www.forex.se finns även i en anpassad mobilversion

Gå till mobilversionen

Fortsätt på webbversionen

Obs! För att du ska kunna använda alla funktioner på vår hemsida, och inte utsätta din dator för säkerhetsrisker, rekommenderar vi att du uppdaterar till en nyare webbläsare. Mer information

Upptäck Havanna på hjul

written Av Mattias Publicerat i Kuba - Peso (CUP) den 14 dec 2011

Det finns en rad olika kommunikationsmedel på Kuba och nedan tänkte jag försöka redan ut skillnaderna mellan de färdmedel som jag hann med att testa när jag var i Havanna!

Coco taxi

Dessa mopeder på tre hjul frontar en puttrande 4-takts motor och massor av charm. Upplevelsen påminner om en thailändsk tukk-tukk, och är ett effektivt sätt att transportera sig halvlånga sträckor (förutsatt att vädret tillåter det!) En resa från Parque Hotel Central till Plaza de Revolucion kostar ca 7 CUC.

Coco taxi

Cykeltaxi

Om du endast vill transportera dig en kortare sträcka så är det cykeltaxi som gäller. De vältränade chaufförerna kan ta dig genom gränder och bakgator där bilar ej är tillåtna, vilket kan ge dig en insyn i det ”oupptäckta” Havanna. Massor av fotoögonblick utlovas medans du passerar gamla damer som hänger tvätt och barn som spelar baseball på gatan. En resa från Paseo del Prado till Plaza Vieja kostar ca 3 CUC.

Cykeltaxi

Taxi

Beroende på vilken taxityp du använder dig av så varierar priset. Billigast är de vita Ladorna som kostar ca 0.45 CUC/KM, dyrast är de modernare Peugeotbilarna som kostar ca 1 CUC/KM. Vanligtvis används dock inte taxametern särskilt frekvent utan man gör upp om priset i förväg. Det är sällan en taxiresa kostar inom Havanna kostar mer än 10 CUC. Om du är på väg till flygplatsen och befinner dig i Havanna Vieja så bör priset landa på ca 25 CUC.

taxi

Collectivo 

Denna typ av transport innefattar mer eller mindre alla de ”nostalgiska” bilarna med en gul registreringsskylt  på. Dessa kör efter en förutbestämd rutt och plockar upp och släpper av folk längs vägen. Tidigare var inte turister tillåtna att använda denna typ av transport, men numera går det bra. Tipset för att undvika att bli lurad är att agera självsäkert när du stannar bilen. För att stoppa en ”collectivo”, håll bara ut armen, och när du nått ditt mål så ber du bara föraren att köra till sidan. Är du osäker på om bilen kör dit du ska så är det bara till att fråga. Priset brukar vara ca 1 CUC, och var beredd på att eventuellt få tillbaka växel i ”pesos cubanos”.

Collectivo

 

Som vanligt när man åker kollktivt så är det bra att ha så jämna pengar som möjligt då det brukar vara si sådär med växel!
dividerPopulära inlägg
img
Publicerat den 13 jan 2017
img
Publicerat den 11 nov 2016

Instagram
  Kontaktinfo
  Service Center 0771-22 22 21
  Kontaktinfo
  Kortcenter 0200-26 60 00
  Kontaktinfo
  E-post
  Kontaktinfo
  Besök oss