www.forex.se finns även i en anpassad mobilversion

Gå till mobilversionen

Fortsätt på webbversionen

Obs! För att du ska kunna använda alla funktioner på vår hemsida, och inte utsätta din dator för säkerhetsrisker, rekommenderar vi att du uppdaterar till en nyare webbläsare. Mer information

Upplev Kuba nu!

written Av Mattias Publicerat i Kuba - Peso (CUP) den 20 dec 2011

Ända sedan revolutionen har röster i omvärlden sagt att det bara är en tidsfråga innan Kubas socialistiska planekonomi kommer att vara ett minne blott. Castro regimen har dock varit mycket framgångsrika i sin strävan att hävda motsatsen.

Även om den internationella världsekonomin börjar hitta vägar in i Kuba (USA är trots embargot tex den största leverantören av matvaror och mediciner till Kuba, men det talar man helst inte högt om!). Ytterligare ett bevis på att det Kubanska styret i egen takt lättar på tyglarna är det ökande antalet tillstånd som beviljas för att bedriva ”paladares”, hemmarestauranger och ”casas particulares”, en form av B&B i samma takt som kraftiga nedskärningar görs i den offentliga sektorn. Nyligen kunde man även läsa att det förs diskussioner om att låta kubaner resa utomlands som turister.

Det har även skrivits om att kubaner, om än i liten och kraftigt reglerad omfattning, till och med tillåts att låna pengar av banker för att finansiera ägandet av privat egendom. Tidigare har det nästan enbart varit läkare, musiker och idrottsmän som har haft egna bankkonton.

Allt detta är givetvis goda nyheter för alla kubaner, men detta kommer i längden även att påverka ”det historiska och traditionella" Kuba. Redan idag existerar all-inclusive komplex med allt vad det innebär av ”avskärmad” semester i landets charterort nummer ett, Varadero, uppbyggda med utländskt kapital från framför allt spanska hotellkonglomerat. Detta är en väg som många länder med en exploderande turism vandrat före Kuba och förhoppningsvis kan man lära sig av andras misstag och undvika fallgroparna längs vägen.

Ett tecken på att landet har förstått sitt eget värde och styrka är den reglerade eko-turismen som tex bedrivs i Viñales. Men faktum kvarstår, vill du uppleva återuppståndna amerikanska veteranbilar, eko-turism när den fortfarande är förhållandevis småskalig, spontan-salsa i söndervittrande kolonialhus, hästdragna kärror på motorvägen, och välavvägda mojitos serverade från ett hål i väggen så åk nu. Åk medans almanackan i de kubanska hushållen fortfarande visar år 1959.
dividerPopulära inlägg
img
Publicerat den 13 jan 2017
img
Publicerat den 11 nov 2016

Instagram
  Kontaktinfo
  Service Center 0771-22 22 21
  Kontaktinfo
  Kortcenter 0200-26 60 00
  Kontaktinfo
  E-post
  Kontaktinfo
  Besök oss