www.forex.se finns även i en anpassad mobilversion

Gå till mobilversionen

Fortsätt på webbversionen

Obs! För att du ska kunna använda alla funktioner på vår hemsida, och inte utsätta din dator för säkerhetsrisker, rekommenderar vi att du uppdaterar till en nyare webbläsare. Mer information

Valuta på Kuba

written Av Mattias Publicerat i Kuba - Peso (CUP) den 16 dec 2011

Valutasituationen på Kuba ser väldigt speciell ut då man stoltserar med inte mindre än två olika valutor.

Peso convertible

Dessa kallas peso convertible (1 CUC motsvarar cirka 1 USD) och peso cubano (1 CUC motsvara cirka 24 CUP). Valutorna går endast att växla till sig i landet och skillnaden är att convertiblen används av turister och besökare medan landets invånare själv använder peso cubano. Detta innebär en möjlighet för statsmakten att ha olika prissättningar för turister och lokalbefolkning samtidigt som man får in åtråvärd utländsk valuta i landet. Behovet av CUP är inte så stort för den genomsnittliga turisten. Det är framförallt på marknader, mindre caféer, lokalbussar och för att betala entré på biografer och lokala klubbar, samt eventuellt för att använda som dricks som CUP kan komma till användning. Om du trots allt vill ha en mindre summa CUP är det till växelkontoren CADECAS du ska bege dig. Försök att lära dig se skillnaden på de två valutorna så att du inte blir lurad av illvilliga.

Växla helst så mycket reskassa som du vågar bära med dig till euro innan du åker då det vanligtvis är kostsamt att ta ut pengar från de förhållandevis få uttagsautomater som finns i landet. Om du vill växla in dollar så tänkt på att dessa är belagda med en ”straffavgift” på grund av USAs embargo och därmed är dyrare att växla in än euro.

Kort utfärdade av en amerikansk bank fungerar överhuvudtaget inte och ditt ”American Express” kan du lämna hemma. VISA och MasterCard utfärdade av svenska banker fungerar vanligtvis utmärkt att använda på de enstaka ställen som har en kortterminal.

Tänk på att när du växlar kan det kan vara bra att ha med sig sitt pass, visum och adressen till hotellet där du bor. Många av de större hotellen erbjuder också växling men ofta är kurserna mindre förmånliga.
dividerPopulära inlägg
img
Publicerat den 13 jan 2017
img
Publicerat den 11 nov 2016

Instagram
  Kontaktinfo
  Service Center 0771-22 22 21
  Kontaktinfo
  Kortcenter 0200-26 60 00
  Kontaktinfo
  E-post
  Kontaktinfo
  Besök oss