kopp kaffe eller kanske en glass finns här några mysiga kaféer och restauranger. Inte långt från slottet ligger den charmiga Mattiaskyrkan som också den byggdes på 1300-talet. Under turkarnas ockupation av staden på 1500-talet användes kyrkan istället som moské. Idag är det ett av Budapests landmärken och är en mäktig syn nattetid då den tänds upp mot den mörka natthimlen.
Uppe på slottskullen finner du också Fiskebastionen, som tagen ur en Disneyfilm är denna bastion bakom Mattiaskyrkan en av de vackraste utsiktspunkterna över Donau mot Pestsidan. Bastionen är döpt efter fisktorget som tidigare låg på samma plats och byggdes i början av 1900-talet.

Kedjebron
Det finns ett antal broar som löper mellan staden två stadsdelar. Den äldsta bron är den berömda Kedjebron som vaktas av två stora lejonstatyer vid var ände. Bron byggdes på 1840-talet på uppdrag av en ungersk adelsman som ville kunna ta sig över floden på ett smidigt sätt.  Bron mäter 202 meter mellan tornen och är upplyst nattetid.  

Sankt Stefanbasilikan
Sankt Stefanbasilikan är Ungerns kanske mest berömda kyrka och byggnationen av basikilkan började redan år 1848. Den är döpt efter Ungerns förste kung, Stefan I och är exakt lika hög som parlamentet, 96 meter. Detta för att visa att den världsliga och den spirituella makten är precis lika viktiga i Ungern.

Det ungerska Parlamentet
Med sitt röda tak och sina utmärkande spiror är parlamentshuset en av de mest berömda byggnaderna i staden. Det är den största byggnaden i Ungern och tillsammans med Stankt Stefanbasilikan Budapests högsta byggnad. Byggd i gotisk stil invigdes den 1896 till 1000-års jubileet av Ungern som eget land.
dividerPopulära inlägg
img
Publicerat den 13 jan 2017
img
Publicerat den 11 nov 2016

Instagram
  Kontaktinfo
  Service Center 0771-22 22 21
  Kontaktinfo
  Kortcenter 0200-26 60 00
  Kontaktinfo
  E-post
  Kontaktinfo
  Besök oss