www.forex.se finns även i en anpassad mobilversion

Gå till mobilversionen

Fortsätt på webbversionen

Obs! För att du ska kunna använda alla funktioner på vår hemsida, och inte utsätta din dator för säkerhetsrisker, rekommenderar vi att du uppdaterar till en nyare webbläsare. Mer information

Med "dollarbussen" till Varadero

written Av Mattias Publicerat i Kuba - Peso (CUP) den 14 dec 2011

Den mustaschprydda kvinnan i biljettluckan, tar god tid på sig. Hon visar ingen som helst reaktion på mitt otåliga trummande på biljettluckans disk. Damen i hotellreceptionen hade predikat om att jag borde vara på busstationen minst en timme i förväg, men eftersom jag hade förbokat min biljett på nätet intalade jag mig själv att 30 min i förväg” borde räcka”.

Bilden har inget med Viazul att göra!

Viazulbussen kallas "dollarbussen" av lokalbefolkningen då det vanligtvis endast är turister som har råd att åka med de ”lyxiga” bussarna med AC  & TV-skärm.

När jag väl bli expedierad så inser jag varför allting tar sådan tid. All försäljning och alla registreringar sker manuellt för hand med penna och papper och din biljett är en liten handskriven lapp med en stämpel på. Någon dator ser jag inte röken av. Systemet är extremt ineffektivt. En kö för att köpa biljetter, en annan kö för information om avgångar och övriga frågor och en tredje kö för att lämna in sitt bagage. 

Jag försöker förhandla till mig en ostmacka som killen på bagagebandet paketerar till chaufförerna, för att spara tid och slippa köa en fjärde gång i kön till busstationens café. Tyvärr går bagagekillen inte att övertala. Som sista person äntrar jag bussen stressad och genomsvettig. Dock dröjer det inte länge innan jag blivit avkyld.  ACn i bussen tycks endast ha ett läge och ganska så snart tvingas jag rota igenom min väska efter en värmande tröja.

Resan mot Varadero är beräknad till cirka tre timmar. Ankomsttiden är dock något svårbestämd för längs med vägen gör chauffören ett antal spontana stopp för att plocka upp och släppa av vad som verkar vara kompisar och kollegor inom yrkeskåren. Vid vårt enda planerade stopp, halvvägs framme vid resans mål, är det riktigt nära att vi kör ifrån en medpassagerare som tvingas springa ifatt bussen och hejda föraren. Det visade sig att han hade dröjt kvar lite för länge i caférian och chauffören hade glömt att kontrollräkna oss resenärer.

I det stora hela är resan behaglig och vyerna som passerar utanför bussfönstret är mycket vackra. Gamla amerikanska bilar, djupa palmklädda dalar, dramatiska kustremsor som piskas av havets vågor och små samhällen där kubaner står och hänger i gatuhörnen.

Väl framme vid busstationen i Varadero kliver chauffören av fordonet först av alla, tänder en fet cigarr och smackar belåtet med läpparna. Hans arbetspass är slut och med kubanska mått mätt så lyckades han till och med att hålla tidtabellen (någorlunda!).
dividerPopulära inlägg
img
Publicerat den 13 jan 2017
img
Publicerat den 11 nov 2016

Instagram
  Kontaktinfo
  Service Center 0771-22 22 21
  Kontaktinfo
  Kortcenter 0200-26 60 00
  Kontaktinfo
  E-post
  Kontaktinfo
  Besök oss