Så gör du med dricksen

Varför lämna dricks?

Det engelska ordet för dricks, ”tip”, står för ”To Improve Promptness” och det är ytterligare en aspekt av drickskulturen. Du betalar helt enkelt i förväg för att garantera bättre service. Detta är vanligt förekommande i till exempel USA.

Drickstips 

För lite dricks kan ibland vara värre än att inte lämna något över huvud taget. Undvik frestelsen att tömma din ficka på småväxel. Det lättaste är att utgå från en procentsats av hela köpet när du räknar ut hur mycket dricks som är rimligt att lämna. Se till att alltid ha lite kontanter till hands. Här är några tumregler som är bra att ha koll på:

Taxiresan

Är du i England, Kanada eller USA kan du lägga på 10-15 % dricks på priset. I många andra länder räcker det fint med att ”runda upp”. Åker du däremot taxi i Singapore, Vietnam, Sydkorea eller Japan behöver du i regel bara bry dig om vad som står på taxametern.

På restaurangen

I restaurangbranschen lever många fortfarande på sin dricks utomlands. 
10 % på notan är ett bra mått om upplevelsen lever upp till förväntningarna. I USA kan personalen bli riktigt sur om du ger för lite, 15-20 % är oftast vanligt. Men i Kina anses det fult att ge dricks.

På hotellet

Vad är rimligt att ge? En euro eller dollar per väska är lagom i de flesta länder. Städaren kan också behöva dricks för sitt arbete. Tänk en euro per natt så får du bra service och slipper göra bort dig.

Sluta gräv i fickorna efter mynt och sedlar som inte finns när det blivit dags att dricksa. Växla innan resan så är du redo direkt när du kommer fram.