Couple sitting on floor in apartment with moving boxes

Spara till ditt nya boende på sparkonto

Om du ska köpa lägenhet eller hus behöver du en kontantinsats på 15 % av bostadens värde. I en större stad kan det röra sig om flera hundra tusen kronor. Om bostadspriserna ökar blir kontantinsatsen också högre. Därför är det en bra idé att spara till kontantinsatsen på ett konto som ger dig avkastning, det vill säga ränta, på pengarna.

  • Från 0,25 % till 0,60 %** inlåningsränta
  • Fria insättningar och uttag
  • Ingen bindningstid

Tips för att börja spara till kontantinsatsen

  • Börja spara så snart du kan. Då har du kommit igång med det och chanserna ökar för att du ska få det boende du drömt om.
  • Spara regelbundet. Starta en stående överföring så dras från ditt lönekonto per automatik. Rör sedan inte sparpengarna efter de har blivit överförda.
  • Se över var du vill bo. Boendepriserna kan variera mycket beroende på vilket område du letar i. Köper du något centralt i en större stad blir det dyrare medan priserna sjunker ju längre ut från stadskärnan du tittar. Vid en sättning i marknaden brukar dock priserna i attraktiva områden hålla sig mer stabila.

När du ska börja leta lägenhet

Om du vill komma in på bostadsmarknaden kan det löna sig att titta på lägenheter som ligger längre ifrån centrum, där priserna antagligen inte är lika höga. Titta på de genomsnittliga priserna för området och räkna ut hur mycket du behöver i kontantinsats samt vad du behöver spara. Om du inte räds renoveringar kan det även vara en tanke att leta lägenheter som du tror du kan öka värdet på.

Bostadsförsäljningarna är ofta flest under våren och hösten. Ett större utbud av lägenheter till försäljning ökar chansen att komma över ett kap. Under semestermånaderna finns det ofta färre lägenheter ute till försäljning, men det är också färre människor på visningarna och det kan därför vara en bra tid för att leta bostad.

Statliga insättningsgarantin

Alla våra konton är godkända av Riksgälden och omfattas av den statliga insättningsgarantin. Om banken skulle gå i konkurs eller Finansinspektionen beslutar att garantin ska träda in ersätter staten pengarna på kontot med upp till 1 050 000 kronor.

I Sverige är det Riksgälden som betalar ut insättningsgarantin och ersättningen ska göras tillgänglig inom 7 arbetsdagar. I vissa fall kan ersättning ges för insättningar kopplade till särskilda livshändelser, till exempel försäljning av bostad, med högst 5 miljoner kronor (tilläggsbelopp).