www.forex.se finns även i en anpassad mobilversion

Gå till mobilversionen

Fortsätt på webbversionen

Obs! För att du ska kunna använda alla funktioner på vår hemsida, och inte utsätta din dator för säkerhetsrisker, rekommenderar vi att du uppdaterar till en nyare webbläsare. Mer information

Det bästa av Rio de Janeiro

written Av Mattias Publicerat i Brasilien - Real (BRL) den 08 okt 2012

Anna Östrand är ReseEkonomens gästbloggerska med en förkärlek till Sydamerika. Efter att har tillbringat ett antal månader i Rio de Janeiro har Anna lista sina favoriter från den brasilianska storstaden.

Att göra
Det finns ett antal måsten när man kommer till Rio och mina favoriter är följande!

Sockertoppen: Vill man vara  lite budgetvänlig så är ett tips att gå upp för den första kullen, Morro da Urca som mellan 30-60 min. Här kan man köpa den billigare biljetten upp till toppen men studentpriser eller övriga rabatter gäller inte här. Från klockan 19.00 så är nedfärden gratis från Morro da Urca.

Corcovado-Jesus: Det billigare alternativet är att ta en van upp till Corcovado som går på runt 26 BRL. Men då måste man först ta sig till busstoppet, något som man kan göra på lite olika sätt, dels kan man från Parque Lage vandra upp, något som INTE rekommenderas för den otränade då det är rätt seriös klättring på vissa ställen. Bra skor och mycket vatten är ett måste! Tar man klättringen upp så kommer man inte undan billigare än priset för vanen.
Sen kan man också ta tåget upp. Något som ska vara fantastiskt vackert bara i sig. I priset ingår inträde till statyn men det kostar också ca 45 BRL.

Parque Lage: Hit kan man gå och fika, gå runt i parken och bara sitta och njuta. En av mina favoritplatser i stan. I parken hittar man också stigen som leder upp till Corcovado.

Jardim Botanico: Helt ok att spendera en dag här men det är samtidigt inget speciellt så har man ont om tid så är det inget att prioritera. Inträdet ligger på 6 BRL.

Lagoa: Vill man röra lite på sig tycker jag absolut att man ska promenera runt Lagoa. När solen går ner över Dois Irmãos är det fantastiskt vackert och mysigt att sitta och se himlen reflekteras i vattnet. Det sägs vara ca 7 km runt även om det känns som längre.

Dois Irmãos: Stigen upp till de två bröderna nås via toppen på Vidigal. Den börjar väldigt konstigt då man går in mellan två hus. Fråga mototaxin efter "Trilha para morro do Vidigal/dois Irmãos" och de kan leda er rätt. Håll sedan vänster varje gång stigen delar sig så kommer ni tillslut fram rätt. Magnifik utsikt över Zona Sul och São Conorado.

Rochina: Latin amerikas största favela är definitivt värt ett besök. Nu är den "pacificerad" dvs. övertagen av polisen så att gå runt här är inga problem. Vill man dock inte åka dit på eget bevåg så finns det möjlighet till guidade turer.

Santa Marta: I denna favela som ligger vid Botafogo spelade Michael Jackson in sin musikvideo till låten "They don't really care about us". Hit kan man komma med en lokal guide som tar en genom Michaels fotspår och visar allt favelan har att erbjuda.

Äta ute
Santa Teresa: Här kryllar det av restauranger och caféer/barer där man kan stilla suget. På lördagar ska man inte missa Restaurant Boca Feliz som ligger på Rua Alm Alexandrino 412. Här får man en riktigt bra Feijoada till tonerna av livemusik. Varje lördag innan kl 20.00 kan man lyssna till musiken.

Centro: Under dagtid finns här massa billiga por kilo- och lunchrestauranger. På helgerna är det rätt tomt dock och området dör ut vid kl 15.00. På söndagar ska man inte komma hit. Då allt är stängt!

Ipanema: Här hittar man riktigt bra restauranger och fina barer. Men här får du vara beredd på att betala lite extra.

Boende
Rio är en väldigt dyr stad samtidigt som den är populär bland turister så se till att vara ute i god tid med att boka hostel. De billiga alternativen fylls snabbt.

Vidigal: Jag bodde först två månader på ett billigt hostel i Vidigal. Jag väldigt glad över att jag gjorde under sommaren eftersom man här har närheten till Leblon och Ipanema som är de fräschaste stränderna i Zona Sul. Dock är det långt att åka till centro och övriga delar av stan så besöker man Rio någon annan tid är under högsommaren så skulle jag inte rekommendera att bo här.

Copacabana: Jag bodde ytterligare två månader i Copacabana och här har man närheten till allt. Tunnelbanan är aldrig långt bort och bussar och vans tar en lätt till både Ipanema/Leblon och Barra da Tijuca så väl som i den motsatta riktningen mot Botafogo, Lago do Marchado och Centro. Vattnet är inte lika bra som på Ipanema och Leblon men det är absolut badbart. Strandpromenaden är full i princip dygnet runt, då Ipanema dör ut när solen går ner vaknar Copacabana till liv med sina strandkiosker där man både kan få en drink så väl som en bit mat. Fler billigare ställen här än på Ipanema även om priserna inte skiljer sig så mycket åt.

Flamengo: Vid Lago do Marchado bodde jag hos mina kompisar i nästan en månad. Detta är definitivt mitt favoritställe att bo på. Praia do Flamengo är en mysig strand även om man egentligen inte bör bada här. Istället kan man följa vattnet ända in till centro något som kanske inte är att rekommendera på kvällarna men under dagtid är det inga problem alls. Från Lago do Marchado kan man ta snabbare bussar till Barra da Tijuca, Jardim Botanico, Lapa ligger 30 minuters promenad bort och en rad bussar och vans går hit dygnet runt. Helt klart det stället med bäst kommunikationer då tunnelbanan tar dig  ner till Ipanema på 15 minuter.

Shoppa
Detta var något som jag inte gjorde så mycket men för budgetshopparen är ett besök in till SAARA-marknaden (varje dag utom söndagar!) ett måste. Nås enklast via tunnelbanan, station Uruguayana.

Rio Sul är ett gigantiskt köpcenter mellan Botafogo och Copacabana. Här kan man hitta det mesta i klädesväg men för budgetresenären är inte urvalet väldigt stort.

Ipanema och Leblon kryllar av köpcenter och märkesbutiker. Här lever och frodas överklassen så priserna är därefter.

Stränder
Bästa stranden är utan tvekan São Conorado. Närheten till Rochina gör att det är många från favelan som kommer hit men det är inget man ska vara orolig över. Stranden är lätt att ta sig till och vattnet är toppen.

Barra da Tijuca: Åker man lite långre bort så kommer man hit. En oändligt lång strand där kite-surfare samlas för att ta sig an vinden och vågorna. Vattnet är bra och stranden är lång och fin, vad mer kan man önska?

Ipanema: Den strand där flest människor samsas om plats i solen. Vid posto 9, vid den uruguayanska flaggan är bästa stället att träffa nya människor. Sommartid är det proppullt här och då gäller det att vara ute tidigt om man vill få ett parasoll eller en stol.

Leblon: Den egentligen finaste stranden i Zonal Sul och här är det inte lika trångt som på Ipanema. Perfekt om man vill få ordentligt med plats utan att behöva ta sig ända till Barra eller São Conorado.

Botafogo: Gå inte hit! Stranden är smutsig så väl som vattnet. Det stinker!

Flamengo: Utsikt över Niterói men tyvärr är vattnet egentligen inte badbart här heller. Stranden är ren och lugn och fri från de försäljare som traffikerar Copacabana, Ipanema och Leblon. Dock finns kiosker där man kan få en flaska vatten eller parasoll i solen. Ljudet från flygplanen när de landar och lyfter på den nationella(lilla) flygplatsen kommer man inte undan här.

Festa
Lapa: På fredagar och lördagar finns det inte bättre ställe att vara på. Här fylls gatorna av alla sorters människor och det är definitivt en upplevelse. Man kan lätt spendera en hel kväll med att umgås ute på gatorna, men vill man slå sig ner eller dansa så finns det mängder av ställen man kan gå in på. Även om här är bäst under helgen så kan man definitivt gå hit en vardag med och sätta sig på en bar. Dock stänger de flesta ställen här runt 24.00 då.

Torsdagar är det Baixo Gavea som gäller. Det är ett pyttelitet Lapa och här är det fler ur medel och överklassen som samlas.

Egentligen finns det alltid något att hitta på, varje dag och nya ställen poppar upp och försvinner så bäst är att fråga runt på hostel eller de Cariokas ni möter på stan.

 
 Anna med cocos
dividerPopulära inlägg
img
Publicerat den 13 jan 2017
img
Publicerat den 11 nov 2016

Instagram
  Kontaktinfo
  Service Center 0771-22 22 21
  Kontaktinfo
  Kortcenter 0200-26 60 00
  Kontaktinfo
  E-post
  Kontaktinfo
  Besök oss