www.forex.se finns även i en anpassad mobilversion

Gå till mobilversionen

Fortsätt på webbversionen

Obs! För att du ska kunna använda alla funktioner på vår hemsida, och inte utsätta din dator för säkerhetsrisker, rekommenderar vi att du uppdaterar till en nyare webbläsare. Mer information

Allt du bör veta inför din resa till San Francisco

written Av Mattias Publicerat i USA - Amerikanska Dollar (USD) den 13 jun 2014

Sedan Norwegian började med direktflyg till Oakland strax utanför San Francisco så har svenskarna fått ännu en anledning att semestra i USA.  Här är några saker som kan vara bra att känna till om du är sugen på att upptäcka San Francisco och dess omgivningar.

Transport
Norwegian flyger som sagt till Oakland som ligger cirka 30 minuter från San Francisco. Flygplatsen är förhållandevis liten och lätt att orientera sig på. Du tar dig smidigast in till centrum med en taxi (från 50 USD) eller ”shuttle bus” (från 25 USD) som du finner utanför ankomsthallen. Det billigaste alternativet är att åka med minibusseb ”AirBART” till stationen Coliseum/Oakland Airport Station och därefter ta pendeltåget ”BART” till centrum.
Ett bra sätt att starta sin sightseeing i San Francisco på är att ta en Cable car från förslagsvis Union Square till Fishermans Warf. Enkel resa kostar 6 dollar och kan köpas kontant ombord eller så köper du ett dagspass på närmsta Walgreens-butik.

cablecar

Hyra bil
Om du har beställt en hyrbil för upphämtning på flygplatsen så är det bara att följa skyltarna som säger ”car rental”. Om du vill besöka en hyrbilsfirma i centrala San Francisco så ligger de flesta samlade på O`farrell Street ett stenkast från Union Square. Jag har samlat några saker som är bra att tänka på när man hyr bil i USA i en egen artikel som du hittar här

Shopping
Merparten av shoppingen sker i närheten av Union Square och utbudet är i klass med New York. Fördelen med San Francisco är att avstånden mellan shoppingstråken är mindre.
De riktiga fyndjägarna tar sig till någon av de outlets som ligger en bit utanför staden. Testa till exempel Petaluma Village Premium Outlets eller Napa Premium Outlets som båda ligger en bit utanför staden. Tänk bara på att det tillkommer statlig skatt på cirka 8% på prislappen.

Napaoutlet

Mat
Frukost, lunch eller middag? Oavsett vad du är sugen på kan du få det 24h om dygnet på "Loris diner". Dekoren går i typiskt amerikansk stil och menyn innehåller allt du kan förvänta dig av en klassisk diner. Missa inte deras berömda milkshakes.
Ett annan plats med ett bra utbud av mat är "The Ferry Building" som ger känslan av en klassisk saluhall. Tisdagar, torsdagar och lördagar hålls här även en populär farmers market med närodlade grödor.

Lorisferrybuilding

Kort, kontanter och dricks
Kontanter är vanligt som betalningsmedel i USA och många mindre utgifter kan inte alltid betalas med kort. Uttagsavgifter från bankomater och valutaväxlingspåslag vid kortköp är vanliga. Villkoren skiljer sig åt mellan olika banker och olika typer av kort. För dricks är det bra att ha mindre valörer lättillgängligt.
All servicepersonal förväntar sig dricks. På restauranger bör man ge cirka 15-20 procent och bartendern bör få en mindre summa per beställning. Taxiförare förväntar sig minst 10 procent i dricks medan en portier förväntar sig cirka 1 USD per väska. Normalt sett lämnar man även några dollar till hotellstädaren.

dricks

Fishermans wharf & Pier 39
Fishermans wharf må vara något av en turistfälla, men ändå ett måste när man besöker San Francisco. Passa på att äta en "lobster-roll", en "clamchowder" eller varför inte en nykokt hummer när du är här. Ett kort promenad bort ligger Pier 39 med ännu fler restauranger, ett litet tivoli och diverse souvenirbutiker. Den största attraktionen här är dock de många sjölejonen som ligger i drivor på bryggorna. Köp dig en "corn-dog" och titta (och lyssna) på de lustiga djuren medan de munhuggs om den bästa platsen i solen.

fishermanswharf
 

sealion

Lombard Street
Lombard street kallas ofta för den krokigaste gatan i världen och har blanda annat förevigats i filmen "Bullit" med Steve McQueen. Faktum är dock att det finns en ännu krokigare gata i staden som dock inte är lika känd. Spana in Vermont street mellan 20:e och 22:e gatan nästa gång du är här så kommer du förstå vad jag menar!

Lombardstreet 
Alcatraz
Världens mest kända fängelse är ett givet turistmål. Tänk på att turerna till fängelseön är mycket populära och bör bokas minst 1 vecka i förväg. Priset för entré komplett med en mycket välproducerad audioguide är 30 USD. Bokningen gör du här.
Det sägs att en bra dag kunde fångarna höra ljudet från San Franciscos stadskärna. Det närmsta de kom frihet var en promenad på rastgården.
Gästlistan på Alcatraz innehåller en hel del välkända namnt som till exempel Al Capone och MachineGun Kelly. Under de 29 åren som fängelset var i drift försökte sammanlagt 36 fångar att fly. Endast 5 av försöken är ouppklarade. Herrarna på de tre nedre bilderna lyckades fly och är fortfarande på fri fot. Fantombilderna visar hur man tror de ser ut om de fortfarande är i livet. 

alcatraz

hollywood

matsal

 

 

 

kök

rastgård
 


famousinmatesNapa och Sonoma
Oavsett om du är det minsta lilla intresserad av vinproduktion eller provningar så måste du ta dig till de bildsköna vindistrikten norr om staden.
Det finns otaliga vingårdar i alla storlekar och de flesta erbjuder provningar av sitt sortiment. En av mina personliga favoriter är "Cline" som ligger i Sonoma. Vill du delta i en provning kostar det 5 USD för tre sorter, men om du bara vill ha en vägledande "skvätt" inför ett eventuellt köp så bjuder de gärna. Om du vill testa på hemmaplan så säljs Cline Zinfandel (nr 22283) på Systembolaget för 89 riksdaler.
Ett bra alternativ om man inte vill behöva köra mellan varje vingård är att boka ett boende i centrala Napa och parkera bilen. Köp sen ett "Downtown Napa Wine Tasting Card" för 30 USD. Då kan du besöka 12 olika "tasting rooms" med över 100 olika viner allt på bekvämt gångavstånd i centrala Napa. Kortet är dessutom giltigt i ett år.
Tänk på att det inte är många vingårdar som säljer mat så mitt tips är att åka in till Sonoma och besöka restaurangen "The girl and the fig". Ljuvlig mat, fin vinlista och en mycket trevlig innergård är vad som erbjuds.
För den som tröttnat på att prova viner finns det även andra sätt att roa sig på i wine-country. På Napa Premium Outlets som nämns under shoppingavsnittet ovan kan du fynda märkeskläder, skor och accessoarer till kraftigt rabatterade priser.

sonoma tastingvingång

vintunnor

carneros

Muir woods
Cirka 45 minuter från San Francisco ligger den fantastiska nationalparken Muir woods. Entrén kostar 7 USD vilket är väl investerade pengar. En del av träden i nationalparken är av arten redwood och är över 1000 år gamla. Det är svårt att inte bli imponerad av trädens storlek och den lummiga naturen. Här finns även ett antal stigar att utforska för den som är intresserad av hiking.

muir1

muir2

muir3

Highway 1
Många anser att Highway 1 är den vackraste vägsträckan i världen och jag är redo att hålla med. Följ kusten hela vägen till Los Angeles eller sväng av vid till exempel Santa Cruz för en kort dagsutflykt. Santa Cruz är för övrigt en stad som omfamnar alla typer av vattenaktiviteter och vid piren kan man hyra kajaker från 30 USD för att paddla tillsammans med sjölejon och pelikaner.

highway1

highway2

santacruz

kayak
dividerPopulära inlägg
img
Publicerat den 13 jan 2017
img
Publicerat den 11 nov 2016

Instagram
  Kontaktinfo
  Service Center 0771-22 22 21
  Kontaktinfo
  Kortcenter 0200-26 60 00
  Kontaktinfo
  E-post
  Kontaktinfo
  Besök oss