Tekopp på bord

Spara med låg risk på konto

Sedan avdragsrätten för privat pensionssparande togs bort är det inte längre lika gynnsamt att spara i de traditionella pensionsprodukterna IPS och pensionsförsäkring.

Ett alternativ för ditt privata pensionssparande är ett vanligt sparkonto med bra ränta. Sparkonton har låg risk och är ett sparsätt som du med fördel kan öka upp ju närmare pensionen du kommer. Öppna ett sparkonto med ränta från första kronan hos oss.

 

  • Från 0,25 % inlåningsränta
  • Fria insättningar och uttag
  • Ingen bindningstid
  • Öppna kontot online
  • Internet- och mobilbank ingår

Hur mycket ska du spara till pensionen?

Det är många faktorer, utöver hur hög din allmänna pension och tjänstepension förväntas bli, som spelar in när du ska avgöra hur mycket du behöver spara till din pension. Vilken livsstil du vill ha när du går i pension och hur tidigt vill du gå i pension påverkar. Men också hur nära pensionen du är just nu och vilken ränta eller avkastning ditt sparande ger.

Med sparkalkylen kan du se hur mycket och hur länge du behöver spara till pensionen på vårt sparkonto för att uppnå den summa du känner dig nöjd med.

Tips för pensionssparande

  • Börja pensionsspara tidigt. Ju längre du sparar, desto mer pengar kommer du ha den dagen du går i pension.
  • Ta reda på hur mycket du beräknas ha att leva på när du går i pension. Titta på din allmänna pension, din tjänstepension och ditt eventuella övriga privata pensionssparande. 
  • Få en samlad bild över hela ditt pensionsparande på Minpension.se
  • Om du är pigg och kry som pensionär kan det löna sig att ta ut tjänstepensionen under en längre period för att inte riskera att göra av med den för tidigt.

Så fungerar pensionen

Din pension delas upp i tre delar: Den allmänna pensionen, tjänstepensionen och ditt privata pensionssparande.

Den allmänna pensionen

Detta är den statliga pensionen som baseras på din pensionsgrundande inkomst. Din pensionsgrundande inkomst kan bestå av inkomst från arbete och näringsverksamhet och av skattepliktiga inkomster från socialförsäkringen. Den allmänna pensionen består av inkomstpension, som är den största delen, och premiepension som du själv kan välja fonder för.

Tjänstepensionen

Denna del betalas av din arbetsgivare och summan du får beror på din lön och var du jobbar. Du placerar tjänstepensionen själv och kan välja att ha den i en traditionell försäkring eller i en fondförsäkring.

Ditt privata pensionssparande

Detta startar du själv för att få högre pension än om du bara hade haft den allmänna och tjänstepensionen.

Statliga insättningsgarantin

Alla våra konton är godkända av Riksgälden och omfattas av den statliga insättningsgarantin. Om banken skulle gå i konkurs eller Finansinspektionen beslutar att garantin ska träda in ersätter staten pengarna på kontot med upp till 950 000 kronor.

I Sverige är det Riksgälden som betalar ut insättningsgarantin och ersättningen ska göras tillgänglig inom 7 arbetsdagar. I vissa fall kan ersättning ges för insättningar kopplade till särskilda livshändelser, till exempel försäljning av bostad, med högst 5 miljoner kronor (tilläggsbelopp).