www.forex.se finns även i en anpassad mobilversion

Gå till mobilversionen

Fortsätt på webbversionen

Obs! För att du ska kunna använda alla funktioner på vår hemsida, och inte utsätta din dator för säkerhetsrisker, rekommenderar vi att du uppdaterar till en nyare webbläsare. Mer information

Gästblogg-Sofias favoriter i Rom

written Av Mattias Publicerat i Italien - Euro (EUR) den 07 maj 2013

Sofia Zetterqvist blev den lyckliga vinnaren i vår facebooktävling där en resa till Rom för två låg i potten. Nu är priset inkasserat och här kan du ta del av några av Sofias bästa tips från resan.

Strosa i Trastevere
Åk till Trastevere och börja gå. Det är som näring för ögonen. Allt är pittoreskt, fint. Mysiga gränder med bohemiskt slitna terrakottafärgade fasader, delikat utformade små balkonger och fönsterkarmar med citronträd, olivkvistar och någon klättrande vinranka. Mysiga restauranger och små boutiqer. Besök Santa Maria di Trastevere som enligt min konstnärsmoster har kvar delar från 200-talet (!) och ta en svängom bland rosmarin och blomsterprakt inne i den botaniska trädgården. 

Rasta smaklökarna på Roms äldsta marknad på Piazza Campo di Fiori
Mitt i Rom på det vackra torget Campo di Fiori äger Roms äldsta marknad rumapelsiner varje måndag till lördag. Ett perfekt ställe att köpa presenter hem till släkt och vänner. Vi gick mest runt och rastade smaklökarna bland solmogna citroner och fragola, tryfflar, färsk buffelmozzarella, basilikakvistar och pasta i alla dess färger och former.
När du är mätt på intryck finns ett delikat litet kafé Caffe Farnese på hörnet av Piazza Farnese ungefär hundra meter bort. Perfekt cappuccino för 1.20 EUR, goda bakverk och gullig italienare bakom disken. Allt som behövs för att göra mig glad. 

Citronsorbet och ingefära/kanelglass på gelateria San Crispino
Den kända fontänen där Anita Ekblad dansar fram i filmen La Dolce Vita heter Fontana di Trevi och är ett stort turistmål. Den är häftig med sina enorma vattensprutande hästar och atletiska män men om man inte vill trängas med cirka tvåtusen fotograferande japaner så skulle jag rekommendera att snabbast möjligt spatsera vidare några hundra meter  till glassbaren Il Gelato di San Crispino på Via della Panetteria nr 42. Enligt vår guidebok Roms bästa glassbar. Till skillnad från många andra gelaterior (det finns en hel del i Rom) så skyltar inte San Crispino med stora dignande glasskålar i alla möjliga färger och frukter. Här ligger glassen dold i metallbyttor. Det enda som avslöjar smaken är de spartanskt skrivna lapparna, vilket enligt mig redan är ett gott tecken. Jag satsade blint på en citronsorbet och ingefäraochkanelglass. Det var mer än "delicato"!  Vi vandrade även vidare med våra glassar uppför den blomstrande "Spanska trappan" för att få en fantastisk vy över kupolernas stad.

Ge upp i tid
När benen inte längre bär av allt stadspromenerande, besök en supermercato, köp lite jordgubbar, ricotta, baguette och prosecco, kasta er in i en taxi hem. Har ni bättre tur än vi har ert hotell dessutom en takterass eller balkong att avnjuta detta från, annars får ni göra som vi gjorde och släpa fram sängen till fönstret och sitta där och njuta.

Ladda ner en gratis offlinekarta till telefonen
Gamla stora vackra papperskartor i all ära, men att behöva veckla ut  flera A4-sidor när du står mitt i en hetsig italiensk korsning i duggregn är varken tidssparande eller särskilt humörhöjande. Via appen Citymaps2go laddade jag ner en Rom-karta till min telefon som fungerade även om jag inte var uppkopplad på nätet. GPS-en funkar ändå så du har en betryggande blå prick som alltid vet vart du befinner dig. Hittar du inte den där gelaterian, basilican, kaffestället du ska till är det bara att söka på namnet och du får reda på hur du ska gå. Ingen rocket science precis, men så skönt. På kartan kan du även bokmärka viktiga platser som du hittar till exempel god glass och fontäner att dricka ur.

Undvik turistmatenespresso
Kolla priserna först. En cappuccino kan skilja från 1,20 EUR till 3,50 EUR. Smaken är oftast bättre på de billigare mer genuina ställena. En italienare VET hur en kaffe ska smaka. För en kaffenörd som mig är det en fröjd att kunna gå in på vilken cafeteria som helst och vara säker på att bli serverad en god kopp cappuccino med krämigt tunt lager skum.

Fota inte samtidigt som du backar ut i gatan
Det är lätt hänt. Du ser en supersprudlande fontän, en gullig hundflock, en fin fasad. Du plockar upp kameran ivrig att föreviga den nyupptäckta sevärdheten på bild. Motivet får inte plats och du börjar backa för att mota in husets alla kanter i din kameradisplay, ovetandes om den trafikerade motorleden precis bakom dig… Undvik!

Köp inte en kyrka
Min pappa skulle stolt över sina självinlärda italienska fraser be om att få köpa "basilica". Tanterna i butiken skrattade så jag tror magarna studsade mot låren. Basilica på italienska betyder kyrka, kryddan kallas för basilico. 

Läs fler av Sofias reseskildringar på hennes blogg som du hittar här!
dividerPopulära inlägg
img
Publicerat den 13 jan 2017
img
Publicerat den 11 nov 2016

Instagram
  Kontaktinfo
  Service Center 0771-22 22 21
  Kontaktinfo
  Kortcenter 0200-26 60 00
  Kontaktinfo
  E-post
  Kontaktinfo
  Besök oss