www.forex.se finns även i en anpassad mobilversion

Gå till mobilversionen

Fortsätt på webbversionen

Obs! För att du ska kunna använda alla funktioner på vår hemsida, och inte utsätta din dator för säkerhetsrisker, rekommenderar vi att du uppdaterar till en nyare webbläsare. Mer information

written Av Mattias Publicerat i Argentina - Peso (ARS) den 27 sep 2011

Även om Buenos Aires ibland kallas för Sydamerikas Paris finns där ett par väsentliga skillnader jämfört med Frankrikes huvudstad. En av dem är betalningssystemet i butiker och restauranger. 

I stora internationella butiker och på många av de modernare restaurangerna accepteras kort, men inte alltid alla typer av kort.  Även om antalet av de lite mindre näringsidkarna som erbjuder kortbetalning växer så ska man inte förutsätta att kort accepteras.

Cash is king alltså, vilket leder till nästa frågeställning; Ska man växla till dollar eller argentinska pesos?

Min erfarenhet är att det kan vara svårt att få tag på större summor av den argentinska peson på växlingskontor hemma i Sverige. Går det så växla till dig så att du har inhemsk valuta för den första dagens utgifter som t ex transport från flygplatsen och en middag, i övrigt så är det bästa att växla till sig dollar och sedan växla dem till pesos på inhemska växlingskontor. Många lokala researrangörer som anordnar utflykter etc föredrar betalning i dollar.

Det går även bra att ta ut pengar från automater, men var beredd på att både din svenska bank och eventuellt även den inhemska tar ut en avgift för ditt uttag. Räkna inte heller med att hitta bankomater i utkanterna av turistområdena. En del automater har även löjligt låga maxnivåer på hur mycket man får lov att ta ut per tillfälle men det går att ta ut pengar mer än en gång per dag. Detta är en kvarleva från den hyperinflation som Argentina drabbades av under sin ekonomiska kris 2001. Eftersom medborgarnas bankbesparingar förlorade sitt värde i rasande takt så togs det ut enorma summor kontanter vilket hotade hela banksystemet. Som en åtgärd sjösattes systemet som kom att kallas för corralito där ett maxtak för uttag infördes.

Även om den ekonomiska situationen är avsevärt mycket bättre idag så brottas landet fortfarande med inflationsspöket
dividerPopulära inlägg
img
Publicerat den 13 jan 2017
img
Publicerat den 11 nov 2016

Instagram
  Kontaktinfo
  Service Center 0771-22 22 21
  Kontaktinfo
  Kortcenter 0200-26 60 00
  Kontaktinfo
  E-post
  Kontaktinfo
  Besök oss