Par sitter på golvet i lägenhet med flyttlådor

Spara till ditt nya boende på sparkonto

Om du ska köpa lägenhet eller hus behöver du en kontantinsats på 15 % av bostadens värde. I en större stad kan det röra sig om flera hundra tusen kronor. Om bostadspriserna ökar blir kontantinsatsen också högre. Därför är det en bra idé att spara till kontantinsatsen på ett konto som ger dig avkastning, det vill säga ränta, på pengarna. FOREX Sparkonto har inlåningsränta på 0,35% och du kan göra dina insättningar och uttag när du vill utan extra kostnad.

  • Från 0,25 % inlåningsränta
  • Fria insättningar och uttag
  • Ingen bindningstid
  • Öppna kontot online
  • Internet- och mobilbank ingår

Tips för att börja spara till kontantinsatsen

  • Börja spara så snart du kan. Då har du kommit igång med det och chanserna ökar för att du ska få det boende du drömt om.
  • Spara regelbundet. Starta en stående överföring så dras från ditt konto per automatik. Rör sedan inte sparpengarna efter de har blivit överförda.
  • Se över var du vill bo. Boendepriserna kan variera mycket beeroende på vilket område du letar i. Köper du något centralt i en större stad blir det dyrare medan priserna sjunker ju längre ut från stadskärnan du tittar.

När du ska börja leta lägenhet

Om du vill komma in på bostadsmarknaden kan det löna sig att titta på lägenheter som ligger längre ifrån centrum, där priserna antagligen inte är lika höga. Titta på de genomsnittliga priserna för området och räkna ut hur mycket du behöver i kontantinsats samt vad du behöver spara.

Bostadsförsäljningarna är ofta flest under våren och hösten. Ett större utbud av lägenheter till försäljning ökar chansen att komma över ett kap. Under semestermånaderna finns det ofta färre lägenheter ute till försäljning, men det är också färre människor på visningarna och det kan därför vara en bra tid för att leta bostad.

Statliga insättningsgarantin

Alla våra konton är godkända av Riksgälden och omfattas av den statliga insättningsgarantin. Om banken skulle gå i konkurs eller Finansinspektionen beslutar att garantin ska träda in ersätter staten pengarna på kontot med upp till 950 000 kronor.

I Sverige är det Riksgälden som betalar ut insättningsgarantin och ersättningen ska göras tillgänglig inom 7 arbetsdagar. I vissa fall kan ersättning ges för insättningar kopplade till särskilda livshändelser, till exempel försäljning av bostad, med högst 5 miljoner kronor (tilläggsbelopp).