www.forex.se finns även i en anpassad mobilversion

Gå till mobilversionen

Fortsätt på webbversionen

Obs! För att du ska kunna använda alla funktioner på vår hemsida, och inte utsätta din dator för säkerhetsrisker, rekommenderar vi att du uppdaterar till en nyare webbläsare. Mer information

written Av Susanne & Amanda Publicerat i Polen - Zloty (PLN) den 29 sep 2014

Warszawa är verkligen en fascinerande stad. Man känner så tydligt av influenserna och påverkan från både väst och öst. Gammalt och nytt blandas med både glädje och framgång. Man ser hopp och framtidstro blandat med minnesmärken av smärta och sorg överallt.

I centrum av Warszawa så slås man av alla de vackra och pampiga byggnaderna. Det är en blandning av nya coola, moderna byggnader och äldre ståtliga byggnader. Ett fantastiskt exempel på det är när du står vid Kulturpalatset, en otroligt pampig byggnad med anor från 1950-talet. Kulturpalatset är 230 meter högt och är inte bara Warszawas högsta byggnad utan hela Polens. Det restes som en ”gåva” från Sovjetunionen och är ett typiskt exempel på socialrealistisk arkitektur. Tittar du sedan bara lite åt sidan så ser du Warsaw towers som är en modern skyskrapa, 208 meter hög och den är faktiskt Polens näst högsta byggnad. De båda är otroligt vackra men på så olika sätt.

Det är så centrumet i Warszawa ser ut, nytt bredvid gammalt. Det är en slående kontrast som blir en väldigt vacker och fascinerande blandning. Samtidigt så är många av de äldre byggnaderna oftast inte så gamla. Hela centrumet blev förstört i slutet av andra världskriget då Warszawa bombades och lades i ruiner. Men man återanvände materialet och gjorde ett fantastiskt jobb att återställa Warszawa som det en gång varit. Detta har lett till att två platser i Warszawa har hamnat på Unescos världsarvslista; Gamla stan och det Kungliga slottet. Två otroligt fina sevärdheter som är ett måste på ett besök i denna spännande huvudstad. Mitt i Gamla stan (Stare Miasto) finner du marknadstorget (Rynek Starego Miasta) där den kända Sjöjungfrustatyn (Pomnik Warszawskiej Syrenki) står. Enligt legenden vilade sjöjungfrun på stranden när några fiskare hörde hennes sång och blev förälskade i henne. En rik köpman fångade sjöjungfrun och spärrade in henne. En ung fiskare hörde henne ropa på hjälp och räddade henne. Sedan dess har sjöjungfrun, beväpnad med ett svärd och en sköld, varit beredd att skydda staden och dess invånare. Statyn är i dag Warszawas symbol och stolthet!

Pomnik Warszawskiej Syrenki

Men det är inte bara arkitekturen som bjuder på starka kontraster. Utan det gör även matutbudet. Det finns otroligt mycket restauranger i Warszawa. Många bjuder på renodlad polsk mat såsom rödbetssoppa, piroger, polsk korv mm. Men det finns så mycket mer restauranger att välja på. De flesta snabbmatskedjor finns och även de flesta andra kända kök, tom skandinaviskt. Det som är speciellt charmigt (men inte unikt) med de polska restaurangerna att de bara har polsk mat. Så då är det bara att försöka hitta något som lockar. Det gör man oftast, maten är enkel, lättkryddad och mättande. I Polen tycker man mycket om sås och maten kan ibland vara fet, beroende på vad du beställer. Servicen är oftast hög, men avslappnad på samma gång.

Polsk mat

I Warszawa finner du så kallade Mjölkbarer, Bar Mleczny, De är oftast bara ett hål i väggen eller en väldigt enkel liten servering som erbjuder enklare husmanskost för en billig peng. Dessa instiftades av kommunistregimen under 60-talet och tanken var att erbjuda arbetare möjlighet till billig mat. De finns både nere i gångarna under staden och uppe längs gatorna. På Nowy Swiat 39 finner du en lite finare och dyrare variant.

Vill man lyxa till det ordentligt så finns det gott om verkligt fina restauranger. För att nämna några som vi vart rekommenderade, för och främst Belvedere som ligger i orangeriet i den vackra parken Lazienki Park. Hotell InterContinental hyser restaurang Platter som nämnts i Guide Michelin och som spås få ta emot en stjärna snart. Vi besökte Specjaly Regionalne som var Tripadvisors vinnande restaurang 2014. Det är en fantastiskt mysig restaurang med blandad meny, duktigt kök och trevlig personal!

Även för den som tycker om att shoppa så kan man hitta otroliga kontraster. I Gamla stan så finns det många butiker som säljer otroligt fina souvenirer såsom vackra dockor, handgjord keramik, träsnideri och vackra bärnstenssmycken för att nämna en bråkdel. Dessa ligger dörr i dörr runt hela området. 

I Warszawa finns det även många butiker som ligger i gångarna under staden som erbjuder kläder, väskor, skor och souvenirer. På Ul. Marszalkowska ligger små butiker kantade med cafeer, teatrar, och restauranger och området är även stadens kommersiella centra. Sedan har man ett flertal gallerier som erbjuder allt man kan önska. Zlote Tarasy (De Gyllene Terrasserna) ligger precis vid Kulturpalatset och är en väldigt modern galleria med ca 200 butiker. Galeria Mokotowa ligger också centralt. Lite utanför finner du den populära Arkadia, en av de största galleriorna i Europa-här hittar man näst intill allt, för att nämna några. Nowy Swiat och Chmielna gatan är Warszawas chica shoppinggator för de som har pengar.

Vi besökte även stadsdelen Praga, som jag kommer nämna mer senare. Där är shoppingutbudet väldigt annorlunda. På huvudgatan Targowa finns det ett par butiker där man kan köpa begagnade kläder per kilo för en väldigt ringa peng. Där finner du också marknaden Rozycki som erbjuder näst intill allt du behöver inför ett bröllop; bröllopsklänningar, kostymer, dekoration mm. Där finns även smycken, skor och finkläder för den mindre trendkänslige-allt till en spottstyver.

När du är i Warszawa och önskar avkoppling – så ska du bege dig till den stora, vackra Lazienkiparken mitt i centrum. En lugn och harmonisk oas i denna pulserande storstad. Här finns det vita vackra ”Palatset på ön”,  Myslewickipalatset, Gamla orangeriet, Podchorazowka och Vita huset, samt en storslagen amfiteater.  Här hittar du den imponerande Chopinstatyn, där gratiskonserter ges varje söndag under sommarmånaderna – konserter som samlar tusentals åhörare. Här finns också flertalet paviljonger; Eremitaget, Egyptiska templet och Nya Orangeriet. I den sistnämnda finner du restaurangen Belvedere som alltså är fylld med stora växter. Ska du besöka restaurangen så be taxichaffören att släppa av dig vid 1 Ulica Agrykoli. Boka bord innan också för att vara på den säkra sidan.

En väldigt stark kontrast till det vackra och ståtliga centrumet är stadsdelen Praga. Praga klarade sig under andra världskriget och här finns många äldre hus kvar. Praga är de mindre lyckligt lottades stadsdel och här är allt väldigt slitet och nedgånget. Men när vi besökte Praga så renoverade man väldigt mycket, i alla fall på huvudgatan. Länge har Praga varit ett område som turisterna har undvikt på grund av sin höga kriminalitet. Men det är nu man ska passa på att besöka. Många spår att Praga, om cirka fem år, kommer blomstra och vara ett populärt centrum för konstnärer och artister. Så det är spännande att få se Praga innan det förändras och få en väldigt annorlunda bild av Warszawa. I dagsläget så rekommenderar jag att man åker dit dagtid. Förutom Rozyckitorget så finns det bla en fantastiskt vacker gotisk katedral Sts Michael, ett Zoo och Zabkowska -dit konstnärerna redan börjat komma.

Praga

Warszawa är verkligen en fascinerande stad. Man känner så tydligt av influenserna och påverkan från både väst och öst. Gammalt och nytt blandas med både glädje och framgång. Man ser hopp och framtidstro blandat med minnesmärken av smärta och sorg överallt. Det är en storstad med en fantastisk strand och jättestor park. Vad du än önskar finna så tror jag du kan hitta det i denna otroligt spännande stad!
dividerPopulära inlägg
img
Publicerat den 13 jan 2017
img
Publicerat den 11 nov 2016

Instagram
  Kontaktinfo
  Service Center 0771-22 22 21
  Kontaktinfo
  Kortcenter 0200-26 60 00
  Kontaktinfo
  E-post
  Kontaktinfo
  Besök oss