www.forex.se finns även i en anpassad mobilversion

Gå till mobilversionen

Fortsätt på webbversionen

Obs! För att du ska kunna använda alla funktioner på vår hemsida, och inte utsätta din dator för säkerhetsrisker, rekommenderar vi att du uppdaterar till en nyare webbläsare. Mer information

written Av Kristoffer Publicerat i USA - Amerikanska Dollar (USD) den 10 nov 2014

Varje år så placerar sig New York bland de mest populära resmålen för svenskar. Chicago, däremot, nämns sällan trots att det finns direktflyg från Arlanda och trots att staden har lika mycket att erbjuda som New York.

När jag åkte till Chicago hade jag förhoppningar om att upplevelsen skulle vara lika bra som de gånger jag åkt till New York. Så här i efterhand måste jag säga att staden lever upp till förväntningarna och i denna guide hittar du en sammanställning av mina upplevelser.

Ta sig till Chicago
I dagsläget erbjuder SAS direktflyg från Arlanda till Chicago. Trots att staden ligger mer i mitten av USA än New York är flygtiden ungefär den samma, ca 8.5 timme. För en biljett tur och retur får du betala ca 4 500 kr beroende på när du bokar.

Vad finns det att se?
Chicago är en stad med en rik historia och för ungefär 150 år sedan brann stora delar av staden ner. För att inte göra om samma misstag, nämligen att bygga alla hus i trä, tog man dit flera av världens främsta arkitekter och resultatet är idag en storslagen stad med byggnader som få städer kan matcha och som ständigt är under förändring.

För att få en förståelse för vad som har hänt genom historien rekommenderar jag Chicago Architecture Foundations tur längs floden som går genom staden. Samtidigt som du njuter av den härliga båtturen får du lära dig om Chicago av deras guider som alla är arkitekter. Ett tips är att köpa dina biljetter via Hottix.org så får du 50% rabatt.

Chicago Architect Tour

En av de byggnader som du direkt ser när du studerar Chicagos skyline är Willis Tower, som med sina 110 våningar är en av världens högsta. Köerna tenderar att bli rätt långa så var där tidigt eller köp ett fast pass så slipper du de långa köerna. Väl uppe på toppen får du inte missa glasboxarna som sticker ut från byggnaden där du kan kika rätt ner på marken, en rätt häftig (och läskig!) upplevelse.

Om du vill slippa långa köer och ett inträde på $20 ska du bege dig till John Hancock Center. På 95:e våningen hittar du The Signature Room där du kan lägga dina pengar på en god cocktail och njuta av en lika imponerande vy över Chicago. Jag var där på en vardag och redan då var det mycket folk så räkna med lite mer trängsel om du besöker baren på helgen.

Som jag nämnde så är Chicago i ständig förändring med nya byggnader som dyker upp med jämna mellanrum. Inför millennieskiftet ville borgmästaren göra något speciellt och initierade projektet med att bygga Millenium Park. Trots att projektet kostade över 600 miljoner dollar blev de inte klara i tid men idag är det en fantastisk park med såväl en utomhusteater som ett av världens främsta konstmuseer, Institute of Art. Parken är även platsen för Chicagos kanske mest kända turistattraktion, The Bean, som helt enkelt är en enorm böna som varje dag lockar tusentals besökare.

Om vi blickar ut mot en annan park norr om centrum hittar vi Lincoln Park. Likt Central Park i New York är det en lugn oas i en annan rätt hektisk stad. Här har du ett stort grönområde där du kan njuta av en picknick eller bara ta det lugnt samtidigt som du har Chicagos imponerande skyline framför dig. Här finns också Lincoln Park Zoo som är helt gratis att besöka. Trots att det är helt gratis så finns det massor att se med allt från tigrar och lejon till gorillor och zebror. Detta är definitivt ett måste för barnfamiljer.

Lincoln Park Chicago

Shopping
Chicago har ett shoppingutbud av högsta klass och längs Michigan Avenue hittar du ”The Magnificent Mile” som inhyser en otrolig mängd butiker. Här hittar du alla märken och butiker som du kan tänka dig så ta dig hit och håll tummarna för att du har några pengar kvar efteråt!

The Magnificent Mile Chicago

Om du har möjlighet är det en bra idé att åka ut till Premium Outlet Chicago som ligger i staden Aurora. Jag åkte buss med ett bolag som heter Pontarelli och som erbjuder resor dit varje helg från Union Station i Chicago. Det kostar $20 tur och retur och bokar gör du via deras hemsida. Ett bra tips är att registrera sig på premiumoutlet.com och skriva ut de erbjudanden som finns innan du åker så får du ännu mer rabatt på redan bra priser.

Vad ska man äta?
När man pratar mat och Chicago finns det två saker som alla kommer nämna; deep dish pizza och hotdogs. Det låter kanske inte så märkvärdigt men i Chicago menar de allvar med sin pizza och korv. Deep dish pizza ser mer ut som en paj än en traditionell pizza och serveras på massa olika ställen. Det är lika gott som det är mättande! När det gäller hotdogs så finns det även där en hel del ställen och om du tror att du bara kommer få en simpel korv så tänker du fel. Här slänger de på allt från saltgurka till hemmagjorda såser vilket gör det till en riktigt trevlig smakupplevelse.

Deep Dish Pizza Chicago

Chicago har ju självklart mer än pizza och korv. Ta dig till West Randolph Street om du vill ha restauranger av högsta klass. Här finns min personliga favorit, Au Cheval, som serverar den godaste burgare som jag någonsin har ätit! Tänk dock på att de inte tar reservationer så om ni kommer fel tid och är ett större sällskap kan ni få vänta mer än en timme.

Sport, sport och mera sport
Få städer kan nog skryta med ett mer komplett utbud av sport än Chicago. Staden har två lag i baseball, Cubs och White Sox, Blackhawks i hockey, Bears i amerikansk fotboll och Bulls i basket. Det finns med andra ord en hel del att se för den sportintresserade. Det är en stad med otroligt passionerade fans så oavsett vad du väljer kommer du få en bra upplevelse. Biljetter kan du köpa via Ticketmaster, Stubhub eller Viagogo. Försök vara tidigt ute med att boka så slipper du dyra andrahandsbiljetter.

Chicago Bears

Är det bara The Loop som gäller?
The Loop är Chicagos mest centrala område och det är där de flesta turister flänger runt. För den som vill uppleva något annat finns det några andra områden som jag vill lyfta fram. Wicker Park är ett område som på senare år blivit väldigt hippt och här hittar du idag bra caféer, restauranger och butiker. Området runt Logan Square är också väldigt trevligt med bra restauranger och barer. Här hänger en något yngre publik och på helgerna är det massor av folk här och festar.

Taxi eller tåg?
I Chicago är det lätt att ta sig runt och det mest ekonomiska är att köpa sig ett kort som gäller på både tunnelbanan och bussen. För ett kort som gäller i 7 dagar får du betala ca 30 dollar vilket är väldigt prisvärt. Taxi är även det billigt och kan ibland behövas beroende på vart du befinner dig. Chaufförerna är av min erfarenhet väldigt ärliga så det ska inte vara någon större risk för att bli lurad.

Kort eller kontanter?
Om du åker till USA kommer du bli förvånad över hur det funkar. Oavsett om servicen är bra eller dålig så förväntar sig servitörer och taxichaufförer dricks. Av den anledningen är det alltid bra om du har med dig dollar i lite mindre valörer så att du inte får någon argsint servitör efter dig! Kort är väldigt gångbart så ha en mix av kontanter och kort så kommer du klara dig galant.

Au Cheval Cheesburger Chicago

Lincoln Park Zoo Chicago

Willis Tower Chicago

Chicago Blackhawks
dividerPopulära inlägg
img
Publicerat den 13 jan 2017
img
Publicerat den 11 nov 2016

Instagram
  Kontaktinfo
  Service Center 0771-22 22 21
  Kontaktinfo
  Kortcenter 0200-26 60 00
  Kontaktinfo
  E-post
  Kontaktinfo
  Besök oss