www.forex.se finns även i en anpassad mobilversion

Gå till mobilversionen

Fortsätt på webbversionen

Obs! För att du ska kunna använda alla funktioner på vår hemsida, och inte utsätta din dator för säkerhetsrisker, rekommenderar vi att du uppdaterar till en nyare webbläsare. Mer information

Volontärarbete i Thailand

written Av Mattias Publicerat i Thailand - Baht (THB) den 12 feb 2012

ReEarth är ett projekt där personer från musik-, media- och nöjesindustrin har gått samman med lokalbefolkningen på den thailändska ön Koh Samui med det gemensamma målet att sprida kunskap och hitta positiva lösningar på miljöproblemen på ön.

Jag och arbetsledaren

Tyngdpunkten i projektet ligger på att bygga ca 8000 små erosionsdammar uppe i bergen som kan bidra till att minska till att risken för översvämningar, främja vegetationen och öka grundvattennivåerna. Som en del av projektet anordnas även en två dagar lång musikfestival med både svenska och internationella artister som uppträder.

ReseEkonomen åkte dit för att ta pulsen på arrangemanget

Min dag som volontär startade med samling på festivalområdet där ett antal picups väntade på att få fylla sina flak med de drygt 30 volontärer som anmält sig och ge oss skjuts upp till bergen där hårt arbete väntade.

Efter en slingrig bilresa kom vi fram till vattendraget som var målet för vår frälsning. Det var här vi skulle tillbringa dagen tillsammans med representanter från lokalbefolkningen för att bygga erosionsdammar. Efter att gruppen delats in i fyra olika arbetslag så startade den inledande fasen i dammbyggnationen, insamlandet av stenar.

team RE

Först stora stenar som en grund för fördämningen och sen mindre stenar ovanpå. Då vi befinner oss mitt i ”djungeln” är stenletandet inte helt smärtfritt och stenarna transporteras till vattendraget via en lång mänsklig kedja från hand till hand mellan träd, buskar och spindelväv under bevakning av hungrig mygg.

spider

När vår thailändska arbetsledare slutligen förkunnar att skyddsvallen nått önskad storlek är det dags att täcka skapelsen med cement. Processen försvåras av att expeditionen endast lyckats få med sig en styck spade och en styck balja att blanda cementen i, med påföljden att endast ett arbetslag åt gången kan ägna sig åt cementeringsprocessen. Ingen verkar dock överdrivet upprörd över detta då det ger utrymme för en välförtjänt paus i den 30-gradiga hettan. När en damm är färdigställd är det dags för nästa och så fortgår dagen, med uppehåll för lunch, ända tills arbetspasset är slut och det är dags att återvända tillbaka till festival området.

flodvall

Vid det här laget är samtliga volontärer trötta, smutsiga och myggbitna men vetskapen om att man gjort en positiv insats för miljön och det faktum att man fortfarande har gott om tid för en dusch och en stärkande tupplur in kvällens stjärnspäckade konserter gör att alla är på fortsatt gott humör.

Vill du veta mer om ReEarth? Klicka här!
dividerPopulära inlägg
img
Publicerat den 13 jan 2017
img
Publicerat den 11 nov 2016

Instagram
  Kontaktinfo
  Service Center 0771-22 22 21
  Kontaktinfo
  Kortcenter 0200-26 60 00
  Kontaktinfo
  E-post
  Kontaktinfo
  Besök oss