www.forex.se finns även i en anpassad mobilversion

Gå till mobilversionen

Fortsätt på webbversionen

Obs! För att du ska kunna använda alla funktioner på vår hemsida, och inte utsätta din dator för säkerhetsrisker, rekommenderar vi att du uppdaterar till en nyare webbläsare. Mer information

written Av Kristoffer Publicerat i Italien - Euro (EUR) den 12 aug 2014

Sardinien har blivit ett populärt resmål för svenskar i takt med att antalet direktflyg dit har ökat senaste åren. Jag bestämde mig för att åka ner några dagar och utforska vad ön har att erbjuda.

Flyg
Oavsett om du vill åka charter eller reguljärt finns det många alternativ om du vill åka till Sardinien. SAS flyger till Cagliari som ligger i södra delen medan du kan åka med Ryanair till Alghero på västkusten. Flera charterbolag flyger till Olbia på östkusten så oavsett vilken del av Sardinien du vill utforska finns det ett bra alternativ för dig.

Hyra bil
Det är uppenbart att fler än jag har bristande förtroende för den italienska kollektivtrafiken, åtminstone om man går efter priserna på hyrbilar! Jag fick betala 3 000 kr för 5 dagar vilket är dyrare än på många andra turistorter. Priset till trots så tjänar du en hel del tid på att hyra bil då det blir väldigt lätt att utforska ön. Glöm inte att välja en så liten bil som möjligt då italienska vägar känns som de är måttade efter en liten Fiat så för bästa körupplevelse bör du undvika större bilmodeller.

Hyra bil

Shopping
Sardinien har mycket men någon vidare shopping skulle jag inte säga att det erbjuds. I Alghero finns det mest turistshoppar där utbudet ser ungefär likadant ut mellan de olika butikerna. På landsbygden finns det en del marknader där du kan hitta lokala specialiteter som olivoljor, vin och ost.

Mat
Italien är ju känt för att ha riktigt bra mat och Sardinien höll hög standard. I Alghero finns det många bra restauranger i Gamla Stan men en personlig favorit är Osteria Barcellonetta på Via Gioberti 31. Mycket bra mat till lika bra priser, men glöm inte att boka bord då det är fullt med folk varje kväll!

Osteria Barcellonetta

Om du är villig att lämna centrum i Alghero kan jag starkt rekommendera Azienda Agrituristica Sa Mandra. Agriturismo är vanligt i Italien och innebär kortfattat att olika gårdar erbjuder såväl mat som logi. Sa Mandra hittar du i närheten av Alghero och de erbjuder suverän mat. Du kan inte välja fritt från en meny utan du betalar 40 euro per person. För det får du ca 12-15 rätter och fri konsumtion av vin, ganska prisvärt med andra ord! Reser du med barn är Sa Mandra perfekt då det finns såväl en projektor som lekplats så vill ni sitta kvar en stund efter middagen medan barnen leker så finns den möjligheten. Åker du taxi från stan får du betala ca 30 euro men en lite billigare variant är att ta bussen till flygplatsen för att sedan åka taxi därifrån.

Sa Mandra

Om du håller till kring Olbia finns det flera mysiga restauranger. En som jag fastnade för är La Lanterna. Restaurangen ligger gömd i en gränd och erbjuder prisvärd mat kombinerat med en mysig miljö som passar perfekt om du vill ta med din partner på en middag.

La Lanterna

Sol och bad
Sardinien har ett utbud i världsklass när det kommer till sol och bad. Jag uppfattade västkusten som det bättre alternativet om du vill ha bästa stränderna medan östkusten var bättre om föredrar att bada i mindre vikar och bland klippor.

Alla diskussioner kring stränder och Sardinien måste börja med La Pelosa Beach uppe i Stintino. Stranden är känd som ”Bondstranden” efter att en av scenerna ur ”Älskade spion” spelades in där. Vattnet är helt otroligt klart och för tankarna till Karibien så om du har möjlighet måste du besöka La Pelosa.

La Pelosa Beach

Om du håller dig i närheten av Alghero blir du inte heller besviken. Stränderna är många och håller alla bra kvalitet. Som tumregel kan man säga att de blir bättre och bättre ju längre ifrån centrum du kommer.

Kort, kontanter och dricks
Även om kortanvändningen ökat på senare år i Sydeuropa är de fortfarande långt efter vad vi är vana vid i Sverige. Flera ställen tog enbart emot kontanter så se till att ha med dig kontanter tillsammans med ditt kort. Tar du ut i bankomater är det bra om du kollar upp vilka påslag du har på ditt kort och om någon annan avgift tillkommer.

I Italien förväntar man sig en dricks på mellan 10-20% och det är vanligt att restauranger bakar in en serviceavgift redan när du ber om notan. Du behöver inte lämna dricks om de redan lagt på en sådan avgift.
dividerPopulära inlägg
img
Publicerat den 13 jan 2017
img
Publicerat den 11 nov 2016

Instagram
  Kontaktinfo
  Service Center 0771-22 22 21
  Kontaktinfo
  Kortcenter 0200-26 60 00
  Kontaktinfo
  E-post
  Kontaktinfo
  Besök oss